Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Vides aģentūra veikusi pārbaudes dažādās Eiropas ūdenstilpēs, kurās peldas cilvēki. Pavisam eksperti savāca datus par 22 000 peldvietu 28 dažādās ES valstīs, kā arī Šveicē un Albānijā, vēstī ārvalstu mediji.

Kopumā - peldēties ir droši faktiski visur Eiropā. 94% peldvietu atbilst minimālajām prasībām, kas izriet no vides aģentūras ziņojuma. Kā raksta vācu izdevums "Stern" - visaugstākā ūdens kvalitāte novērota Kiprā un Luksemburgā. Tur visas pludmales var saukt par ideālām vietām peldēšanās priekiem un atpūtai ūdenī.

Reitinga tabulā līderēm tūlīt seko Malta, kur arī ir visai augsti ūdens kvalitātes rādītāji.

Vācijā - 89,9% ūdenskrātuvju saņēma atzīmi "teicami". Tajā pašā laikā 13 atsevišķas ūdenstilpes eksperti bija atzinuši par nederīgām peldēšanās priekiem, kaut iepriekš to rādītāji bijuši labi.

To vidū ir Zandera ezers Bavārijas pilsētas Hasfurtes tuvumā, Baltijas jūras pludmale Laboe tuvumā, atvērtais baseins Emsas upē. Vairākkārtējas analīzes šajās ūdenskrātuvēs uzrādīja fekāliju klātbūtni ūdenī.

Aģentūras vadība paziņojusi, ka kopumā ūdens kvalitāte peldvietās ir uzlabojusies pēdējos 10 gados un novērotais piesārņojums, visdrīzāk ir īslaicīga rakstura. To veicinājuši plūdi un lietusgāzes.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!