Foto: F64
Šajā nedēļas nogalē, 18. un 19. septembrī, norisināsies Gaujas Nacionālā parka Ceļotāju dienas. Ikviens interesents šajās dienās varēs izbaudīt nacionālā parka dabas, vēstures un kultūras mantojuma pērles, būs radošās darbnīcas, degustācijas un velobrauciens pie Gaujas Nacionālā parka austrumu robežas.

Šogad Gaujas Nacionālā parka Ceļotāju dienu programma demonstrē ne tikai teritorijas unikālās dabas vērtības, bet arī vairāku gadsimtu kultūrvēsturisko mantojumu, cilvēka un dabas līdzāspastāvēšanas nozīmi un iespējas. Ceļotāju dienas plašais pasākumu klāsts apliecina, ka nacionālais parks iemieso ne tikai dabas vērtības vien, bet arī plašu kultūrvēsturisko mantojumu, cilvēka un dabas kopdarbību un dod iespēju dažādās aktivitātēs veselīgi pavadīt laiku dabā.

Siguldas, Cēsu un Valmieras novados ceļotājus 18. septembrī gaida daudzveidīgs piedāvājums – ekskursijas, tikšanās ar lieliskiem gidiem un stāstniekiem, radošas darbnīcas un izsmalcinātas degustācijas. Pie Līgatnes pārceltuves pasākumi notiks abos Gaujas krastos uzsverot sadarbības un mobilitātes nozīmīgumu. Gaidāma plaša programma, kuras laikā būs iespēja uzzināt daudz interesanta par Gaujas plostniekiem, plostnieku amata prasmēm, kas 2018. gadā iekļautas Nacionālā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā.

Šajā dienā par samazinātu maksu varēs arī apmeklēt Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) Līgatnes dabas takas un vērot Latvijas savvaļas dzīvniekus, bet Cēsu novadā notiks bezmaksas ekskursija Āraišu ezerpils Arheoloģiskajā parkā.

Gaujas Nacionālā parka Ceļotāju dienas turpināsies arī svētdien 19. septembrī, kad aktīvie velo ceļotāji ir aicināti piedalīties nacionālā parka mazāk pazīstamās austrumu robežas izpētes velobraucienā kopā ar "Cycling Adventures", pa ceļam malkojot siltu tēju zem "Kalāču" muzeja dižkokiem un uzzinot dzejnieka Eduarda Veidenbauma ceļošanas pieredzi.

Iepazīties ar ceļotāju dienas programmu un izvēlēties sev interesējošo pasākumu var DAP interneta vietnē. DAP lūdz ņemt vērā, ka pasākumos vietu skaits ir ierobežots, tādēļ nepieciešams iepriekš pieteikties.

Gaujas Nacionālais parks ir lielākais un vecākais nacionālais parks Latvijā. Tam raksturīga liela bioloģiskā daudzveidība, reljefa formu dažādība, avoti, smilšakmens atsegumi, gleznainas ainavas un savdabīgi dabas un kultūrvēstures pieminekļi. Gaujas Nacionālais parks izveidots 1973. gada 14. septembrī. Tas vairāk nekā 90 tūkstošu hektāru platībā aizsargā Gaujas senielejas krāšņāko posmu no Valmieras līdz Murjāņiem.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!