Foto: Shutterstock
Daudzi ceļotāji pacietīgi krāj zīmogus pasē, lai vēlāk varētu kavēties atmiņās par apceļotājām zemēm vai lepni tos izrādīt draugiem un radiem. Taču pavisam drīz zīmogi pasēs var kļūt vien par vēstures liecībām.

2023. gada novembrī Šengena zonā tiek plānots ieviest jaunu ieceļošanas/izceļošanas sistēmu (EES – Entry/Exit System), kura ceļotājus no valstīm, kas nav Eiropas Savienībā (ES), reģistrēs digitāli, tādēļ vairs nebūs nepieciešami zīmogi pasēs.

"Jaunā sistēma aizstās zīmogu spiešanu pasēs, kas ir laikietilpīgs un turklāt necaurskatāms process. Tas nesniedz uzticamus datus par ceļotāju uzturēšanās laiku un neļauj sistemātiski atklāt personas, kas pārsniegušas uzturēšanās atļaujas termiņu," teikts Eiropas Komisijas Migrācijas un iekšlietu departamenta paziņojumā.

Kas ir jaunā sistēma?


Katru reizi, kad persona šķērsos ES ārējo robežu, sistēma reģistrēs viņa vārdu, uzvārdu, ceļošanas dokumenta veidu un biometriskos datus (pirkstu nospiedumus un sejas fotogrāfiju), kā arī ieceļošanas un izceļošanas datumu un vietu. Sistēmā tiks reģistrēti arī ieceļošanas atteikumi.

Automatizētā sistēma vieš cerības par drošības uzlabošanu ES teritorijā. Tomēr aviācijas nozare un vairākas valstis paziņoja, ka nav pietiekami labi gatavas jaunajai sistēmai, kas var radīt problēmas. Sākotnēji bija plānots jauno sistēmu ieviest 2022. gadā, pēc tam ieviešana tika atlikta uz 2023. gada sākumu un tagad uz novembri.

Saskaņā ar jauno sistēmu personām no valstīm, kurām ir bezvīzu režīms ar Šengena zonu, ceļošanas atļauja būs jāsaņem tiešsaistē, izmantojot Eiropas ceļošanas informācijas un atļauju sistēmu (ETIAS), vēsta "Euronews".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!