Foto: Shutterstock

Pirms pieciem gadiem Nepālas valdība izsludināja aizliegumu solo ceļotājiem kāpt Everesta kalnā, bet nu šie ierobežojumi attiecas uz visu valsti, ziņo CNN. Turpmāk cilvēki, kas ceļo vienatnē attālos reģionos, pārgājienos varēs doties, tikai algojot valdības licencētu gidu vai pievienojoties grupai.

Nepālā atrodas astoņi no pasaulē augstākajiem kalniem un tā pazīstama ar skaistiem lauku reģioniem, kuri iecienīti pārgājieniem. Lai gan tieši pārgājieni valstij ienes visvairāk naudas, apmaldījušos tūristu meklēšanas un glābšanas misiju skaits ir pārāk apjomīgs, lai netiktu ieviestas pārmaiņas.

CNN citē Nepālas Tūrisma padomes direktoru Mani R. Lamičhane: "Kad ceļojiet viens, ārkārtas situācijā jums neviens nevar palīdzēt. Viss ir kārtībā, ja cilvēki ceļo pa pilsētām, bet attālos kalnos infrastruktūra tam nav piemērota. Kad tūristi pazūd vai tiek atrasti miruši, pat valdība nevar viņus izsekot, jo cilvēki devušies tālos maršrutos."

Papildus izaicinājumiem, kas rodas, kad cilvēki, kas devušies pārgājienos, pazūd, Lamičhane atzīst, ka problēmu rada arī nelicencēti gidi un valdības nereģistrēti tūrisma uzņēmumi, kas nemaksā nodokļus un "atņem darbus nepāliešiem".

Pieņemt lēmumu aizliegt solo pārgājienus attālos Nepālas reģionos, kuros nav ceļotājiem piemērota infrastruktūra, Nepālas Tūrisma asociācija lūgusi jau sen. Savukārt alpīnistu un pieredzējušu pārgājienos gājēju aprindās ir dažādi viedokļi par jauno spriedumu.

Nepālā labi novērtētas gidu kompānijas īpašnieks Īans Teilors atzīst, ka šādam lēmumam piekrīt, jo pārgājienu kultūra Nepālā gadu gaitā mainījusies. Ja kādreiz pa reģionu ceļoja tikai pieredzējuši pārgājienos gājēji un kalnos kāpēji, kas bija pašpietiekami, tagad ceļotāju ir daudz vairāk, turklāt pārgājienos dodas nevis zinoši un sagatavojušies cilvēki, bet vienkārši tūristi, kuriem nepieciešama gidu palīdzība.

Teilors piebilst, ka Nepālas valdībai nav iespēju pārbaudīt katru vīzas pieteikuma iesniedzēju atsevišķi, tāpēc pieņemts lēmums ieviest vispārēju aizliegumu. Teilors CNN atzīst, ka viņš kā cilvēks, kurš izbauda kalnus un apmeklē kalnu reģionus pasaulē, ir sarūgtināts, ka situācija nonākusi tiktāl, ka valdībai nācās pieņemt šādu lēmumu. "Nekad neesam vēlējušies ierobežot cilvēkiem piekļuvi kalnos, tomēr situācija Nepālā ir ļoti unikāla, un izmaiņas bija nepieciešamas."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!