Foto: Shutterstock
Tveicīgs laiks ir ne tikai Latvijā, bet arī daudzās citās vietās pasaulē. Vienalga, vai dodies gulēt zem palmas Turcijā, pilsētu ekskursijās uz Spāniju vai brīvdienu ceļojumos pa Latviju – karstajā laikā ir jāievēro pāris svarīgi nosacījumi, lai laikapstākļu dēļ nebūtu jāsūkstas par neizbaudīto laiku.

Protams, pamatīgu tveici ļoti strauji var nomainīt kārtīgas lietusgāzes, tāpēc pirms pakošanās braucienam iesakām vispirms pārbaudīt laika prognozes. Ja ceļojums tomēr sola būt karsta, liec somā apģērbu, kas nav piespīlēts pie auguma. Bez cepures ilgstoši ārā nevajadzētu atrasties, kā arī vairākas reizes pārbaudi, vai somā ieliktas saules brilles – bez tām noteikti nejutīsies ērti un gatavs mesties piedzīvojumos.

Tāpat kā sportojot svaigā gaisā, arī staigājot pa pilsētām vai meklējot apskates objektus, uz atkailinātajām vietām vajadzētu uzklāt saules aizsargkrēmu – izvairīsies no apdegušām vietām uz ķermeņa un diskomforta, ko tas rada.

Savas brīvdienas ieteicams plānot tā, ka uz apskates objektiem, ekskursijām vai pārgājienos dodies agri no rīta jeb laikā, kad saule vēl tik ļoti nekarsē. Lai izmantotu agrās stundas lietderīgi, cilvēki parasti ātrāk mobilizējas un ir ļoti mērķtiecīgi. Sākot savu dienu agrāk, kā ierasts, tu iespējams varēsi arī apskatīt vairāk.

Starp citu, agrajās rīta stundās var veiksmīgi izvairīties no garām tūristu rindām iecienītos apskates objektos. Par vēl citiem variantiem, kā iespējams stundām ilgi nepavadīt, stāvot rindās, lūko šajā rakstā.

Sajūti ceļojuma garu pilnībā un izbaudi siestas laiku! Kādam varētu šķist, ka, esot iekštelpās, guļot gultā un turot kājas gaisā, tiek palaists garām vērtīgs laiks, kuru izmantot ceļojuma galamērķa iepazīšanai, taču patiesībā dienas vidū tu nemaz nespēsi izbaudīt objektu krāšņumu. Pat fiziski labi sagatavotiem cilvēkiem karstums ir šķērslis, un nevar arī aizmirst, ka saule nogurdina. Esot ārā dienas karstākajā laikā, tu zaudēsi vakaru šarmu, jo pēc tam tev gribēsi ātrāk likties uz auss.

Pirms dodies ārā no mājas, izīrētā dzīvokļa vai viesnīcas numuriņa, ieej dušā (izņemot tās reizes, kad pēc pāris minūtēm varēsi veldzēties baseinā vai citā ūdenstilpē). Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi uzsver, ka iešana vēsā dušā vai vannā vairākas reizes dienā, kā arī norīvēšanās ar slapju dvieli var palīdzēt atvēsināties. Citus ieteikumus labsajūtas uzturēšanai karstā laikā lasi šeit.

Ūdens – tas ir tavs labākais draugs karstā laikā. Lai gan šķiet pašsaprotami, ka ūdens remdē slāpes un liek justies labāk, karstā laikā nepieciešams šķidrumu uzņemt arī brīžos, kad šķietami dzert nemaz negribas, jo pieaug organisma atūdeņošanās. Vienmēr pārbaudi, vai somā ir ūdens, kā arī uzzini, kur konkrētajā vietā atrodami bezmaksas dzeramā ūdens pumpji.

Rēķinies arī ar to, ka vasara ir laiks, kad notiek ceļa remontdarbi, tāpēc mašīnu drūzmēšanās uz ielām ir neizbēgama. Šī iemesla dēļ uz lidostām, autobusu vai vilcienu pieturām dodies laicīgi, lai beigu galā nav sevi jāšausta, ka reiss aizgājis gar degunu.

  • Kādas citas septiņas kļūdas ceļojumos bieži pieļauj tūristi, izlasi šajā materiālā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!