Turpinot rakstu sēriju par pasaules motormuzejiem, Turismagids.lv ir nonācis Āzijā, kur arī ir gabdrīz 100 gadu ilga autobūves vēsture un netrūkst īpatnēju, bet iespaidīgu motormuzeju un transportlīdzekļus godininošu apskates objektu. Lai arī lielai daļai Eiropiešu par tām nav ne jausmas, ir vērts ielūkoties Āzijas automašīnu krātuvēs.

Emirātu Nacionālais auto muzejs

Šis muzejs atrodas aptuveni stundas brauciena attālumā no Abu Dabi, un tajā apskatāma šeiha Hamad bin Hamdan Al Nahyan transportlīdzekļu privātkolekcija. To ir aptuveni 200, un daudzi no tiem ir ļoti īpatnēji un amizanti. Šādus transportlīdzekļus vienkopus būs grūti atrast, kur citur. Tie pārsvarā ražoti laika posmā no 1950. līdz 1990. gadam.

Ēka, kurā izvietots muzejs, ir milzīga piramīdas formas celtne tuksneša vidū. Tajā apskatāms gan piecus metrus augsts Dodge visurgājējs un visdažādāko izmēru šīs pašas markas automašīnas, gan septiņi Mercedess markas automobiļi dažādās krāsās – katrs savai nedēļas dienai, kā arī militāri transportlīdzekļi, kuros bērni drīkst kāpt un spēlēties, nebaidoties uzrāpties arī uz to jumtiem – neviens viņiem neko nepārmetīs. Kā arī daudzi citi neparasti objekti. Daudzus no tiem viņa augstība šeihs saņēmis kā dāvanas, citus iegādājies no to īpašniekiem. 

Vairāk informācijas: www.enam.ae



'Mazda' motormuzejs

Šajā muzejā apskatāmi transportlīdzekļi no 1920. gada – laika, kad sāktas ražot Mazda mašīnas - līdz pat mūsdienām. Tur apskatāmi arī sacīkšu mašīnu motori, kā arī izskaidrots auto ražošanas process. 

Interesanta ir zāle, kurā apskatāmas nākotnes mašīnas, kas darbojas ar zaļo enerģiju. 

Pie muzeja ir arī suvenīru veikals, kurā iespējams iegādāties gan Mazda, gan tās sponsorēto komandu aksesuārus un citus interesantus niekus.

Vairāk informācijas: www.mazda.com

'Nissan' motormuzejs

Muzejs atrodas 1934. gadā celtā ēkā Jokohamā, Japānā, bet pati rūpnīca atklāta 1933. gadā. Šeit līdz 1968. gadam tika ražotas šīs Āzijas automarkas mašīnas, bet pēc tam rūpnīcas vadība pārcēlusies uz Tokiju. 

Nissan motormuzejs Jokohamā atklāts 2003. gadā. Tajā apskatāmi gan jaunākie Nissan modeļi, gan Jokohamas autorūpnīcas vēstures liecības. Tāpat apskatāma plaša automodeļu kolekcija un daudz citu interesantu eksponātu. 

Vairāk informācijas: www.yokohamajapan.com

'Toyota' Autoražošanas un tehnoloģiju muzejs

Šis muzejs atklāts jau 1989. gada aprīlī, kā viens no Toyota rūpnīcas 50 gadu jubilejas projektiem. Tajā apskatāmi aptuveni 140 automobiļi no visas pasaules. 

Līdzās pastāvīgajai ekspozīcijā, muzejā ik gadu apskatāmas arī tematiskas izstādes, kas veltītas noteiktam periodam vai tendencēm autobūvē. Tāpat muzejs rīko arī divus auto festivālus – Ančī pilsētā pavasarī un Tokijā – rudenī. 

Pie muzeja ir arī moderna kafejnīca un restorāns. 

Vairāk informācijas: www.toyota.co.jp

'Hino' motormuzejs

Japānas lielākais kravas mašīnu un autobusu ražotājs Hino Motors devis ievērojamu ieguldījumu japāņu automobiļu rūpniecības attīstībā. Hino savas gandrīz gadsimtu garās vēstures gaitā ir izstrādājis lielu skaitu transportlīdzekļu modeļu un to vēsturi var iepazīt Hino Auto Plaza muzejā Tokijā. 

Muzejā iespējams pieskarties un apskatīt dažādus krāšņus un īpatnējus Āzijas autobūves šedevrus.

Hino Auto Plaza muzejs sadalīts virākos sektoros. Tajos iespējams iepazīties ar muzeja vēsturi un kravas auto izmantošanas attīstību, kas saistīta ne tikai ar Japānu, bet arī Eiropas auto industriju, piemēram, Renault kravas mašīnām. Tāpat muzejā var apskatīt lielu daudzumu unikālu attēlu, kas pilnībā attēlo kravas automobiļu un autobusu vēsturi Japānā. Muzejā izvietoti dažādi dīzeļdzinēji un interesanti auto eksemplāri, piemēram, kravas autobusus vai mašīnas, kas piedalījušās Parīze – Dakāra autorallijā.

'Honda' auto kolekcija

Montegi pilsētā Japānā atrodas Honda muzejs. Tas atklāts 1998. gadā. Tur apskatāmas gan klasiskas Honda automašīnas, gan sacīkšu braucamie, motocikli un citi pārvietošanās līdzekļi. Kopumā muzejā ir ap 350 transportlīdzekļi. Interesanti, ka tie visi esot arī darba kārtībā un gatavi braukšanai.

Muzejs izvietots trīs stāvos. Pirmajā apskatāmi dažādi roboti, ar zaļo enerģiju darbināmi motori un citas nākotnes tehnoloģijas, ko attīsta Honda. Otrais stāvs veltīts vecajiem Honda braucamajiem – mašīnām, mopēdiem un motocikliem, ko izmantojušas un iemīlējušas vairākas paaudzes. Trešajā stāvā apskatāmi izcili sacīkšu auto un motosporta transportlīdzekļi.

Vairāk informācijas: world.honda.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!