Parasti, dzirdot vārdus "valsts robeža", iedomājamies robežsargus, sētas un pasu kontroli. Tomēr ne vienmēr tā jābūt. Pasaulē netrūkst robežu, ko sadala brīnišķīgi ūdenskritumi, vienkārši novilkta līnija vai pat skulptūras. Lūk, dažas no tām.

Ķīna un Mongolija

Erliāna (citur Erenhota) ir Ķīnas pierobežas pilsēta. Tajā nav nekā daudz, ko redzēt, ja nu vienīgi vairākas milzīgas dinozauru skulptūras. Viena tāda atrodas arī uz robežas ar Mongoliju – pāri ceļam divi dinozauri vienojušies franču skūpstā (titulbildē).

Turpat netālu ir arī milzīga varavīksne pāri autostāvvietai.

Čehija un Vācija

Pie pašas Čehijas–Vācijas robežas Bohēmijas ziemeļos atrodas tā sauktā Čehijas Šveice, savukārt Vācijas pusē tos pašus kalnus dēvē par Saksijas Šveici. Šveice, protams, tur nav ne tuvumā, bet šo droši var dēvēt par vienu no ainaviskākajām robežām Eiropā. Viena no populārākajām apskates vietām ir Basteja (Bastei) kalns tieši uz robežas.

Beļģija un Nīderlande

Apmeklējot nelielo pierobežas pilsētiņu Bārlesu (Baarles), kas atrodas netālu no Brestas, bieži var apjukt – kurā valstī īsti atrodies. Nīderlandē vai Beļģijā? Reizēm to vieglāk saprast, paskatoties uz zemes vai zīmēm, kur teikts "robeža atzīmēta ar baltiem krustiem". Un tas arī viss. Krusti un līnija var būt vilkta arī cauri, piemēram, kafejnīcai vai pat dzīvojamajai mājai.

Tad nu, ejot no virtuves uz guļamistabu, vienmēr var sanākt šķērsot robežu.

Kanāda un ASV

Arī Dērbīlainā (Derby Line) uz ASV un Kanādas robežas vienīgā norāde par to, kurā valstī atrodaties, redzama ceļu apzīmējumos. Robeža šeit novilkta kā taisna līnija kartē, tāpēc dabā tā nereti šķērso un sadala privātīpašumus un pat ielas.

Protams, nevar nepieminēt arī slaveno Niagāras ūdenskritumu, kas patiesībā ir ūdenskritumu grupa Niagāras upē uz abu valstu robežas.

Foto: AP/Scanpix

To veido trīs ūdenskritumi — Amerikāņu ūdenskritums (American Falls), Pakava (Horseshoe Falls) jeb Kanādiešu ūdenskritums un nelielais Līgavas Plīvura ūdenskritums (Bridal Veil Falls). Ūdenskritums ir ap 50 metrus augsts un ap 1500 metru plats. Tas ir viens no populārākajiem tūrisma objektiem pasaulē.

Ķīna, Kazahstāna un Kirgizstāna

Šo trīs valstu robežu iezīmē milzīgs kalns. Hantengri (Khan Tangiri) smaile ir 6995 metrus augsta, bet biezā ledāju kārta to padara 7010 metrus augstu.

Argentīna, Paragvaja un Brazīlija

Šī ir viena no majestātiskākajām robežām. Iguasu ūdenskritums atdala Dienvidamerikas valstis – Brazīliju, Paragvaju un Argentīnu. 2011. gadā tas tika atzīts par vienu no septiņiem dabas brīnumiem pasaulē. Tas ir viens no visvairāk apmeklētajām tūristu galamērķiem visā Dienvidamerikā.

Vidējais tā augstums ir 72 metri. Kopējais platums - 2700 metri.

Par latviešu ceļotāju iespaidiem pie šī ūdens milža lasiet šeit.

ASV un Krievija

Beringa šauruma vidū atrodas Diomida salas. Starp tām iet Krievijas Federācijas un ASV robeža. Šeit arī iet laika joslu robeža un datumu maiņas robeža. Lai arī sala ir tikai apmēram 35 kilometru attālumā no Aļaskas un Čukču pussalas, laika starpība starp abām ir 21 stunda.

Materiāla tapšanā izmantota informācija no: Io9.gizmodo.com, Brightside.me, npr.org.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!