Aptuveni pirms 35 – 37 tūkstošiem gadu vulkāna izvirdums pārsteidza Vidusjūras piekrasti, izveidojot tagadējās Sorento pilsētas apkaimē esošās dziļas aizas un kalnus. Gadu gaitā ūdens, plūstot no kalniem, izgrauzis ejas cauri vulkāniskajiem iežiem uz jūru. Šādi radusies arī brīnišķīgā Dzirnavu ieleja Sorento, Itālijā.

Vecās dzirnavas izveidotas vietā, kur divi šādi kalnu strauti - Casarlano-Cesarano un Svētā Antonio strauts - satiekas, veidojot nelielu upītes paplašinājumu Villa La Rupe ciema pakājē. Tas varētu būt noticis ap 900. gadu, raksta The National Geographic. Pašlaik tur apskatāmas vien dzirnavu drupas, tomēr tajās milti malti līdz pat 20. gadsimta sākumam. Tāpat tur bijis arī gateris, kur ražoti augstas kvalitātes kokmateriāli, kas nonākuši vai visās labākajās Sorento galdniecības un pēcāk mēbeļu veikalos. Gatera dēļ šo vietu mēdz dēvēt arī par Vecajām Zāģa dzirnavām. Kā pēdējā šajā vietā uzcelta veļas mazgātava.

Tomēr pilsētai vajadzējis attīstīties, un celtniecība Tasso laukumā 1866. gadā palielinājusi šīs vietas izolāciju no jūras puses, tāpēc jau pēc dažiem gadiem šī vieta tikusi pamesta likteņa varā. Tomēr mitrums un cilvēku darbība radīja īpašus apstākļus un mikroklimatu tam, lai ielejā lielā daudzumā sāktu augt "Phillitus Vulgaris" – tas ir rets paparžu paveids, kas pārņēmis drupas, pārklājot tās ar biezu, zaļu segu.

Mūsdienās ikviens tūrists var doties pārgājienā, nokāpjot pie līdz drupām pa akmeņainu taku, vai vienkārši nolūkoties uz tām no Via Fuorimura vai Tasso laukuma – paņemiet līdzi tālskati, lai visu varētu labāk izpētīt. Lai nokļūtu Dzirnavu ielejā jādodas uz Stragazzi autostāvvietu, pie kuras ir ieeja ielejā.Virs šīs skaistās vietas kalnā dižojas Villa "La Rupe".

Raksta tapšanā izmantota informācija no: urbanghostsmedia.com, ngm.nationalgeographic.com, sorrentovmills.blogspot.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!