Foto: PantherMedia/Scanpix
Tuvojas slēpošanas sezona, kad dadzi dosies uz Alpiem vai citiem kalniem baudīt aktīvu atpūtu, turklāt ceļošanai nekad nav nelabvēlīga laika. Diemžēl aktivitātes dažreiz beidzas ar neplānotām traumām vai nepieciešamību apmeklēt mediķus. Tādēļ svarīgi zināt savas tiesības un iespējas, jo esot svešā valstī, stresa līmenis saslimstot būs vēl augstāks nekā mājās.

Ceļojot uz citu Eiropas Savienības (ES) valsti - brīvdienās, biznesa vai mācību braucienā, negaidītas slimības vai negadījuma gadījumā, Latvijas pilsoņiem ir tādas pašas tiesības uz veselības aprūpi, kā cilvēkiem, kas ir apdrošināti šajā valstī. Piemēram, avārijas gadījumā, jāsazinās ar kādu no avārijas dienestiem, izmantojot bezmaksas Eiropas neatliekamās palīdzības numura "112", kas ir pieejams visā ES, skaidro Stefānija Semeraro (Stéphanie Semeraro), Eiropas Komisijas projekta "Your Europa" (Tava Eiropa) pārstāve.

Latvijas pilsoņiem ir tiesības saņemt medicīnisko aprūpi šajā valstī, un mūsu valsts pēc tam atmaksā (daļu) izdevumu. "Jums ir arī tiesības saņemt informāciju par ārstēšanās iespējām, par to, kā tiek nodrošināta tās kvalitāte un drošība, un vai mediķis ir juridiski tiesīgs sniegt šādus pakalpojumus," saka Semeraro.

Tāpat Latvijā vai jebkurā citā ES mītnes valstī, izsniegtās ārsta receptes, ir spēkā arī citās ES valstīs. Tomēr jāpiebilst, ka izrakstītās zāles var nebūt pieejamas vai tās sauc citādi, tāpēc aptiekārs var piedāvāt citu līdzvērtīgu medikamentu.

Ja plānojat doties ceļojumā, noteikti ir vērts noformēt bezmaksas Eiropas veselības apdrošināšanas karti (EVAK), kas pierāda, ka esat apdrošināts ES un esat tiesīgs saņemt tādu pašu neatliekamo veselības aprūpi kā tās valsts iedzīvotāji, kur atrodaties, turklāt par tādu pašu naudas summu, kā maksātu vietējie. Bez kartes ārstēšana netiks atteikta, bet par to var prasīt samaksu uzreiz vai pieprasīt atmaksāt pēc atgriešanās mītnes valstī. EVAK derīga trīs gadus, pēc tam tā jāatjauno.

Šī karte ir derīga arī Islandē, Lihtenšteinā, Norvēģijā un Šveicē. Jāpiebilst, ka katram ģimenes loceklim nepieciešama sava karte.

Karti var saņemt, personīgi ierodoties kādā no Nacionālā veselības dienesta (NVD) teritoriālajām nodaļām un uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Pieteikuma veidlapu var saņemt un aizpildīt klātienē, vai ņemt līdzi jau aizpildītu. Tā atrodama mājaslapā: www.vmnvd.gov.lv. EVAK karti izsniedz tajā pašā dienā, kad tiek iesniegta aizpildīta un parakstīta pieteikuma veidlapa.

Tāpat kartei var pieteikties, nosūtot pieteikumu pa pastu un tajā jānorāda precīza adrese, kur vēlaties karti saņemt. To nosūtīs kā ierakstītu vēstuli. Pieteikties EVAK var arī elektroniski, ja pieteikums ir parakstīts ar drošu elektronisko parakstu. Pēc pieteikuma saņemšanas, EVAK tiek izsūtīta kā ierakstītā vēstule uz pasta nodaļu atbilstoši pieteikumā norādītajai adresei.

Jāpiebilst, ka internetā ir dažas negodīgas vietnes, kas piedāvā karti par maksu, no kā vajadzētu uzmanīties un sazināties pašiem ar NVD.

Izmantojot EVAK, ir arī daži ierobežojumi, piemēram, Dānijā to nevar izmantot tie, kas nav ES pilsoņi, bet Horvātijas pilsoņi karti nevari izmantot Šveicē.

Tāpat karte nepalīdzēs apglabāšanas vai repatriācijas nepieciešamības gadījumos. Ja nepieciešams bezmaksas transports uz mājās, pēkšņas nopietnas slimības vai nelaimes gadījuma dēļ, būs nepieciešama cita apdrošināšana, piemēram, ceļojumu apdrošināšana, kas ietver šos pakalpojumus.

Tāpat karte nesniedz iespēju saņemt palīdzību privātās veselības aprūpes iestādēs vai plānveida veselības aprūpi citā ES valstī.

Jāatceras arī, ka karte negarantē bezmaksas pakalpojumus. Katras valsts veselības aprūpes sistēma ir atšķirīga, un, ja valstī, kur atrodaties, tās pilsoņiem par attiecīgo ārstēšanu būtu jāmaksā, tas jādara arī Latvijas pilsoņiem.

Vairāk informācijas: europa.eu

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!