Bulgārija ir noteikti ir viens no šīsvasaras aktuālajiem galamērķiem, bet ne jau tikai izdaudzināto kūrortu Melnās jūras krastā dēļ.

Tā ir ārkārtīgi skaista zeme ar krāšņu dabu, arhitektūru un saistošu vēsturisko pagātni, kas atspoguļojas tās bagātajā kultūrā un gadsimtiem senajās tradīcijās. Pie tam bulgāri ir viesmīlīgi ļaudis - papildu iemesls, lai tieši šeit pavadītu vasaras atvaļinājumu.

Iedvesmai piedāvājam ielūkoties ceļojumu blogeres Terēzes Karūzo rakstā, kurā autore stāsta, kāpēc ir vērts šovasar doties uz apburošo Bulgāriju.

1. Aleksandra Ņevska katedrāle Sofijā


Bulgārijas galvaspilsēta un tās arhitektūra ir viens no labākajiem neobizantiskās arhitektūras paraugiem. Aleksandra Ņevska katedrāle ir bagātīgi rotāta ēka, kuras būvniecība pabeigta 1912.gadā, lai godinātu 200 000 bojā gājušos krievu karavīrus, kas cīnījās par Bulgārijas neatkarību. Baznīcas zelta un zaļie kupoli, gigantiskais zvanu tornis un neskaitāmās arkas elegnanti ietver iekštelpu kapenes, sienu gleznojumus, un reliģijas muzeju.

2. Svētās Sofijas baznīca


Vēl viena "must see" baznīca Sofijā ir Svētās Sofijas baznīca, kas, kā jau liecina tās nosaukums, nosaukta par godu Svētajai Sofijai. Bulgārijas galvaspilsēta par Sofiju nosaukta 14.gadsimtā un tieši pateicoties Sofijas baznīcai. Senākā ortodoksālā baznīca pilsētā devusi ne vien tai nosaukumu, bet arī slavu tās draudzes locekļiem un apmeklētājiem. Bazilikas iekšienē ir trīs altāri, satriecošas freskas, apbrīnojamas mozaīkas. Pilsētai tā simbolizē mīlestību, ticību un cerību.

3. Nacionālā ārzemju mākslas galerija


Esot Sofijā, noteikti jāatrod un jāatvēl laiks Nacionālās ārzemju mākslas galerijas apmeklējumam. Tā dibināta 1985.gadā un ir unikāla, jo piedāvā aplūkot mākslas darbus, kas šurp atceļojuši no Āfrikas, Indijas un citām mākslas ziņā izcilām, taču bieži vien nenovērtētām valstīm.

4. Belogradčika


Bulgārijā ir vērts arī paceļot ārpus glamūrīgās un greznās Sofijas un ļauties arī mazpilsētu valdzinājumam. Belogradčika ir Bulgārijas apslēptais dārgakmens valsts ziemeļrietumos, Balkānu kalnu pakājē. Pilsētu ieskauj gleznaini skati, turklāt arī pašā pilsētiņā ir ievērojami apskates objekti, piemēram, Belogradčikas viduslaiku nocietinājums un Maguras ala, kas ieved atpakaļ aizvēsturē, piedāvājot apskatīt senus alu zīmējumus. Belogradčikā skaistums un vēsture sastopas vienuviet.

5. Bojanas ūdenskritums


Līdz Bojanas ūdenskritumam no Sofijas būs jābrauc divas stundas. Tas ir 15 metrus augsts, stāvs un ļoti gleznains. Turklāt Bojanas ūdenskritumu īpašu dara tas, ka te ierīkotas vairākas pārgājienu takas, kas kas ļauj izpētīt ūdenskrituma apkārtni, kā arī ved uz tā virsotni. Dažas no šīm takām ir īpaši klusas un mierīgas un ļauj baudīt neaizmirstamus ūdenskrituma skatus un arī Bojanas ezera ainavas.

6. Melnika

Bulgārijā ir viss - gan kontinentālas pilsētas, aizvēsturiskas alas un apburošas mazpilsētas, kā arī iespaidīgas smilšu kāpas. Interesantais par smilšu kāpām ir tas, ka Melnikas ciemā cilvēki dzīvo zem tām. Melnika ir arhitektūras rezervāts, un tikai 385 cilvēki to sauc par savām mājām. Iespējams, tas tāpēc, ka dzīvošana zem smilšu kāpām varētu būs visai putekļaina, pie tam lielākā daļa ēku ir vēstures pieminekļi. Šeit var iegādāties patiešām fantastisku vīnu, nepalaidiet garām šo iespēju!

7. Rilas Nacionālais parks


Rilas Nacionālais parks atrodas Bulgārijas dienvidrietumos, te atrodas Bulgārijas augstākais kalns Musala (2925 m virs jūras līmeņa). Rilas nacionālais parks var piedāvāt īstu izaicinājumu nopietniem alpīnistiem. Bet te būs ko darīt arī tiem, kas vienkārši vēlas baudīt dabu. Rilas nacionālajā parkā ir pārsteidzoša flora un fauna. Rila ir mājvieta 282 dažādiem sūnu veidiem un 233 sēņu veidiem. Arī sikspārņi, brieži, vanagi, kazas, pūces un arī citi savvaļas zvēri Rilu sauc par savām mājām.

8. Široka Laka


Foto: Shutterstock

Široka Laka ir vēsturisks ciems, kurā viss liecina par 17.gadsimta kultūru. Vietējie iedzīvotāji ir ārkārtīgi muzikāli - daudzi no viņiem spēlē dūdas, kuras šajā reģionā tiek sauktas par gaidām, kā arī brīnišķīgi dzied. Te noteikti jāklausās tradicionālās bulgāru melodijas, kas ir vairākus gadu simtus senas. Širokas arhitektūra atklāj ļoti daudz par Bulgārijas pagātni. Rodopas kalnos gar upi mājas sabūvētas vairākās pakāpēs un tās joprojām tiek būvētas tāpat kā pirms daudziem jo daudziem gadiem.

9. Varna

Varna Melnās jūras krastā ir mājvieta daudziem ievērojamiem Bulgārijas muzejiem: Varnas Arheoloģiskais muzejs ar savu slaveno izstādi Varnas zelts, Senās romiešu pirtis, Varnas kaujas parka muzejs, Jūras spēku muzejs, Etnogrāfijas muzejs. Varnā ir arī jūras parks un brīnišķīgā Konstantīna pludmale, kas ir viena no burvīgākajām pludmalēm visā Bulgārijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!