Foto: Shutterstock
Tuvojas dažādi svētki, kas nozīmē – gaidāmas brīvdienas. Nereti cilvēki šo laiku izvēlas pavadīt, ceļojot un apskatot citas valstis. Taču kā plašajā aviokompāniju piedāvājumu klāstā atrast visizdevīgāko, nepārmaksājot un neizdodot pārmērīgas naudas summas? Apdrošināšanas kompānija "Compensa" ir apkopojusi padomus par to, kam jāpievērš uzmanība, lai iegādātos aviobiļetes par draudzīgāku cenu.

Aviokompānijas, aprēķinot vienas biļetes cenu, raugās, lai beigu beigās, samaksājot par biļetēm, pasažieri segtu nodokļu izmaksas, lidostas kopējos, tāpat arī klientu apkalpošanas un lidmašīnas uzturēšanas izdevumus. Šīs pozīcijas veido tā saucamo bāzes cenu, kurai klāt vēl tiek pieskaitīta noteikta summa, balstoties uz pasažiera sēdvietas izvēli un līdzņemamās bagāžas lielumu. Šie ir biļetes cenu veidojošie pamatelementi, taču ir vēl arī citas lietas, kam būtu jāpievērš uzmanība, jo, mazliet pamainot savu izvēli kādā no pozīcijām, ir iespējams ievērojami samazināt ceļa izdevumus.

Pērkot aviobiļeti, pirmkārt, būtu jāpievērš uzmanība tam, vai ir iespējams atsaukt biļetes iegādi un saņemt atpakaļ naudu, kā arī – vai pastāv kādi lidojuma ierobežojumi. Tāpat cenas līmeni ietekmēs biļetes iegādes datums un tas, cik daudz pārsēšanos paredzēts un cik ilgu laiku tās aizņems. Atkarībā no šiem faktoriem lidsabiedrības savus klientus iedala divos tipos – atpūtnieki un biznesa ceļotāji. Ja klientiem, kas atbilst atpūtnieka tipam, būtiska ir lidojuma cena, savukārt lidošanas datums nav tik nozīmīgs, tad biznesa ceļotāji lidojuma cenai pievērš krietni mazāku vērību, taču ir daudz neelastīgāki lidojuma datuma izvēlē – nereti biļeti iegādājas pat pēdējā brīdī. Attiecīgi lidsabiedrības, ņemot vērā šos kritērijus, samazina vai paaugstina biļešu cenas.

Vērā jāņem ne tikai datums, kad iegādājaties biļeti, bet arī nedēļas diena, kurā grasāties izlidot. Novērots, ka vislētākās biļetes nopērkamas, ja izlidošana paredzēta otrdien, trešdien vai sestdien. Visdārgāk maksā izlidošana piektdien vai svētdien, savukārt par vidēja līmeņa cenām iespējams izlidot pirmdien vai ceturtdien. Tāpat arī jāpievērš uzmanība diennakts laikam, kurā notiek izlidošana. Parasti agra rīta vai vēla vakara lidojumi ir lētāki.

Ne mazāk nozīmīgs, cenu ietekmējošs faktors ir laika periods, kad grasāties izlidot. Ja plānojat doties ceļā Ziemassvētkos, Lieldienās vai skolēnu brīvlaikā, rēķinieties, ka atrast zemo cenu biļetes būs krietni vien grūtāk. Aviokompānijas ņem vērā ceļotgribētāju skaita pieaugumu šajos laika periodos un neatsakās no iespējas palielināt savus ieņēmumus.

Lai gan laikus iegādāta lidojuma biļete izmaksās lētāk nekā pēdējā brīdī pirkta, ar savlaicīgumu nevajadzētu pārspīlēt. Piemēram, rezervējot biļeti gadu vai pusgadu pirms izlidošanas, iespējams, būs jāizdod lielāka naudas summa, jo aviosabiedrībai vēl nav pietiekami daudz datu, kas nepieciešami, lai aprēķinātu pieprasījumu pēc biļetēm, līdz ar to, ievērojot zināmu piesardzību, biļešu cena tiek noteikta augstāka par vēlāk piedāvāto. Optimālais biļešu rezervācijas laiks, kad bieži vien var tikt pie lētākiem lidojumiem, ir 54-66 dienas pirms brauciena.

Tāpat arī jāatceras, ka bieži vien lētākas aviobiļetes pieejamas lidojumiem ar pārsēšanos. Savukārt, iegādājoties biļetes visai ģimenei, ieteicams pārbaudīt biļetes cenu vienai personai. Iespējams, pērkot biļeti katram ģimenes loceklim atsevišķi, būs jāizdod krietni vien mazāka naudas summa, nekā iegādājoties ģimenes biļeti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!