Foto: Publicitātes foto
Ārkārtējā situācija spēcīgi ietekmējusi tūrisma nozari, kura šobrīd piedzīvo grūtus laikus. Lai pastāstītu, kā muzejiem un izklaides centriem šajā dienās sokas, vairākas vietas iesaistījušās akcijā "Neviens vairs…", atklājot, pēc kādām ikdienišķām apmeklētāju darbībām un jautājumiem ilgojas visvairāk.

Šo izaicinājumu novembra vidū aizsāka Šmakovkas muzeja darbinieki, sociālajos tīklos publicējot bildes ar plakātiem un bēdīgiem skatieniem. Tie saturēja vēstījumus, ka "Neviens vairs neaiztiek eksponātus ar rokām", "Neviens vairs nejautā, vai es pats taisu šmakovku", "Neviens vairs neprasa, cik maksā bezmaksas bukleti" u.c.

Ekspozīcijas "Šmakovkas muzejs" vadītājs Viktors Andruškevičs sarunā ar "Tūrisma Gids" atklāja, ka ideja radusies pavisam nejauši – kaut ko līdzīgu viņi ieraudzījuši Krievijā, kur vairāki teātri un muzeji veikuši šāda tipa akciju. Nedaudz pārveidojuši to un sākuši kā izaicinājuma stafeti, Šmakovkas muzeja darbinieki cerēja, ka drīzumā atsauksies viņu tālāk izaicinātie tūrisma pārstāvji.

Un tā arī notika, iesaistoties arī citiem. Savās pārdomās dalījies gan Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs un Daugavpils cietokšņa pārstāvji, gan arī Alūksnes Bānīša stacija un Latvijas Nacionālais Dabas muzejs. Viņu plakāts lasāms, ka "Neviens vairs nesaka, ka es arī tā varētu", "Neviens vairs nejautā, kad bānītis atkal kursēs līdz Apei", "Neviens vairs neprasa, kas ir Lielais Jebs" un daudzas citas frāzes.

Kā savā profilā norādījis Dabas muzejs, tā telpas jau vairāk nekā mēnesi slēgtas apmeklētājiem. Šāda situācija gan izveidojusies nevis jaunā koronavīrusa izplatības, bet gan apjomīgu remontdarbu dēļ – notiek pirmā stāva izstāžu zāles un vestibila rekonstrukcija. "Esam slēgti, lai drīzumā mēs varētu tikties jaunās telpās un jaunos ekspozīciju stāstos, bet šeit un tagad no sirds varam teikt, ka jūs mums pietrūkstiet!" skaidrojot piedalīšanos akcijā, vēstīts ierakstā. Savukārt Alūksnes Bānīša stacijas pārstāvji informē, ka ilgojas pēc autobusiem savā stāvlaukumā, čalojošajām skolēnu grupām, ārzemju tūristiem, kā arī reizēm, kad tika uzņemts ap 100 apmeklētājiem dienā.

Kā mainījusies tūrisma vietu un muzeju ikdiena un ko darbinieki novērtē tikai šajos apstākļos, lūko galerijā! Visas kā viena šajā izaicinājumā aicina iesaistīties arī citus jomas pārstāvjus, atrādot, kā viņi pavada savu ikdienu.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!