Foto: Publicitātes foto

Jau 18. gadu pēc kārtas Tērvete aicina uz Zemgaļu svētkiem, kuru nosaukums šogad ir "Zemgaļu rotadata". Kā ierasts, pasākumi risināsies vairāku dienu garumā, un tajos tiks akcentētas seno zemgaļu materiālās un garīgās kultūras vērtības, informē organizatori.

Piektdien, 13. augustā, konferencē "Zemgaļu vēsture un materiālā kultūra 12.-13. gadsimtā" ar četriem zinātniskajiem lasījumiem par Tērvetes senvēsturi uzstāsies Mg.hist. N. Jērums, Dr.hist. V. Muižnieks, Dr.paed. A. Tomašūns un Dr.hist. G. Zemītis. Konferencē tiks aplūkotas tādas tēmas kā "Jaunākie pētījumi Tērvetes viduslaiku pilī", "Zemgaļu pēdas Dundagas Laukmuižas 13.-14. gadsimta senkapos?", "Zemgaļu teritoriālā un sociālā organizācija 12.-13. gadsimtā" un "2016.-2021. g. Dobeles pils arheoloģiskās uzraudzības un izpētes darbi, atzinumi un secinājumi". Klausīties lasījumus aicināts ikviens interesents – sākums pulksten 10, LVM Dabas parka Tērvetē informācijas centra ēkā. Dalība ir bez maksas.

Apmeklējot pasākumus, jāuzrāda personu apliecinošs dokuments, Covid-19 sertifikāts, QR kods, kurš apliecina, ka apmeklētājs ir pabeidzis pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19, pārslimojis Covid-19 pēdējo sešu mēnešu laikā, vai arī ir derīgs un negatīvs Covid-19 testa rezultāts.

Foto: Publicitātes foto

Sestdien un svētdien, 14. un 15. augustā, pasākums turpināsies teritorijā blakus Tērvetes koka pilij ar amatnieku prasmju demonstrējumiem un loku šaušanas turnīriem. 14. augustā pulksten 14 norisināsies ekspozīcijas "Zemgaļu rotadatas" atklāšana, taču varēs apskatīt arī pārējās ekspozīcijas – Tērvetes koka pils trīs stāvos izvietoto seno zemgaļu dzīvesveida, apģērbu, rotu un ieroču rekonstrukcijas un oriģinālus. Pasākuma laikā atkal mirdzēs šķēpi un rotas, iejusties senajā dzīvesveidā palīdzēs folkloras kopas un vēstures rekonstrukcijas klubi.

Pils apkārtnē vīri no Latvijas un Lietuvas demonstrēs baltu maztautu un Livonijas bruņinieku cīņas. Abas dienas bērni tiks iepriecināti ar dažādiem dzīvniekiem no Trušu pilsētiņas (truši, kazas, tītari, pīles, nutrijas u.c.).

Ieejas maksa Tērvetes koka pilī – pieaugušajiem 5 eiro, skolēniem, pensionāriem – 3 eiro. Tērvetes koka pili drošības nolūkos iespējams apmeklēt tikai individuāli vai vienas mājsaimniecības ietvaros, ievērojot Covid-19 ierobežojumus un drošības prasības

Sīkāka informācija un svētku programma atrodama šeit.

Svētkus organizē biedrība "Latviešu karavīrs" sadarbībā ar Tērvetes administrāciju, atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, AS "Latvijas valsts meži", Zemgales plānošanas reģions, AS "Dobeles dzirnavnieks".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!