Motoekspedīcijas "2 Rati 2 Kontinenti" organizatori izsludinājuši konkursu Latvijas skolēniem. Līdz pat novembra sākumam skolēni tiek aicināti iepazīties ar ekspedīcijas plānoto maršrutu un iesūtīt savus uzdevumus, kurus pēc tam konkrētajās vietās izpildīs tās dalībnieki.

Šis ceļojums ir triloģijas noslēguma daļa iepriekš notikušajām moto ekspedīcijām "2 Rati 2 Ragi" un "2 Rati 2 Amerikas". Tieši pirmās ekspedīcijas laikā 2015. gadā, kas veda no Labās cerības raga līdz Nordkapam, radās "Divu ratu bīvskolotāju" kustība ar aizsācējiem, motociklistiem un ceļotājiem – Andžu Ūbeli un Mārtiņu Silu. Toreiz brīvskolotāju izsludinātajam konkursam tika iesūtīti ap 200 uzdevumiem, bet pēc gada, dodoties nākamajā ekspedīcijā, jau vairāk nekā 600. Brīvskolotāji dod skolēniem līdz šim nebijušu iespēju piedalīties ceļojumā ar tālvadību, to plānojot un gatavojot ceļotājiem uzdevumus, kas izpildāmi konkrētajās valstīs. Par uzdevumu izpildi motociklisti ziņo, filmējot, fotografējot un uzturot nepārtrauktu kontaktu ar skolēniem, pat esot tālu prom. Pēc atgriešanās aktīvāko skolu skolēnus brīvskolotāji apciemo personīgi, daloties stāstos par piedzīvoto. Papildus tam brīvskolotāji veido arī video jautājumus Latvijas televīzijas raidījumam "Gudrs, vēl gudrāks".

Ekspedīcija "2 Rati 2 Kontinenti", kurai starts tiks dots 2018. gada februārī, vedīs caur Austrāliju un Āziju atpakaļ uz Latviju. Ņemot vērā teritorijas apjomu, kādu motociklisti aptvers, skolēnu konkurss ir sadalīts divās daļās. Dalība pirmajā daļā "Ķengurzemes noslēpumi" jau ir sākusies, un skolēni tiek aicināti iesūtīt savus ieteikumus un uzdevumus brīvskolotājiem līdz 3. novembrim.

Brīvskolotāju kustības būtība ir ļaut skolēniem piedalīties ekspedīciju plānošanā, tādējādi attīstot viņu pašizziņas prasmi, interesi par ģeogrāfiju, citām kultūrām, tradīcijām un cilvēkiem. Skolēni tiek aicināti izpētīt pieejamos materiālus par reģioniem, kurus apmeklēs brīvskolotāji, un piedāvāt, viņuprāt, aizraujošākos apskates objektus, izdarāmās lietas, satiekamos cilvēkus, pagaršojamos ēdienus, izmēģināmās tradīcijas utt. Rezultātā tiek radīts mūsdienīgs, bet pats galvenais – uz pieredzi balstīts ģeogrāfijas materiāls, no kura mācīties ir daudz aizraujošāk, nekā no pirms daudziem gadiem izdotām grāmatām. Visticamāk, ka skolēns arī pats nekad neaizmirsīs, piemēram, ar kurām trim valstīm robežojas Ēģipte, ja pats būs licis brīvskolotājiem uz šīm robežām uzņemt selfijus, uzskata ekspedīcijas organizatori.

Pieteikt savu skolu dalībai un iepazīties ar konkursa nolikumu skolotāji un skolēni var vietnē www.twowheels.lv/konkurss. Konkursu rīko "Divu Ratu brīvskolotāji", motociklistu viesnīca "Two Wheels" un moto piedzīvojumu klubs "apPasaule" sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!