Mežtaka ir pārgājienu maršruts, kas ved no Tallinas Igaunijā cauri Latvijai un Lietuvai līdz Lazdijas pilsētai pie Lietuvas un Polijas robežas . Nesen izdota maršruta karte ''Mežtaka – Dienvidu daļa'', kurā iekļauts desmit posmu maršruts pa Lietuvu un Latviju, tādējādi nu gājējiem pieejama karte visas takas garumā. Savukārt nupat izveidots Mežtakas būtību un iespaidus atainojošs video, kas ielūkojas gājienā no Vecrīgas līdz Tallinai Igaunijā.

Par ''Mežtakas – Dienvidu daļu'' vairāk lasi šajā rakstā.

Mežtaka ir Eiropas garās distances pārgājienu maršruta E11 daļa Baltijas valstīs, kas ved cauri Latvijas, Lietuvas un Igaunijas skaistākajiem un gleznainākajiem mežiem un nacionālajiem parkiem. Viens maršruta galapunkts ir Tallinā, Igaunijā, bet otrs – pie Lazdiju pilsētas netālu no Lietuvas un Polijas robežas. Maršruts ir ejams abos virzienos. Mežtakā var doties gan īsā pastaigā, gan dienas vai nedēļas nogales pārgājienā.

Kā vēstī Mežtakas mājaslapa, taka tevi izved no pilsētas steigas tur, kur ir miers, kur vari pabūt vienatnē ar sevi, ieelpojot priežu sila veldzējošo gaisu, atlaisties saules sasildītās sūnās un neko nedomāt. Mežtakā vari doties ar sēņu grozu vai savu putnu vērotāja pierakstu kladi. Vari sastapt sev līdzīgos – ar mugursomu plecos un karti rokā, izaicinot savus spēkus stāvās gravu nogāžu takās. Uzkāpjot skatu tornī, tu dažkārt redzēsi tikai lielu meža zaļumu līdz pat apvārsnim, taču zini – Mežtaka ir tur, tā droši tevi izvedīs cauri mežam, pa lauku ceļiem cauri maziem ciemiem, brīžiem iegriežoties arī pilsētās. Nonākot Igaunijā, Mežtaku atpazīsi kā Metsa Matkarada, Lietuvā – Miško takas. Mežtakai nav brīvdienu – tā vienmēr gaida savus gājējus.

Visa pārgājienu plānošanai nepieciešamā informācija atrodama vietnē www.baltictrails.eu. Tajā ir visu maršrutu posmu apraksti, karte, GPS, naktsmītņu un ēdināšanas pakalpojumi, transporta iespējas un cita praktiski noderīga informācija. Ejot pārgājienā, ieteicams līdzi ņemt izdrukātu attiecīgā posma aprakstu un karti, kas noderēs vietās, kurās ir vājš interneta pārklājums.

Aktuālajai informācijai par Mežtaku vari sekot līdzi mājaslapā www.meztaka.lv, ''Instagram'' vai ''Facebook''.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!