Phenjanas centrā esošo piramīdu Ryugyong pirms gandrīz 30 gadiem bija plānots uzcelt kā simbolu komunistiskās valsts varenībai, tā vietā milzu būve kļuva par pilnīgi pretējo. Šī nerealizētās viesnīcas sakarā bieži tiek piesaukta Džordža Orvela romānā attēlotā Patiesības ministrija, ko tā, šķiet, iedzīvina realitātē gan formas, gan izmēru, gan arī pastāvošās valsts iekārtas ziņā.

Viesnīca "Rugon" nosaukta par godu vecajam Ziemeļkorejas galvaspilsētas nosaukumam "Ryugyong", kas tulkojumā nozīmē "Vītolu galvaspilsēta", teikts Scribol.com. Sākotnēji tā Phenjanā bija plānota kā augstākā viesnīca pasaulē. Ambiciozais projekts tika sākts 1987. gadā kā atbildes gājiens Singapūrā uzceltajai "Westin Stamford" viesnīcai (tagad pazīstama kā "Swissôtel The Stamford"), ko būvēja Dienvidkorejas celtniecības uzņēmums.

Diemžēl celtnei nelaimes sekoja viena pēc otras gluži tā, it kā ēka būtu nolādēta. Tās celtniecība ilga piecus gadus, bet līdzekļu, elektrības un būvmateriālu trūkuma dēļ tā tika pārtraukta, kad Eiropā un Krievijā sabruka komunisma režīmi, kas arī Ziemeļkorejai nozīmēja milzīgu finansējuma samazinājumu, raksta viens no retajiem rietumu žurnālistiem, kas, izliekoties par biznesmeni, pabijis Phenjanā un apskatījis arī Rugon milzeni, Saimons Perijs no The Daily Mail.

16 gadus betona monstrs stāvējis pamests. Tomēr celtniecība atsākās 2008. gadā, kad, ieguldot 156 miljonus eiro, pie darba ķērās ēģiptiešu celtniecības firma Oruscom Group. 2012. gadā par godu Kima Irsena 100 jubilejai viesnīcas būvniecība tomēr tika pabeigta, bet tā tik un tā stāv neapdzīvota.

Kopumā šī celtne ziemeļkorejiešiem izmaksājusi vairāk nekā 560 miljonus eiro (citos avotos minēti pat vairāki miljardi), raksta The Daily Mail. Ņemot vērā, ka valsts ir tik nabadzīga, ka bieži līdzekļu trūkuma dēļ pilsētās netiek iedegts ielu apgaismojums, tā ir neiedomājama summa, ko iztērēt neesošam tūrismam, jo uz Ziemeļkoreju brīvi ceļot nav iespējams – var tikai pieteikties stingri organizētās un apsargātās ekskursijās, kurās piedalīties ļauts vien dažiem tūkstošiem cilvēku gadā. Brīvāka ceļošana gan iespējama Ķīnas iedzīvotājiem.

Protams, arī prestiža dēļ milzu piramīda vairs nevarēja izcelties – uzcelšanas brīdī tā vairs nebija augstākā viesnīca pasaulē, jo daudz augstāku būvi jau bija uzcēluši arābi Dubaijā. Tomēr tā noteikti ir augstākā neapdzīvotā un neizmantotā ēka, jo, lai arī vācu viesnīcu ķēde Kempinski vienu brīdi plānoja tur attīstīt biznesu, šie plāni tā arī neīstenojās.

Protams, būve ir iespaidīga - tās augstums ir 330 metri, tajā ir 105 stāvi. Viesnīcā ir vairāk nekā 3000 nepabeigtu numuriņu.

Šobrīd Phenjanas debesskrāpis ieņem vien 42.vietu pasaules augstāko būvju reitingā.

Daudzi pasaulslaveni arhitekti šo celtni nodēvējuši par šausmīgāko būvi pasaulē un zinātniskās fantastikas neveiksmīgu īstenojumu dzīvē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!