Foto: Shutterstock
Lieliskā Londona ir viena no pasaules visvairāk apmeklētajām pilsētām. Tomēr organizācija "VisitBritain" aicina "sadalīt" lielo mīlu pret Londonu sīkākās vienībās un apmeklēt kādu no šīm neparastajām vietām citviet Lielbritānijā. Tas būs to vērts!

Skaitļi rāda, ka pusi Lielbritānijas apmeklētāju interesē lielākoties Londona. 2013. gadā Londona piedzīvojusi vairāk nekā 16,7 miljonus ārvalstu viesu vizīšu, liecina "VisitBritain" statistika. Te uzskaitīti tie viesi, kas nakšņoja pilsētā vismaz vienu nakti. Tātad puse visu valsts tūristu spieto tieši galvaspilsētā Londonā.

Otrā turistu apmeklētākā pilsēta bijusi Edinburga (arī vismaz viena pilsētā pārlaista nakts) ar 1,3 miljoniem tūristu, tai seko Mančestra ar 988 000 viesu, Birmingema 941 000 un Liverpūle - 562 000 viesu.

Taču - paga, paga - saka par tūrismu valstī atbildīgās organizācijas. Lielbritānijā ir ļoti daudz ko redzēt arī ārpus Londonas, tāpēc jūsu uzmanībai - 16 brīnišķīgas vietas fotogrāfijās, kas būs tā vērtas, lai pamestu lielpilsētu Londonu un dotos ārpus tās!

Grasmeres ezers, Anglija

Foto: Shutterstock

Dzejnieks, angļu romantisma pārstāvis Viljams Vordsvorts (1770–1850) esot bijis totāli iemīlējies šajā ezerā ... un jūs varat redzēt, kāpēc, raksta "The Huffington Post". Daudzi atzinuši - šī vieta ir pozitīvi iedvesmojoša. Nelielais ezers un blakus esošais ciems ir ideāla vieta, lai iepazītu dabu, vietējās garšas un gastronomijas smalkumus, kā arī iepirktos.

Edinburga, Skotija

Foto: Shutterstock

Edinburga ir jau otrā populārākā apskates vieta Apvienotajā Karalistē, faktiski - šeit neiegriezties tiešām nebūtu īsti pareizi. Edinburga ir ekselenta vieta dažādām gaumēm - gan tiem, kas meklēs tās vēsturisko vecpilsētas šarmu, gan tiem, kas grib izālēties līdz balss aizsmakumam mūzikas festivālos, gan pārsteidzošo pakalnu un krastmalas ūdens ainavu cienītājiem - Edinburga ir lieliska ikvienam!

Milža dambis, Ziemeļīrija


Foto: Shutterstock

The Giant's Causeway ir leģendārā vieta. Pasaulē šī piekraste ir slavena ar tās 40 000 vertikālo bazalta kolonnu, kas veidojušās lavas izvirdumu laikā un miljoniem gadu ilgā erozijas procesā.

Tūkstošiem neparasto sešstūraino bazalta kolonnu atgādina milzīgas bišu kāres, kas sākas kā pakāpieni no piekrastes klintīm un iestiepjas okeānā.  Visvairāk apmeklētājus pārsteidz nevis akmens stabu daudzums, bet gan to simetrija. Bazalta kolonnu masīvs kļuva plaši pazīstams kā "astotais pasaules brīnums" ap 1700. gadu, kad te ieradās liels skaits interesentu.

Šis tiešām īpašais apvidus piedāvā pastaigu takas, dažādas iespējas pārgājieniem un iespaidīgu vēsturi.

Konveja, Ziemeļvelsa


Foto: Shutterstock

Šī krāšņā Zemeļvelsas ostas pilsēta burtiski lūgtin lūdzas, lai to apmeklē, raksta izdevums "The Huffingtonpost". Kādi te mēdz būt saulrieti! Te ir pils, romantiskas piestātnes un viduslaiku pilsētas mūri ... Ko vēl varētu vēlēties?

Polperro ciems, Dienvidanglija


Foto: Shutterstock

Senatnīgais zvejnieku ciemats it kā uzrāpies klinšainā jūras krastā. Polperro ir ideāla vieta, lai aizbēgtu, ja ir tāda vēlme. Piekrastes ceļi ir ideāli, lai iepazītu pludmales un līčus, kamēr osta, mākslas galerijas un kafejnīcas ļauj sajust īpašo pilsētas raksturu un auru.

Durdle Door, Anglija


Foto: Shutterstock

Durdle Door Dorsetā ir dabiski radusies kaļķakmens arka Jurassic piekrastē. Ja jūs esat aizvēsturisku lietu cienītāji un mīlat pētīt fosīlijas un citas pagātnes paliekas, šī vieta ir kā radīta jums! Teritorija ir privāta, taču atvērta publiskai apskatei. Pludmale ir lieliska, tā ka var nošaut divus zaķus vienlaicīgi - pētīt dabas objektus un lieliski atpūsties.

