Netālu no nelielā Veike-Mārja ciema Igaunijā atrodas Entu ezeri. Tie ir septiņi ezeriņi ar īpaši dzidru ūdeni un jauku apkaimi. Lielākie no tiem ir Baltais ezers (Valgejerv), Zaļais jeb Starpezers (Vahejerv) un Zilais ezers (Sinijerv). Divi pēdējie no tiem izceļas ar īpašo, zilganzaļo nokrāsu un dzidro ūdeni. Šo skaisto krāsu efektu rada ezeru dibenu veidojošais gaišā krīta slānis un apkārtējās dabas atspīdums, tādēļ tie tiek uzskatīti par lielisku un neparastu vietu atpūtai pie dabas.

Nedaudz atstatu izvietoti pārējie Entu ezeri: Linaleo, Mētaguse, Kānjerv un Umbjerv. Tie ir purvāju ieskauti, nelieli meža ezeriņi ar mīkstiem, sūnu klātiem krastiem.

Ezeri atrodas Igaunijas Ziemeļaustrumu daļā, netālu no Rakvēres, un vislabāk tos iepazīt, dodoties pārgājienā pa Entu-Nemmes dabas taku, kas ir 21 kilometru gara, bet sadalīta vairākos - trīs līdz astoņus kilometrus garos posmos.

Takas ved gar visiem septiņiem Antu dabīgajiem ezeriem, vienu mākslīgo ezeru - ūdens rezervuāru, kā arī gar trīs Nemmes mākslīgajiem ezeriem. Mācību takā varat apskatīt vēsturiskas un literāras vietas, kā arī Antu Punamegi jeb Sarkano kalnu, uz kura atradies Dienvidu-Virumā lielākais cietoksnis Agelinde. Kalns ir 23 metrus augsts un tas atrodas kilometra attālumā no Antu ezeriem.

Taka iepazīstina arī ar kaļķu ražošanu un kaļķakmens objektiem, ko mēdz dēvēt par Pandiveres Kaļķakmens valstību.

Jārēķinās ar pastaigu, kur šķēršļus ieviesusi pati daba – daudzviet taku un tās apkaimi rotā krituši koki un to saknes. Dabas takās var redzēt plašu dažādu augu sugu klāstu – no krāsainām puķēm līdz pat visai retiem kokiem un krūmiem, kas raksturīgi purviem.

Interesants apskates objekts ir arī Nõmme zivju ferma, kur čum un mudž krāsainas dažāda izmēra zivis. Tāpat vērts aplūkot mežacūku aploku, kas īpaši interesants ir tad, kad tur piedzimuši mazie, strīpainie sivēni. Tomēr jāņem vērā, ka aploks atrodas privātīpašumā un iepriekš par apmeklējumu jābrīdina, zvanot pa tālruni +372 505 3093.

Tāpat šajā reģionā ir arī vairāk nekā 100 gadus vecas dzirnavu drupas, kur izdosies skaistas fotogrāfijas.

Baltais ezers vasarās ir arī populāra peldvieta.

Vairāk par maršrutiem lasiet šeit.

Ja dabas takas ir ieinteresējušas, vērts doties uz vēl kādu netālu esošu vietu – lokšaušanas taku. Lauku sētas Härma saimnieks Heiti Erala ir izveidojis interesantu medību taku, kur par ieroci tiek izmantots loks un bultas. Taka sākas no mājas pagalma, kur par samaksu iespējams iznomāt arī loku. Aptuvenās izmaksas vienam cilvēkam ir seši eiro. Sākumā roku iemēģināt var pie mājas esošajā šautuvē, bet tālāk ceļš ved uz mežu, kur izvietoti mērķi ar dzīvnieku attēliem. Šī ir lieliska iespēja sacensties ar draugiem šaušanas mākslā. Tāpat lauku sētā iespējams izmantot pirti, grilu un telšu laukumu. Vairāk var uzzināt, zvanot pa tālruni: +3725254758.

Materiāla tapšanā izmantota informācija no Igaunijas tūrisma portāla www.visitestonia.com

visit BootstrapSkins
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!