Foto: Ladislav Renner

Netālu no Prāgas tiks izveidots jauns nacionālais parks, kurā bez daudzveidīgās dabas un vērtīgās faunas un floras būs arī viens no vecākajiem un slavenākajiem cietokšņiem Čehijā – Krživoklatas pils, ko savulaik izmantoja kā bada cietumu, vēsta "Czech Tourism" pārstāvji.

Čehijas Republikas Vides ministrija ir nolēmusi izveidot Krživoklatas (Křivoklátsko) nacionālo parku, kas aizņems 16% no pašreizējā ainavu parka teritorijas, kura daba ir ārkārtīgi daudzveidīga. Jaunais nacionālais parks tiks izveidots, lai aizsargātu tajā esošos mežu kompleksus, klintis, stepes, ielejas un Berounkas upes kanjonu, kurā dzīvo desmitiem apdraudētu augu un dzīvnieku sugu. Krživoklatas reģions atrodas apmēram 45 kilometrus uz rietumiem no Prāgas.

Nacionālais parks aizņems 102 kvadrātkilometrus, kas floras un faunas ziņā ir vērtīgākā pašreizējā ainavu parka daļa. Tur sastopamas vairāk nekā 1800 augu sugas, 84 koku sugas un 155 putnu sugas. Vērtīgākās no retajām dzīvnieku sugām ir melnais stārķis, plankumainā salamandra un sarkanā klija. Ekologi īpaši novērtē vietējos daudzveidīgos mežu kompleksus, kas atrodas 200-600 metru augstumā virs jūras līmeņa.

Reģiona arhitektūras simbols ir Krživoklatas pils, viens no vecākajiem un slavenākajiem cietokšņiem Čehijā. Tā tika celta pirms 1110. gada, bet lielāko nozīmi ieguva karaļa Otakara II valdīšanas laikā. Viņš tur izveidoja reprezentatīvu Čehijas valdnieku mītni, paslēptu blīvo mežu ielokā. Pils tika izmantota arī kā bada cietums – vieta, kur tika turēti ieslodzītie, kuriem tika piespriests bada nāves sods.

Krživoklatas nacionālais parks kļūs par piekto nacionālo parku Čehijā. Pašlaik valstī ir četri nacionālie parki: Šumavas nacionālais parks, Padijes (Podyjí) nacionālais parks, Čehijas Šveices nacionālais parks un Karkonošu nacionālais parks. Kopā tie aizņem 1,5% no valsts teritorijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!