Foto: Shutterstock
Atpūtniekiem, kas no Klaipēdas vēlas nokļūt Lietuvas Kuršu kāpu tālākajā apdzīvotajā vietā Nidā, no šīs vasaras sākuma tiek piedāvāta jauna iespēja - doties turp pāri Kuršu jomai ar jaunu katamarāna tipa ātrgaitas prāmi, pa ceļam piestājot arī Jodkrantē.

Līdz šim prāmju kompānija "Smiltynes perkela" nodrošinājusi satiksmi ar tuvāko Kuršu kāpu galu - jomas pretējā krastā esošo Klaipēdas daļu Smiltīni. Lielie prāmji kursē no divām piestātnēm - vecās, ko izmanto kājnieki un velosipēdu īpašnieki, un jaunās, kurā tiek pārceltas arī automašīnas. Savukārt no Smiltīnes uz tālākajām Kuršu kāpu apdzīvotajām vietām - Jodkranti, Pervalku, Preilu un Nidu - var nokļūt pa autoceļu vai veloceliņiem.

Jaunais katamarāns "Smiltyne" visu vasaru divas reizes dienā aties no piestātnes Danes upē, pie kādreizējās vecās pārceltuves ēkas Žveju ielā. Ceļojums no Klaipēdas uz Nidu ar iebraukšanu Jodkrantē ilgs aptuveni divas stundas.


Prāmī ir 72 sēdvietas pasažieriem un līdz 43 vietām divriteņiem. Tajā ir gan bārs un slēgts pasažieru salons ar panorāmas logiem, gan vaļējs klājs ar skatu laukumu, tomēr šis reiss nav iecerēts kā izklaides brauciens - galvenais mērķis ir diezgan ātri sasniegt Nidu. Par papildu samaksu gan pasažieriem būs iespēja izmantot audiogidu, kas vēstīs par kuģniecības vēsturi, ostu un interesantākajām Klaipēdas un Kuršu kāpu vietām.

Pērkot biļetes kompānijas "Tiketa" kasē vai internetā, tās maksās 30 litus (8,70 eiro), bet tieši uz prāmja - 33 litus. Par braucienu līdz Jodkrantei jāmaksā gandrīz tikpat daudz - 28 liti, savukārt par divriteņa pārvešanu tiek prasīta vien simboliska samaksa - viens Lietuvas cents. Paredzēta arī elastīga atlaižu sistēma grupām, kas lielākas par četriem cilvēkiem, bērniem vecumā no septiņiem līdz desmit gadiem, cilvēkiem, kas vecāki par 70 gadiem, invalīdiem un citām personām, kas tiesīgas izmantot transporta atvieglojumus.

Pārceļoties ar lielo prāmi uz Smiltīni un tālāk dodoties ar autobusu, līdz Nidai gan var nokļūt lētāk nekā pa jauno ūdens maršrutu, bet brauciens ar automobili izmaksās aptuveni tikpat daudz. Šobrīd automobiļa pārcelšana pāri Kuršu jomai maksā 43 litus, vēl jāsamaksā vides nodoklis 20 litu apmērā, un, pieskaitot degvielas izmaksas,ceļojums uz no Klaipēdas uz Nidu divām personām izmaksā aptuveni 110 litus, savukārt ar jauno katamarānu ceļš abos virzienos divām personām izmaksās 120 litus.

"Sen esam sapņojuši piedāvāt cilvēkiem alternatīvu satiksmi ar Jodkranti un Nidu pa ūdensceļu. Priecājamies, ka mums izdevies atjaunot vēsturisko Kuršu jomas satiksmes līniju, kas nedarbojās vairāk nekā septiņdesmit gadus," sacījis "Smiltynes perkela" ģenerāldirektors Darjus Butvīds.

Prāmju kompānija cer, ka šis pakalpojums piesaistīs ārvalstu tūristus un arī pamudinās cilvēkus atstāt savus automobiļus Klaipēdas pusē. Tā plāno šogad ar katamarānu "Smiltyne" pārcelt kopumā aptuveni 16 000 pasažieru.

Pēdējo gadu laikā pasažieru un transporta plūsmas manāmi augušas. 2013.gadā pāri Kuršu jomai kopumā pārcelti gandrīz 1,85 miljoni pasažieru, no tiem aptuveni 1,1 miljons vasaras sezonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!