Leina pussala, Velsa


Foto: Shutterstock

Leina pussalu Ziemeļrietumu Velsā apskalo Īrijas jūra, un tās skaistums ir pārpasaulīgs, raksta "The Huffingtonpost". Tā ir pazīstama arī kā "ķeltu vēstures un kultūras mantojuma bastions" un "Velsas kultūras un valodas cietoksnis". Tā ir ideāla vieta, lai atklātu ķeltu kultūru un skatītu apdullinoši skaistas dabas ainavas.

Skajas sala, Skotija


Foto: Shutterstock

Ir tiešām grūti iedomāties kaut ko skaistāku, nekā Skajas salu Skotijā. Tā ir viena no lielākajām Skotijas ziemeļu salām. Tā piedāvā elpu aizraujošas ainavas, sulīgi zaļus paugurus, balto smilšu pludmales, tā dēvētos "pasaku baseinus" un plašas iespējas doties dabas izzināšanas piedzīvojumos.

Stretforda pie Eivonas, Anglija


Foto: Shutterstock

Vai jūs esat literatūras pazinējs vai nē, bet apmeklēt Šekspīra dzimto pilsētu vienmēr ir vērts. Te ir daudz tūrisma iespēju, kas tā vai citādi ir saistītas ar Šekspīru - no vietas, kur Šekspīrs dzimis līdz vietām, kur tika uzvestas viņa lugas. Stretforda pie Eivonas ir  arī perfekta vieta, kur sākt Kostvoldas augstienes lauku apvidu iepazīšanas ceļojumu.

Belfāsta, Ziemeļīrija


Foto: Shutterstock

Belfāstai, protams, ir sava sarežģītā vēsture, bet šodien tā ir dinamiska pilsēta, kas uzņēmusi kursu jaunas dzīves virzienā. Bez raibas nakts uzdzīves, te ir arī plaša kultūras pasākumu izvēle, restorāni īstiem gardēžiem un dažādu piedzīvojumu iespējas tuvējā apkārtnes dabā.

Llanthony abatija, Velsa


Foto: Shutterstock

Llanthony Priory ir iespaidīga, krāšņa un ārkārtīgi sena abatija Velsā, ko ieskauj zaļākā zāle, ko jebkad būsiet kādreiz redzējuši. Vēsture, ainava, iespaidi - viss vienuviet! 

Skotijas Augšzeme, Skotija


Foto: Shutterstock

Kā redzams, Skotija piedāvā īpaši daudz elpu aizraujošu ainavu. Ja vēlaties redzēt tiešām apdullinoši skaistas dabas ainavas, piemēram, Glen Coe, Glomach ūdenskritumus un Clo Mor klintis, dodieties ceļojumā uz Skotijas Augšzemi (Highlands). Tur ir daudz ko redzēt un darīt, bet vienalga, ko tieši izlemsiet redzēt, tas viss būs skaisti!

Brecon Beacons nacionālais parks, Velsa


Foto: Shutterstock

Velsas Brecon Beacon ir vēl viena zaļā brīnumzeme. Noteikti iepazīstieties ar Blaenavon Pasaules mantojuma centru un Carreg Cennen pili. 

Mourne kalni, Ziemeļīrija


Foto: Shutterstock

Ziemeļīrijas The Mourne Mountains ir piedzīvojumu paradīze. Ne tikai tāpēc, ka šie kalni ir episki skaisti, bet arī tāpēc, ka te piedāvā vienas no labākajām kalnu pastaigu takām un lieliskas klinšu kāpšana iespējas.

Jorka, Anglija


Foto: Shutterstock

Jorka ir pārpilna ar iespējām izzināt vēsturi un baudīt kultūru, tādejādi padarot sevi par pievilcīgu vietu kaut vai tāpēc vien, ka tā daudz piedāvā, bet nav tik pārpildīta kā Londona. Pilsētai  ir burvīgs viduslaiku izkārtojums un daudz muzeju. Tikai vienā katedrālē York Minster vien jums būs ko darīt veselu dienu, sola "The Huffingtonpost".

Pīka apgabals, Anglija


Foto: Shutterstock

Peak District ir vēl viens skaists Apvienotās Karalistes apgabals, kas jums būtu jāizpēta. Teritorija aptver daļu no Češīras, Derbšīras, Stafordšīras un Jorkšīras. Apgabals piedāvā atklāt mežonīgo dabu, ja ir vēlme aizbēgt no pilsētām. Vienalga - vai jūs dosieties izpētīt apkārtni ar velosipēdu, kājām vai pat zirga mugurā, mulsinoši skaistas ainavas ir garantētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!