Eiropas izcilāko tūrisma galamērķu jeb EDEN šā gada nacionālā konkursa žūrija izvēlējusies sešus veiksmīgākos konkursa pieteikumus, kas cīnīsies par labākā kultūras galamērķa titulu, informēja Inta Briede, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Tūrisma departamenta pārstāve.

Šā gada konkursa tēma ir kultūras tūrisms, mērķis ir veicināt kultūras tūrisma piedāvājumu, kura pamatā ir materiālās kultūras vērtības – kultūrvēsturiskais mantojums vai mūsdienu kultūras bagātība, piemēram, vēstures vai arheoloģijas pieminekļi, rūpnieciskie objekti, muzeji, teātri, galerijas, mūsdienu arhitektūras būves, moderni pilsētu kvartāli u. c.

Par konkursa 1. kārtas veiksmīgākajiem dalībniekiem ir atzīti:

  • Cēsis – kur senatne satiekas ar nākotni
  • Tukums – pērle Kurzemes vainagā
  • Daugavpils pilsēta
  • Turaidas vēsturiskais centrs
  • Valmiermuižas alusdarītava
  • Hanzas pilsēta Limbaži

"Atsaucība bija ļoti liela, lielāka nekā jebkad iepriekš EDEN konkursos. Žūrijai bija ļoti grūts uzdevums vairāk nekā 20 pieteikumu vidū izraudzīties tikai dažus veiksmīgākos. Novēlu visiem radoši un aizrautīgi turpināt iesākto darbu, jo kultūras tūrisms ir bijis, ir un arī turpmāk būs viens no populārākajiem un pieprasītākajiem tūrisma veidiem," saka EDEN šā gada konkursa projekta vadītāja, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Tūrisma departamenta vecākā eksperte Kristīne Mickāne.

Tūrisma galamērķu piedāvājuma novērtēšanas galvenie kritēriji atbilst Latvijas tūrisma attīstības pamatnostādnēm. Uzmanības centrā ir – piedāvājuma kvalitāte, ilgtspēja, individualizācija, augsta pievienotā vērtība, tūristu iesaiste un iespēja tūristiem apgūt jaunu pieredzi. Ņemot vērā tūrisma nozares nepieredzēti straujo attīstību mūsdienu sabiedrībā, EDEN projektā ilgtspējas faktors tiek uzskatīts par īpaši svarīgu.

Eiropas izcilāko tūrisma galamērķu jeb EDEN projektu nodibinājusi un kopš 2006. gada īsteno Eiropas Komisija (EK). Projekta pamatā ir centieni sekmēt ilgtspējīga tūrisma attīstību, pievērst uzmanību Eiropas tūrisma galamērķu vērtībām, to daudzveidībai un kopīgajām iezīmēm. Latvija EDAN konkursā piedalās kopš 2007. gada, apliecinot savu tūrisma potenciālu ikvienā izsludinātajā konkursa tēmā.

EDEN konkursa uzvarētāji Latvijā:

2015. gadā "Tūrisms un vietējā gastronomija" – biedrība "Latgales kulinārā mantojuma centrs"; 2013. gadā par tūrisma pieejamību – Liepāja;
2011. gadā par bijušo rūpniecības vai militāro objektu pārveidošanu tūrisma galamērķos – Līgatnes papīrfabrikas ciems;
2010. gadā par ūdenstūrismu – Jūrmala;
2009. gadā par aizsargājamo teritoriju izmantošanu tūrismā – Tērvetes dabas parks;
2008. gadā par nemateriālā mantojuma izmantošanu tūrismā – Latgales podnieki;
2007. gadā par labākajiem jaunajiem lauku tūrisma galamērķiem – Kuldīga.

2012. gadā konkursa vietā EDEN projekta aktivitāte bija Baltijas ceļojumu maratons "Dižā Baltijas apceļošana" uz EDEN galamērķiem Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Savukārt 2014. gadā projekta aktivitāte bija TV ceļojumu raidījums spēles formā, Latvijas skatītājus iepazīstinot ar Lietuvas EDEN galamērķiem un Lietuvas skatītājus ar Latvijas EDEN galamērķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!