Foto: Wikipedia
Lai godinātu 16 lavīnā bojāgājušos Nepālas šerpas - alpīnistu pavadoņus - viņu kolēģi otrdien izlēmuši šosezon pamest savu darbu, tādējādi radod haosu simtiem kalnākapēju plānos, vēsta aģentūra AFP.

Desmitiem alpīnistu atrodas Everesta bāzes nometnē, kur adaptējas retinātajam Himalaju gaisam. Mēģinājums iekarot pasaules augstāko smaili viņiem izmaksājis desmitiem tūkstošu ASV dolāru.

Šerpas teju deviņus kilometrus augstajā kalnā pilda būtiskus uzdevumus - sākot ar aprīkojuma un ēdiena nešanu, līdz pat virvju un stiprinājumu labošanai un nodrošināšanai.

"Mums šopēcpusdien bija gara saruna un mēs nolēmām šogad pārtraukt kalnākāpšanu, lai godinātu mūsu kritušos brāļus. Visi šerpas tajā ir vienoti," AFP bāzes nometnē sacīja gids Tulsi Gurungs.

Viņš informējis, ka daži pavadoņi jau ir devušies prom, bet citi to darīs tuvākās nedēļas laikā. Gurunga brālis ir starp tiem, kas pēc traģiskās lavīnas joprojām ir starp bezvēsts pazudušajiem.

Cits pavadonis - Pasang Šerpa - aģentūrai piebilda: "16 cilvēki šajā kalna miruši pirmajā kāpšanas dienā. Kā mēs tagad uz tā varam spert kāju?"

Kā zināms, pagājušonedēļ Everestā notika apjomīgs lavīnas nogruvums, kurā bojā gāja 13 šerpas, bet vēl trīs ir pazuduši bez vēsts. Visi bojā gājušie bija Nepālas etniskās šerpu kopienas pārstāvji, kuri nopelna iztiku, pavadot pārgājienu grupas un alpīnistus. Viņi veica priekšdarbus nākamajai Everesta ekspedīcijai, kas bija paredzēta maijā, nostiprinot virnes un apkopjot kāpšanas maršrutus virs bāzes nometnes.

Pēc šīs traģēdijas šerpas pauduši nosodījumu valdībai, kuras nozīmīgu ienākumu daļu veido maksa par kalnos kāpšanas atļaujām, kas tiek pārdotas ārzemniekiem, bet par šerpu darba apstākļiem un garantijām nerūpējas.

Nepālas valdība ir piesolījusi finansiālu atbalstu bojā gājušo šerpu ģimenēm 40 tūkstošu rūpiju (304 eiro) apmērā.

Līdz šim traģiskākais negadījums Everestā notika 1996. gada 11.maijā, kad bojā gāja astoņi alpīnisti, ieskaitot pieredzējušo kāpēju Robu Hollu. Šīs traģēdijas apraksts vēlāk tika izdots grāmatā "Into Thin Air".

Kopš 1953. gada, kad Everesta virsotne tika sasniegta pirmoreiz, "Pasaules jumta" augstākajā punktā spējuši uzkāpt vairāk kā 4000 alpīnistu. Everesta pirmatklājējs bija jaunzēlandietis Edmunds Hilarija ar šerpu Tenzingu Norgaju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!