Foto: Vida Press

Izdzīvojušo un izglābto TransAsia Airways Taivānā avarējušā reisa pasažieru stāsts ir gan iedvesmojošs, gan intriģējošs. Tas rada jautājumu, kādēļ dažu lidmašīnu avārijās pasažieri izdzīvo, bet citas beidzas traģiski.

Daži no šajā avārijā izdzīvojušajiem cilvēkiem izglābšanos pamatoja ar to, ka bija piesprādzējušies, citi savukārt, ka sēdējuši vietās, no kurām vieglāk izkļūt. Kā tad īsti ir? CNN apkopojis ekspertu ieteikumus un gudrības, kas varētu palielināt izglābšanās iespējas.

Drošākās sēdvietas? Ekspertu viedokļi atšķiras

Vai esat dzirdējuši par "piecu rindu likumu"? Tā ir teorija, ka tie, kas sēž pirmajās piecās krēslu rindās no durvīm, ir lielāka iespēja izdzīvot avārijas gadījumā. Grīnvičas Universitātes profesora Eda Geila 2012. gada pētījums to apstiprinot, raksta CNN.

Savukārt ASV Federālās aviācijas administrācijas eksperts tam nepiekrīt. "Nav tādas "drošās vietas" lidmašīnās," uzsver Sintija Korbete, lidmašīnas salona drošības eksperte Federālās aviācijas administrācijā. "Patiesībā viss atkarīgs no negadījuma apstākļiem. Dažādas lidmašīnas daļas var tikt skartas dažādos veidos atkarībā no avārijas. Izdzīvošanas iespējas palielina tas, ka pasažieris zina, kur iet un kā rīkoties. Ja tuvākā izeja ir bloķēta, jāzina, kur ir nākamā tuvākā."

Noklausieties drošības instrukciju

Jā, jā, tā ir garlaicīga un simts reizes dzirdēta, bet tā var glābt dzīvību. Instrukcija – stjuartu demonstrēta vai tās video – izskaidro, kā rīkoties lidmašīnas avārijas gadījumā, piemēram, kā izkļūt no tās, ko darīt, ja ir tumšs un neredzat izeju, kā arī, kur ir drošības aprīkojums.

Ziniet, kā noliekties drošības pozīcijā

Vai to tiešām zini? Vai esi mēģinājis noliekties starp sēdekļiem ar galvu pie ceļiem. Reizēm, lai to izdarītu, ir dotas tikai dažas sekundes. Ja lidmašīnas apkalpe liek apsēsties šajā pozīcijā, palīdzēs, ja zināsi, par ko viņi runā. Lai to labāk izprastu, noklausies drošības instrukciju un izlasi kartīti ar drošības instrukciju, kas ir sēdekļa kabatā.

Zini, kur ir izeja

Izplāno izkļūšanu no lidmašīnas. Vizualizē, kā tu un varbūt arī bērns, ja ceļojat kopā, tiksiet laukā no lidmašīnas. Avārijas brīdī var būt neiespējami redzēt, kur ir tuvākā izeja. Pirms pacelšanās, Korbeta iesaka izskaitīt sēdekļu roku balstus līdz tuvākajai izejai, jo tas palīdzēs ar taustes palīdzību atrast ceļu, ja, piemēram, salons būs piedūmots vai tumšs.

Kusties ātri

Lai izkļūtu no avarējušas lidmašīnas, parasti ir dotas 90 sekundes, liecina pētījumi. Bieži daudzi pasažieri izdzīvo pēc pašas avārijas, viņus nogalina tas, kas notiek pēc tam. Piemēram, ugunsgrēks, dūmi vai noslīkšana. Tādēļ 90 sekundes ir maksimālais laiks, kad ļaut izbēgt.

Esi nomodā pacelšanās un nolaišanās brīdī

Statistika liecina, ka lielākā daļa avāriju notiek tieši lidmašīnas pacelšanās vai nolaišanās brīdī. Tādēļ pasažieriem, kam svarīga sava dzīvība, šajos brīžos īpaši svarīgi būt nomodā un pie skaidras apziņas. Alkohola lietošana var samazināt reaģēšanas spējas kritiskās situācijās.
"Uzvelciet kurpes, noņemiet gulēšanai paredzēto masku no acīm, izņemiet ausu aizbāžņus, pievērsiet uzmanību visam, kas notiek, jo šādos gadījumos svarīga katra minūte un ātra reakcija," uzsver eksperte.

Uzturiet sevi labā formā

Tas varbūt ir skaidrs arī bez teikšanas, bet jo slaidāks un labākā formā ir pasažieris, jo lielākas ir viņa izglābšanās iespējas. Cilvēki ar paaugstinātu svaru vai kustību grūtībām acīmredzami ir sliktākā pozīcijā avārijas evakuācijas brīdī.

Izvairieties no aviokompānijām, kas atzītas par nedrošām

Statistika rāda, ka dzīvojam drošākajā laikā, ja runa ir par komerciālajiem avioreisiem. Tomēr visas aviokompānijas tiek vērtētas pēc to drošības kritērijiem, un tiem ir nozīme. Lūk, kuras ir drošākās un nedrošākās aviokompānijas pasaulē.

Saģērbieties tā, lai būtu ērti kustēties

Izvairies no augstpapēžu kurpēm vai iešļūcenēm lidojot. Velciet tādu apģērbu, kas ļauj brīvi kustēties un ātri skriet, ja nepieciešams pamest lidmašīnu, jo tas var glābt dzīvību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!