Foto: DELFI Aculiecinieks
Mūsdienu tautas gudrība vēsta, ka par neapstrīdamu pavasara iestāšanos liecina pēdējo zemledus makšķernieku pazušana no upēm un ezeriem. Kad ledus upēs ir izgājis, īstie svētki sākas pavasara laivošanas faniem, kas tādā vēlā pavasarī, kā šis, savus airus nemierīgi trinuši jau vismaz mēnesi. Un nu, patiešām, vairs nav ko snaust – kvalitatīva pavasara laivošana ilgst tikai apmēram divas nedēļas no ledus iziešanas.

Lai laivu brauciens patiešām izdotos, nevis samirkušam un noskumušam nāktos brist pa krastmalas brikšņiem, mēģinot sadzīt rokās aizpeldējušās mantas, pirms došanās laivot, ir jāizpilda vairāki mājasdarbi.

Pirmkārt, maršruta plānošana: plānojot laivu braucienu, neklausieties tādos spečuku  ieteikumos, kā "mēs taču esam īsti veči". Ņemiet vērā, ka neattīstot olimpiskās airēšanas komandas cienīgu ātrumu, ar piepūšamo laivu būs iespējams nobraukt apmēram 20km upes tecējuma, kas kopumā varētu aizņemt vismaz 4 - 5 stundas. Tā kā atrašanās mutuļojošā upē var sagādāt dažādus pārsteigumus, vajadzētu nodrošināties ar karti, iepazīties ar apkārtni un iespējamiem evakuācijas ceļiem.

Pavasara ūdens tūristu Meka ir Amata, kas tek pa Gaujas nacionālā parka teritoriju un, ja vien laivotājs nav bailēs aizžmiedzis acis, viņa skatienam atklāsies smilšakmens atsegumi un citas gleznainas ainavas. Taču Amata pavasarī ir arī viena no bīstamākajām Latvijas upēm, tāpēc dodoties laivot, ieteicams nepārvērtēt savas spējas, bet meklēt kāda pieredzējuša laivotāja kompāniju. Lielākoties, laivotāji savu ūdens piedzīvojumu sāk pie Melturiem, bet finišē pirms Cēsu - Līgatnes ceļa tilta.

Pieredzējuši laivotāji asas emocijas var gūt arī laivojot pa Raunu, Vaivi vai Abulu. Patīkamu adrenalīna devu iespējams gūt arī Ogres augštecē, izbaudot 8 km garās Brāžu krāces. Iecienītākais Ogres laivotāju posms ir no Ērgļu HES līdz Ogrēniem.

Laivojot pa Latgales mežonīgāko upi Tartaks, iespējams gūt gan asas emocijas, izvairoties no līkumainajā upē sakritušajiem kokiem, gan aizmirsties, vērojot skaistās dabas ainavas ar pārplūdušajiem mežiem. Populārākie Tartaka laivošanas maršruti: posms no Cirīša ezera un posms aiz Pakaļņa ezera.

Lai arī vasarās Abavas pietekas Imula un Amula ir tik seklas, ka nevienam, pat optimistiskākajam laivotājam, neienāktu prātā upēs pat airi iemērkt, pavasaros Imula un Amula laivotājiem sagādā īstu laivu prieku!

Pēc maršruta izstrādāšanas nopietni jāķeras pie inventāra sagatavošanas. Ja esiet nodomājuši izmantot savu piepūšamo laivu, ir laiks pārbaudīt tās stāvokli un komplektāciju, īpašu uzmanību pievēršot airiem. Pavasara laivošanai visatbilstošākie būs metāla airi, kurus vēlams aptīt ar izolācijas lentu, ja pēc laivošanas vēlaties airus atdalīt no pārsalušajām rokām. Pārliecinieties, vai esat padomājis arī par iespējamo laivas bojājumu novēršanu. Šādā gadījumā noderēs līme, ielāpi vai vismaz līmlente.

Taču pastāv iespēja laivot arī bez iepriekšminētajiem rūpestiem, nomājot laivu, airus un, iespējams, arī citu nepieciešamo ekipējumu. Par šādām iespējām vairāk meklējiet: http://www.campo.laivas.lv/lv/noma/

http://www.juraslaivas.lv/

http://mezmalaslaivas.lv/new/index.php?pg=

Pilnīgi obligāta tāda pavasara laivotāja ekipējuma sastāvdaļa, kurš vēlas vēl kādu reizi doties laivu braucienā, ir pieguļoša glābšanas veste un ķivere. Laivotājiem nav noteikts īpašs ģērbšanās stils, tomēr, lai laivojot nesasaltu ragā, ļoti ieteicams ir hidrotērps vai vilnas un sintētiska materiāla apģērbs. Vajadzētu izvairīties vilk bikses, kuras viduklī satur vienīgi gumija, ja vien negribat pats tajās sapīties vai vērot, kā tās līksmi griezdamās, aizpeld pa straumi. Laivošanai neatbilstoši ir arī gumijas zābaki un ziemas vai brezenta mēteļi.

Ļoti svarīgs sagatavošanās posms ir līdzi ņemamo mantu saiņošana. Šim nolūkam vislabāk noderēs speciālie ūdensdrošie maisi, taču ja tādi nav pieejami, skrupulozi darbojoties, var izmantot arī parastos - biezākos un izturīgākos atkritumu maisus. Lai apgāžoties laivai, mantas neaizpeldētu kur nu kurā, ar rūpīgu un īsu sējumu tās ieteicams piesiet pie viena laivas borta.

Pēc visu augstākminēto mājasdarbu pabeigšanas, beidzot var sēsties laivā un ķert prieku, adrenalīnu vai kādu no laivas izkritušu laivotāju, vien atceroties, ka laivā nevajadzētu kāpt "kunga dūšā" un noteikti ir jāaizmirst tādi teksti, kā: "kas es, es nevaru?!" vai "paturi airi, es tev parādīšu, kā īstie to dara!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!