Foto: Publicitātes attēli

Ik gadu Radikālo inovāciju balvu saņem kāds izgudrojums, kas varētu radīt apvērsumu viesmīlības un viesnīcu nozarē. Šogad balvu saņēmusi arhitektu biroja "HOK" Toronto nodaļa par unikālu pārvietojamu viesnīcu konceptu – proti, ar dronu palīdzību pārvietojamas naktsmītnes, kas faktiski ļautu ceļotājiem apmesties jebkurā pasaules vietā.

Ierasts viesnīcas asociēt ar stabilām ēkām, kas uzņem viesus un kur iespējams atgriezties. Šī gada Radikālo inovāciju balvas laureāti šādu pieņēmumu pilnīgi apgāž, raksta "CNN Travel". "Driftscape" ir mobils, bezpilota caurspīdīgs drona namiņš, ko jebkura vietā var nogādāt drons. Tas varot tikt nomests jebkurā nepieciešamajā vietā, pat tur, kur neviena dzīva dvēsele vēl nav spērusi kāju, raksta "CNN".

"Driftscape" sastāv no vairākām moduļveidīgām daļām, tostarp arī ēdiena un dzērienu daļas, kā arī viesistabas ar 360 grādu plašu skatu. Šī mobilā viesnīca būtu piemērota dažu dienu ekskursijām, turklāt plānots, ka tā atstāj minimālu iespaidu uz vidi, teikts "HOK" mājaslapā. Paši izgudrojuma autori to sauc par drona viesnīcu un apgalvo, ka tā ļaušot apmesties gan fjordā, gan džungļos vai kalna virsotnē, ar komfortu baudot neskartu dabu.

Vienā viesnīcā varētu būt ap 10 – 15 numuriņu, kas atgādina caurspīdīgus burbuļus. Tie būtu saistīti ar centrālo "burbuli", kurā ir gan reģistratūra, gan bārs un restorāns.

Foto: Publicitātes attēli

Katru 18,5 kvadrātmetrus lielo numuriņu ar divguļamu karaliska izmēra gultu, vannasistabu un galdu, ar elektroenerģiju apgādātu tādas pašas tehnoloģijas kā dronu. Lai izmitinātu lielākas ceļotāju grupas, apartamentus varētu arī savienot, jauno ideju skaidro "Business Insider".

Šādas viesnīcas viesi kopā ar tās darbiniekiem izveidotu individuālus lidojuma plānus. Tad kūniņveidīgais numuriņš atdalītos no galvenās viesnīcas, un tā vadības sistēma sekotu lidojuma plānam automātiski, bet pasažieriem vien atliktu iekārtoties ērtāk, lai baudītu skatu. Ceļojumam noslēdzoties, kūniņas automātiski atgrieztos sākumpunktā un savienotos ar centrālo ēku.

Tāpat katrai kūniņai paredzēts ekrāns ar pievienotu kameru, lai pasažieri varētu uzņemt fotogrāfijas, lidinoties apkārt.

Foto: Publicitātes attēli

""Driftscape" apmierinātu augošo pieprasījumu tirgū pēc autentiskas un neatkārtojamas pieredzes, radot konceptu, kas ir pilnīgi jauns un oriģināls," teicis Džons Hardijs, Radikālo inovāciju balvas dibinātājs. "Auditorija tika pārliecināta ne tikai ar idejas romantismu, bet arī ar milzīgo izpētes darbu un pamatojumu tās lietderīgumam."

Iegūstot balvu, HOK saņēma ne vien 10 tūkstošus ASV dolāru (9,1 tūkstotis eiro), bet arī iespēju "Driftspace" attīstīt tālāk, lai tas varētu nonākt tirgū. Protams, šī balva domāta, lai iezīmētu nākotnes idejas un tendences, kas varētu attīstīties arī vairāk nekā pēc desmit gadiem, raksta "Business Insider". Tomēr, tā kā jau tagad strauji tiek attīstītas bezpilota automašīnas un lidaparāti, jaunā koncepta viesnīcas, iespējams, jau pavisam drīz vairs nešķitīs kā kadri no zinātniskās fantastikas filmām. Jau aprēķināts, ja šī ideja tiešām tiks īstenota, apmešanās šādā numuriņā varētu izmaksāt tikpat, cik luksusa automašīnas noma.

Foto: Publicitātes attēli

Radikālo inovāciju konkurss izaicina viesnīcu industrijā strādājošos domāt progresīvi, piedāvājot jauna veida dizainu un idejas. Konkursa finālistus vērtēja vadošie viesmīlības nozares un dizaina eksperti no vairāk nekā 20 valstī. Finālisti izraudzīti pēc vairākiem kritērijiem – radošuma, dizaina kvalitātes un potenciālā pienesuma nozarei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!