Foto: L.Kļaviņa

Dzelzceļš un ar to saistītais ritms ir neatņemama Alūksnes ainavas daļa – jo tuvāk vilciena pienākšanas brīdis, jo arī stacijā rosība lielāka. Dzelzceļa stacijas industriālais šarms, ar vairāk nekā simts gadu senām ēkām, šauro sliežu ceļu un nesteidzīgiem alūksniešiem, savdabīgi pievilcīgāks kļūst tieši vakara stundās.

Pēc divu gadu pārtraukuma 14. maijā no pulksten 19 līdz pat pusnaktij notiks starptautiskās akcijas "Muzeju nakts" pasākums Alūksnes Bānīša stacijā, Jāņkalna ielā 52, Alūksnē, lai ļautos šaursliežu dzelzceļa stacijas valdzinājumam un novērtētu apkārt esošās vērtības.

Pasākuma rīkotāji aicina vakaru iesākt pulksten 19.25, piedzīvojot priecīgo satraukumu, kas rodas, sagaidot vakara vilcienu. Visa vakara garumā varēs apmeklēt ekspozīciju vēsturiskajā bagāžas šķūni, kurā izzināt Gulbenes – Alūksnes dzelzceļa līnijā esošo 10 staciju stāstus, piedalīties radošā darbnīcā "Piešķir naktij krāsu!", kura tapusi sadarbībā ar mākslinieci Elīnu Salaku un pārbaudīt acīgumu orientēšanās spēlē "Stacijas kvartāls zem lupas", kuras laikā būs jāatrod daudz dažādi ar dzelzceļu saistīti elementi, kuriem ikdienā dažkārt nepievēršam uzmanību.

Vakaram īpašu noskaņu piešķirs ģitārista Riharda Krilova akustiskais koncerts pulksten 21, bet dzelzceļu stacijai piestāvošo gastronomisko piedzīvojumu nodrošinās ceļojumu garšu burgenīca "Tvaiks x Ogle" vēsturiskajā stacijas ēkā.

"Alūksnes Bānīša stacija" ir multimediāla ekspozīcija, kura tika atvērta 2018. gada septembrī vēsturiskajā stacijas bagāžas šķūnī. Ekspozīcijā par Baltijā vienīgo regulāri kursējošos dzelzceļu var atklāt dzelzceļa vēstures faktus, dzirdēt unikālus 10 staciju stāstus, ieraudzīt, kam Bānītis bijis draugs, palīgs, darba vieta un iedvesmas avots.

Eiropas Muzeju nakts ir starptautiska muzeju akcija, kas kopš 2005. gada notiek daudzās Eiropas valstīs un tās iniciators, kā arī koordinators ir Francijas Kultūras un komunikāciju ministrija. Akcijas laikā muzeju ekspozīciju apmeklējumu papildina dažādi, īpaši veidoti tematiskie pasākumi.

Foto: Publicitātes attēli
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!