Foto: DELFI

Sen aizmirsti un no jauna atklāti ēdieni Latgalē, muižas Talsu pusē, alas un ūdenskritumi Igaunijā, sanatorijas Lietuvā, Gruzijas viesmīlība un tosti, Kubas kolorīts un pat senā Kurzemes kolonija Tobago – tie ir tikai daži no "gardumiem", ko šogad piedāvā starptautiskā izstāde – gadatirgus "Balttour". Tas, kā ierasts, februāra pirmās nedēļas nogalē notiek Ķīpsalas izstāžu hallē.

Īpaši plaši šogad izstādē pārstāvētas viesnīcas ar dažādiem spa un relaksācijas iespējām visās trijās Baltijas valstīs – sākot no lavandu spa Igaunijā, dažādām organisma pārbaudēm Lietuvas sanatorijās (starp citu, dažas iespējams izmēģināt arī turpat uz vietas izstādē pilnīgi bez maksas), kā arī visdažādākajiem Jūrmalas viesnīcu kompleksajiem piedāvājumiem. Daudzas no šīm iestādēm izstādē piedāvā rezervēt atpūtu par zemākām cenām, nekā ierasts.

Šogad izstādē piedalās un ceļotājus vilina ciemos arī eksotiskā, bet tai pašā laikā no vēstures stāstiem tik labi zināmā senā Kursas kolonija Tobago. Turienes tūrisma speciālisti ieradušies Latvijā, lai izskaidrotu visas formalitātes nokļūšanai uz salas, pastāstītu gan par neskaitāmām atpūtas iespējām, gan cenām Tobago, gan arī lai aizrautu ar muzikāliem un gardiem paraugdemonstrējumiem. Iespējams, ka jau pavisam drīz daudzi ceļotāji arī no Latvijas dosies atklāt šo vēl tūrisma nepārpludināto valsti.

Foto: DELFI

Arī tūrisma aģentūras un aviokompānijas šogad ārzemju hallē sagatavojušas plašu izdevīgāko aviobiļešu piedāvājumu.

Tāpat izstādē var doties arī uz tādas eksotiskas, bet interesantas un ceļotāju pieprasītas valsts kā Kubas pārstāvniecības stendu. Tajā pieejamas gan kartes ar plašiem aprakstiem par interesantiem maršrutiem, gan interesanti stāsti par vēl nesen tik noslēgto valsti.

Savukārt tie, kas interesējas par skaisto Itāliju, var doties uz Itālijas stendu, kur latvietes Lorija Lietaviete un Inese Kalniņa stāsta par savu tūrisma uzņēmumu "Happy Donkey Tours", kas piedāvā citādus Itālijas galamērķus aktīvās atpūtas mīļotājiem.

Viesmīlīgi sagaida arī Gruzijas, Baltkrievijas, Eirovīzijas rīkotājvalsts Ukrainas, Ungārijas un daudzu citu valstu pārstāvniecības.

Foto: DELFI

Latvijas hallē pārstāvēti visi Latvijas novadi – šogad vērojams, ka latviešu savrupums mests pie malas un daudzi mazie novadi apvienojušies, izveidojot kopīgus un ļoti atraktīvus maršrutus. Kopīgu maršrutu piedāvā, piemēram, Dobeles, Auces un Tērvetes novadi, aicinot vienā braucienā apskatīt gan Auces pili, gan ceriņu dārzu un zirgu audzētavu. Savukārt Alūksnes, Smiltenes, Raunas un Apes novados kopīgi izveidots maršruts "Vidzemes šosejas pieturas", kur iekļauta gan bērzu sulu darbnīca, gan Alūksnes pils, gan maizes ceptuve, Zeltiņu bijusī raķešu bāze un daudz kas cits. Kā vienmēr, gardēžus īpaši lutina Latgale – tās stendos var atrast gan kūpinājumus, gan sierus un medu. Jaunums ir karstā misa, kas nedaudz garšo pēc piparkūkām un tikai kopš pagājušā rudens top netālu no Naujienes dabas parka, pie slavenajiem Daugavas lokiem. Visērtāk misas darbnīcas apmeklējumu esot apvienot ar Naujienas muzeja ekskursiju.

Arī Talsu puses muižas piedāvā atraktīvu uzņemšanu un stāstījumu, bet Aizputes un Krimuldas muižas apmeklētājiem tirgo arī pašu darinātus vīnus. Savukārt Alsungas stendā saimnieces tirgo milzīgas lauku tortes un sklandraušus. Ne velti šis ir arī gadatirgus – vai pusi halles aizņem mājražotāji ar saviem darinājumiem gan vēderam, gan skaistumam.

Foto: DELFI

Izstādes - gadatirgus "Balttour" atklāšanas ceremonijā tika apbalvoti arī gada cilvēki tūrismā. Galveno balvu saņēma restorāna "Vincents" šefpavārs Mārtiņš Rītiņš. Nomināciju "Uzņēmējs naktsmītņu biznesā 2016" ieguva viesnīcas "Neiburgs" vadītāja Ilze Riņķe, par "Uzņēmēju tūroperatoru biznesā 2016" kļuvusi "Estravel Latvia" vadītāja Anta Jokste, nominācijā "Tūrisma informācijas centra vadītājs 2016" uzvarējusi Krāslavas tūrisma informācijas centra vadītāja Tatjana Kozačuka.

Par "Restorāna vadītāju 2016" kļuva trīs pavāru restorāna "Tam labam būs augt" un "Galerija Istaba" vadītājs Mārtiņš Sirmais, nominācijā "Tūrisma žurnālists 2016" uzvarējusi laikraksta "Diena" žurnāliste Magda Riekstiņa, balvu "Tūrisma asociācijas vadītājs 2016" ieguvis Vidzemes tūrisma asociācijas vadītājs Raitis Sijāts, bet balvu "Par ievērojamu ieguldījumu tūrisma attīstībā 2016" saņēmusi Latvijas piļu un muižu asociācijas izpilddirektore Aira Andriksone.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!