Par godu pasaulslavenā norvēģu ceļotāja, pētnieka un grāmatu autora Tūra Heijerdāla simtgadei otrdien, 16.decembrī, Rīgā būs iespējams tikties ar ceļotāja dēlu Tūru Heijerdālu junioru, pavēstīja Norvēģijas vēstniecības Latvijā pārstāve Ineta Balule.

Interesenti aicināti uz sarunu ar Tūru Heijerdālu junioru un viņa prezentāciju "Ejot tēva pēdās un pašam savu ceļu". Pasākums notiks angļu valodā.

Tikšanos pasākumu ciklā "Tūram Heijerdālam 100" rīko Norvēģijas vēstniecība Rīgā, Latvijas Kultūras akadēmija un Kocēnu novada pašvaldība.

Tūrs Heijerdāls juniors Latvijā viesojās 1998.gadā kopā ar tēvu un viņa ekspedīciju dalībniekiem festivālā "Tūrs Heijerdāls Latvijā".

Tāpat interesenti aicināti uz Heijerdāla 1950.gadā veidoto dokumentālo filmu "Kon Tiki" par viņa pirmo braucienu ar plostu pāri Klusajam okeānam. Šī filma atspoguļo Heijerdāla vadīto ekspedīciju "Kon-Tiki" 1947.gadā, kuru ceļojuma laikā filmēja ekspedīcijas dalībnieki. 1951.gadā filma ieguva ASV Kinoakadēmijas Oskara balvu kā labākā dokumentālā filma un padarīja Heijerdālu un Kon-Tiki ekspedīciju slavenu visā pasaulē, kā arī deva viņam iespēju īstenot citas ekspedīcijas.

Filmas režisors Olle Nordemārs, filma angļu valodā, tulkojums latviešu valodā austiņās. Filmas bezmaksas seansi notiks kinoteātrī "K.Suns" 18. un 21.decembrī. Ieejas kartes var saņemt kinoteātra "K.Suns" kasē. Pasākumu rīko Norvēģijas vēstniecība Rīgā sadarbībā ar kinoteātri "K.Suns". Šajās dienās maksas seansos kinoteātrī "K.Suns" tiks demonstrēta arī 2012.gadā uzņemtā mākslas filma "Kon-Tiki".

Norvēģu etnogrāfs, arheologs, ceļotājs, rakstnieks Tūrs Heijerdāls (1914-2002) kļuva pazīstams ar savu 1947.gada ekspedīciju ar pašbūvētu plostu "Kon-Tiki", ar kuru viņš noburāja 8000 kilometru Klusajā okeānā no Peru līdz Tuamotu arhipelāgam. Ekspedīcijas mērķis bija pierādīt transatlantisko ceļojumu iespējamību senatnē, jo plosts tika veidots no senos laikos pieejamajiem materiāliem. Heijerdāls veicis arī vairākus citus līdzīgus ceļojumus, sarakstījis populārzinātniskas grāmatas, no kurām vairākas izdotas arī latviski

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!