Foto: LETA
Dabas aizsardzības pārvalde (DAP), turpinot pirms dažiem gadiem aizsākto tradīciju, aicina uz Sēņu dienu Rāznas nacionālajā parkā, Lūznavas muižas parkā 1.septembrī, dodot ikvienam interesentam iespēju iepazīt arī neparastās un mazāk zināmās sēnes.

"Ierasti 1. septembrī ceļš ved uz skolu. Šoreiz Zinību diena iekrīt sestdienā, uz skolu nav jāiet, un tā ir lieliska iespēja ģimenēm ar bērniem doties dabā un apgūt jaunas zināšanas," pauž dabas izglītības centra "Rāzna" vadītāja Regīna Indriķe.

Šogad par Rāznas nacionālā parka Sēņu dienas norises vietu ir izvēlēts Lūznavas muižas parks un tā apkārtne. Pasākums norisināsies laikā no pulksten 11 līdz 15. Interesentiem būs iespēja doties stundu garā sēņu iepazīšanas pārgājienā kopā ar sēņu pētnieku jeb mikologu, apskatīt savākto sēņu izstādi un pašiem papildināt izstādi, līdzi ņemot savus atradumus.

Sarunās varēs noskaidrot sev interesējošus jautājumus par sēņu augšanas vietām, bieži sastopamām un aizsargājamām sēnēm. Tāpat varēs atklāt dabas krāsu noslēpumus, noskaidrot, kuras sēnes var izmantot dziju krāsošanā. Neizpaliks arī radošās darbnīcas un spēles par sēnēm. Pasākuma noslēgumā būs iespēja baudīt zupu.

Dalībnieki aicināti ierasties ar groziņu sēņošanai, nazīti, kā arī laika apstākļiem un iešanai mežā piemērotā tērpā. Var noderēt arī piezīmju blociņš noderīgas informācijas pierakstīšanai.

"Ejot mežā, pamatā meklējam un groziņos liekam tās sēnes, kuras pazīstam un itin bieži paejam garām citām vērtīgām sēnēm, par kurām maz zinām. Nepamanām sēnes, kas nav ēdamas, nepamanām mazās sēnītes, gļotsēnes, piepes. Šī būs iespēja iepazīt daudzveidīgo sēņu pasauli un savas zināšanas papildināt," stāsta Indriķe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!