Foto: F64
Pēc vērienīgiem pārbūves un restaurācijas darbiem 28. janvārī ekspluatācijā nodota Cesvaines pils, kas jau 12. februārī atkal vērs durvis apmeklētājiem, aģentūru LETA informēja Austrumvidzemes kultūras un mākslas centra vadītāja Linda Bakmane.

Pils atjaunota, īstenojot pārrobežu sadarbības projektu "Kultūras un vēsturiskā mantojuma saglabāšana un veicināšana Latvijā un Krievijā". Kultūrvēsturiskās vērtības atjaunotas arī Daugavpilī un Krievijas pilsētā Pleskavā. Projekta kopējās izmaksas ir 4 114 247 eiro, tajā skaitā Cesvaines pils atjaunošanai iztērēti 1 711 930 eiro.

Bakmane informē, ka pilī ierīkota ugunsdrošības un apsardzes signalizācija, kā arī trauksmes izziņošanas sistēma, daļā no pils telpām ierīkota centrālapkures sistēmas, kā arī ir sakārtota kanalizācijas un notekūdeņu sistēma.

Cesvaines pils otrajā stāvā izbūvēts vestibils ar aprīkotu konferenču zāli un telpu pils darbiniekiem. Uzstādītas jaunas koka kāpnes no vestibila uz bēniņiem. Tās izgatavotas pēc senajām pils fotogrāfijām, restaurējot atsevišķus elementus, kas vēl bija saglabājušies no vēsturiskajām kāpnēm.

Pils padarīta pieejama cilvēkiem ar pārvietošanās grūtībām. Šim nolūkam ierīkots pacēlājs, kuru ietver jaunas betona kāpnes.

Savukārt pils labā spārna pagrabā ir atjaunotas un pielāgotas telpas ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas vajadzībām.

Savu sākotnējo krāšņumu ir atguvis viens no pils kamīniem lielā torņa Medību telpā. Kamīns ar vēsturiskajiem zaļajiem glazētajiem podiņiem pilnībā restaurēts, tam ir vēstures pieminekļa nozīmes statuss.

Vēsturisko veidolu atguvusi arī viena no pils āra terasēm, kuru pašlaik grezno koka kolonnas, kokgriezumi un kapara jumts.

Paralēli pilī ir notikuši arī citi restaurācijas darbi - balles zāles griestu plafona mākslinieciskās apdares konservācija, ziemeļaustrumu stūra griestu mākslinieciskās apdares glābšanas darbi, kā arī pilnībā atjaunotas divas konsoles kā noslēdzoši elementi otra stāva vestibilam pie lielajām koka kāpnēm.

Ņemot vērā valstī noteiktos ierobežojumus, Cesvaines pils atvēršana notiks bez lielām svinībām, tomēr svinīgā gaisotnē.

Cesvaines pils atvēršanās dienā apmeklētājus priecēs akustiskā klaviermūzika, kas tapusi projektā "ALPHA-DO L&A". Skaņdarbi ir ierakstīti Cesvaines pils balles zāles mūziķu telpā uz pils flīģeļa.

"ALPHA-DO L&A" ir projekts ar atšķirīgu mūzikas komponēšanas un klavierspēles veidu. Šajā projektā galvenais faktors nesot notis, bet skaņas vibrācija, kas balstās uz pirkstu un klavieru stīgu proporcijām. Spēlējot šādā veidā, skaņa rezonē, radot mainīgas un retas saskaņas. Šis mūzikas stils ļauj spēlēt arī uz atšķirīgi noskaņotiem, kā arī nenoskaņotiem instrumentiem, jo pirmskaņa nāk no klavieru skaņu paneļa, skaidro Bakmane.

Šī mūzika pils telpās skanēs visu februāri.

Pilī būs apskatāma arī mākslinieces Laimas Bakānes darbu izstāde "Balle pilī". Darbi tapuši autortehnikā, daļa no tiem gatavoti tieši izstādei Cesvaines pilī.

Tāpat pils zālēs būs apskatāmi tekstilmākslinieka Georga Barkāna gobelēni no Cesvaines pils muzeja krājuma.

Atklāšanas dienās 12. un 13. februārī ikviens interesents pili varēs apmeklēt bez ieejas maksas.

Cesvaines pils pārstāvji pieņem pieteikumus dažādu pasākumu organizēšanai un telpu nomai, kā arī ir atvērti sadarbībai ar radošo industriju pārstāvjiem izstāžu, koncertu, meistarklašu, plenēru un citu radošu darbību organizēšanā.

LETA jau vēstīja, ka, īstenojot Vidzemes kultūrvēsturisko vērtību atjaunošanas projektu "Gaismas ceļš caur gadsimtiem", tika atjaunots Cesvaines pils jumts, kurā ieguldīts Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējums gandrīz 1,9 miljonu eiro apmērā.

Cesvaines pils ir atguvusi savu agrāko krāšņumu - jumta centrālo daļu atkal klāj sarkanu dakstiņu segums 1509 kvadrātmetru platībā. Kopš 2002. gada, kad pili nopostīja ugunsgrēks, jumtu klāja pagaidu segums.

Pie Cesvaines pils ir uzstādīti izgaismoti informatīvi stendi, kur apskatāma Cesvaines pils vēsture un tās atjaunošanas gaita. Projekta īstenošanas laikā izveidots arī funkcionāls laikmetīgās mākslas objekts "Šķiedru māksla" - galds ar krēsliem, kas izgatavoti no akmens un koka.

Cesvaines pilī kopš 1919. gada līdz pat 2002. gadam atradās skola. Pašlaik pilī darbojas Cesvaines pils muzejs, bet muižas kompleksa ēkā apmeklētājiem pieejams Cesvaines Tūrisma centrs. Pils rekonstrukcijas darbi tika sākti jau 2003. gadā, kad tika atjaunots pils kreisā spārna jumts, 2006. gadā - pils lielais skatu tornis, 2008. gadā - pils austrumu spārna jumts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!