Foto: instagram.com/peng_mrslee

Māksla no atkritumiem – tā varētu saukt šo milzu konstrukciju, kas pēc skata atgādina gigantisku vali četrstāvu mājas augstumā. Tā tiek saukta par "Debesskrāpi" ("Skyscraper") un "Briges vali" ("Bruges Whale"), lai sabiedrībai atgādinātu, cik daudz plastmasas atkritumu no pašu rokām patiesi nonāk okeānā.

Lai uzbūvētu gigantisko veidojumu, izmantotas piecas tonnas plastmasas atkritumu, tie vākti četru mēnešu garumā. Idejas autori ir arhitektūras un dizaina kompānija "StudioKCA" no Ņujorkas. Viņus uzrunāja 2018. gada Briges triennāles organizatori, lūdzot izveidot mākslas darbu par tēmu – "plūstošā pilsēta" (liquid city), attīstot domu par globalizāciju, mūžīgo mainīgumu u.c. Viņu mājaslapā norādīts, ka tieši šī iemesla dēļ uzņēmums sāka domāt par okeānu – lielāko "šķidrumu" pasaulē. Viņi centās saprast, kā okeāns vieno cilvēkus un pilsētas un kā plastmasas atkritumi, kas tiek ražoti pilsētās, nokļūst plašajos ūdeņos.

Triennāle šogad norisinās no 5. maija līdz 16. septembrim, aktualizējot dažādus sabiedrībai svarīgus jautājumus un izrādot tos arhitektūras un mākslas izpausmē.

Varētu rasties jautājums, kāpēc viņi nolēma izveidot tieši vali un kāpēc tā viens no nosaukumiem ir "Debesskrāpis". Tas saistāms ar to, ka, neskatoties uz vaļa lielo izmēru, plastmasas atkritumu ūdenī svara ziņā tāpat ir vairāk. Valis ir arī "pirmais debesskrāpis", kas parasti parādās virs ūdens, taču šajā gadījumā valis cēli izslējās no Beļģijas pilsētas Briges kanāla. Vēl jāpiemin, ka aptuveni četros mēnešos savāktais atkritumu daudzums bija salīdzinoši liels, tāpēc neapšaubāmi bija jāveido lielizmēra ūdens iemītnieks.

A post shared by EthiCo (@ethicogoods) on Jul 15, 2018 at 8:21am PDT

Idejas realizēšanai un atkritumu savākšanai palīdzējuši "Hawaii Wildlife Fund" un "Surfrider Foundation's Kaua'i Chapter", kā arī daudzi brīvprātīgie, raksta "Kickstart". Plastmasas atkritumi tika mazgāti un šķiroti pa krāsām – atrastas tika ļoti dažādas lietas, sākot no podu vākiem un bērnu pusdienu traukiem, beidzot ar spaiņiem un kastēm.

A post shared by Julia Cat (@julicat) on Jul 11, 2018 at 7:44am PDT

Projekta noslēdzošajā posmā palīdzējuši arī cilvēki "no malas", finansējot un palīdzot valim ieņemt savu īsto vietu kanālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!