Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) aicina pārgājienā 6. maijā iepazīt Krustkalnu dabas rezervātu un izbaudīt pavasari šajā dabas teritorijā, kas apmeklētājiem ikdienā nav tik vienkārši pieejama.

DAP dabas izglītības centra "Rāzna" vadītāja Regīna Indriķe stāsta, ka šī ir iespēja ģimenes vai draugu lokā doties uz Krustkalnu dabas rezervātu un būt vieniem no pirmajiem teritorijas apmeklētājiem šajā sezonā, jo dabas rezervāta apmeklējums ir atļauts tikai DAP darbinieka pavadībā laika periodā no 1. maija līdz 31. oktobrim.

"Dabas procesi rezervātā rit savā gaitā, cilvēks tajos gandrīz neiejaucas. Vajadzības gadījumā veicam apsaimniekošanu, lai saglabātu pļavas un tām raksturīgo augu daudzveidību. Lai atklātu Krustkalnu pavasari, aicinām kopā ar pārvaldes darbinieku izstaigāt dabas taku un vērot norises dabā. Pavasaris Krustkalnu mežus izrotā lazdu ziediem un piebirdina zeltainiem putekļiem, pieskandina putnu balsīm un strautu čalām - atklāsim to kopā!" aicina Indriķe.

Pārgājiens norisināsies Krākas avota dabas takā, kas divu kilometru garumā ved pa meža ceļu un ļauj iepazīt dažādus meža un pļavu biotopus, kā arī Krākas avotus. Izzinošā pārgājienā varēs vērot pavasara norises dabā, uzzināt par dabas rezervāta aizsardzību un apsaimniekošanu.


Šajā dienā paredzēti divi pārgājieni Dabas aizsardzības pārvaldes darbinieka pavadībā. Pirmais sāksies pulksten 11, otrais – pulksten 14. Starplaikā – izzinošas spēles un radošas aktivitātes apmeklētāju centrā.

Dalībnieku skaits grupā līdz 15 cilvēkiem. Apmeklējums jāpiesaka līdz 3. maijam, zvanot pa tālruni 29139677 (Regīna). Tikšanās stāvlaukumā pie Krustkalnu dabas rezervāta apmeklētāju centra : koordinātas X: 631311, Y: 6293332 / Lat: 56.7654132, Lon: 26.1482883.

Krustkalnu dabas rezervāts ir īpaši aizsargājamā dabas teritorija. Tā izveidota 1977. gadā, lai saglabātu šeit izveidojušos īpatnējos dabas kompleksus, ko veido Madonas-Trepes vaļņa reljefs. Te augstas pauguru virsotnes mijas ar dziļām ieplakām, kurās izveidojušies nelieli ezeri un purviņi, kā arī daudzi avoti. Šādos apstākļos teritorijā ir izveidojusies bagāta augu un dzīvnieku valsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!