Ceļošana reizēm var būt visai saspringta un spēkus patērējoša nodarbe: cilvēki nokavē lidmašīnas, pazaudē makus un pases, apmaldās nepazīstamu pilsētu ielās un noberž kājas. Tomēr ir dažas ceļojumu pieturvietas, kas liks aizmirst par visām ķibelēm un ļaus sajust patīkamu mieru un harmoniju, tādēļ "Delfi Ceļojumi" aicina jūs apmeklēt pasaules skaistākos tempļus.

Angkor Wat Kambodžā


Šo pasaulslaveno templi 12. gadsimtā uzbūvējuši khmeru civilizācijas pārstāvji. Sākotnēji tas bija hinduistu templis, ko cēla par godu dievam Višnu. Laika posmā no 14. līdz 15. gadsimtam Āziju pārņēma budisms un arī Angkor Wat kļuva par budistu templi. Šis templis ir iekļuvis vairākās piedzīvojumu kinolentēs, jo šī pavisam noteikti ir vieta, kur sajusties kā Indianam Džounsam vai Larai Kroftai, kapeņu izlaupītājai. Angkor Wat ir viens no izcilākajiem arhitektūras pieminekļiem visā pasaulē, un joprojām nav īsti skaidrs kā 12. gadsimta strādnieki spēja uzbūvēt tik lielu templi no milzīgiem smilšakmens blokiem, saliekot tos kopā gluži kā lego klucīšus, neizmantojot nekādas saistvielas.

Wat Rong Khun templis Taizemē


Šis, iespējams, ir viens no neparastākajiem un eksotiskākajiem tempļiem, jo tā būvniecība sākta tikai 1996. gadā, un ir plānots, ka tā turpināsies līdz pat 2070. gadam. Wat Rong Khun ir neparasts budistu templis, kurā tradīcijas ir apvienotas ar moderno mākslu. Pilnīgi viss templis ir nokrāsots baltā krāsā un ir kā simbols Budas šķīstumam. Wat Rong Khun galvenais mākslinieks Chalermchai Kositpipat ap templi ir izveidojis arī apmeklētājus šokējošu aizsarggrāvi, no kura augšup sniedzas cilvēku roku skulptūras. Arī tempļa iekšpuse nav mazāk pārsteidzoša: līdzās tradicionālajām Budas statujām tempļa sienas rotā gleznojumi ar tādiem modernās pasaules simboliem kā Supermenu un Spaidermenu.

Švedagonas pagoda Mjanmā


Vēl joprojām nav īsti skaidrs, kad tika celts šis Jangonā apskatāmais budistu templis. Leģenda vēsta, ka pagoda uz zemes stāv jau 2500 gadus, tādēļ tā tiek uzskatīta par pasaulē vecāko pagodu. Švedagonas pagoda ir 99 metrus augsta un pēc savas formas atgādina milzīgu zelta zvanu. Ļoti iespējams, ka šis ir viens no greznākajiem un vārda tiešā nozīmē dārgākajiem pasaules tempļiem, jo tā zelta dekorācijas sver aptuveni deviņas tonnas. Tempļa apzeltīšanas tradīcija aizsākās 15. gadsimtā, kad kāda vietējās tautas karaliene templim ziedoja zeltu, kas svēra tik pat cik viņa pati. Šī tradīcija ir izdzīvojusi līdz pat mūsdienām, tādēļ ne tikai augstdzimušie, bet arī vienkāršie ļaudis gadiem ilgi krāj naudu, lai Švedagonas pagodai ziedotu zeltu, un turpinātu uzturēt tā spozmi. Pagodas smaile ir izdekorēta arī ar 5000 dimantiem un 2000 rubīniem. Turklāt tempļa iekšpusē glabājas vienas no svētākajām budisma relikvijām: 8 Budas mati.

Taktsang klosteris Butānā


Budistu templis, kas atrodas uz vairāk kā 900 metrus augstas klints dzegas Himalaju kalnos virs Paro ielejas. Runā, ka 8. gadsimtā šeit atradās meditācijas ala, kurā meditēja pats Guru Rinpoče, ko varētu saukt par otro Budu. Pats klosteris tika uzbūvēts 1692. gadā un ir viena no svētākajām vietām Butānā. Šis visai nedrošā paskata templis ir pieejams tikai praktizējošiem budistiem un parastajiem tūristiem ir slēgts. Lai nokļūtu pie tempļa, ir jādodas 2 stundu garā gājienā augšup kalnā, no kura paveras patiešām satriecošs skats uz Taktsang klosteri.

Harmandir Sahib Indijā


Sikhisma reliģijas svētākais templis, kas saukts arī par Zelta templi. Reiz šeit atradās mazs ezers, pie kura meditēja pats Buda. Zelta templis tika uzcelts 16. gadsimtā uz mākslīgas salas un to apņem ezers, kas pildīts ar svēto ūdeni. Pats templis ir apzeltīts un dekorēts ar dārgakmeņiem un marmora skulptūrām. Harmandir Sahib templis simbolizē brīvību un reliģisko neatkarību, kas izpaužas visās jomās. Lai arī šis ir svētākais Sikhisma templis, tas ir atvērts visiem cilvēkiem, neatkarīgi no viņu izcelsmes un reliģiskajiem uzskatiem. 4 tempļa ieejas simbolizē atvērtību un pieņemšanu, un viens tempļa līmenis, kas ir izbūvēts zem zemes, simbolizē pazemību.

Debesu templis Ķīnā


Daoisma templis, kas apskatāms Ķīnas galvaspilsētā Pekinā, ir pilnībā celts no koka, turklāt neizmantojot naglas. Tiešā tulkojumā no ķīniešu valodas, tempļa nosaukums ir "Debesu altāris". Torņa formas Debesu templis tika celts 15. gadsimtā kā privāts lūgšanu templis Ķīnas imperatoram, kur lūgties par labu ražu un piedošanu par savas tautas grēkiem. Interesanti, ka viss, kas templī simbolizē debesis, ir veidots apaļā formā, savukārt viss, kas simbolizē zemi ir veidots kvadrātveida formā. Debesu templis simbolizē attiecības starp debesīm uz zemi – Dieva un cilvēku valstībām.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!