Foto: Shutterstock
Pēc vairāk nekā diviem gadiem interesenti atkal var iekļūt Brīvības statujas vainaga daļā, raksta "CNN". Statujas "kronis" tika aizslēgts 2020. gada martā Covid-19 pandēmijas dēļ un, lai gan līdz šim dažas Brīvības statujas daļas pakāpeniski tika atvērtas, "kronis" apmeklētājiem joprojām bija slēgts.

ASV Nacionālo parku dienests, kura uzraudzībā ir šis Ņujorkā esošais piemineklis, bija plānojis sarīkot klusu atvēršanas pasākumu bez lielas ažiotāžas oktobra beigās, atzīmējot statujas iesvētīšanas 136. gadadienu, bet plānotais netika īstenots un statujas vainaga daļa apmeklētājiem nu ir atvērta.

"CNN" citē Džeriju Vilisu, Nacionālās Brīvības statujas un Elisa salas pārstāvi, kurš sacīja, ka atklāšana bija paredzēta vēlāk, lai apmācītu jaunos darbiniekus par specifiskajiem drošības protokoliem, kas attiecas uz šo statujas daļu, taču, neiedziļinoties detaļās, atzīst, ka tas nav īstenojies.

Viliss norāda, ka sabiedrības pieprasījums pēc piekļuves vainagam esot bijis vienmēr, tādēļ Nacionālo parka dienesta vadība jau ilgu laiku vēlējās šo statujas daļu atvērt apmeklētājiem, bet to liedza darīt vairāki faktori, piemēram, pilsētas, štatu un federālie pandēmijas ierobežojumi, kā arī rekordzemais darbinieku skaits. Lai statujas vainags atkal tiktu atvērts, tika pieņemti vairāki jauni darbinieki.

Brīvības statuja ir viens no atpazīstamākajiem brīvības un demokrātijas simboliem visā pasaulē. Tā bija draudzības dāvana Amerikai no Francijas tās Neatkarības deklarācijas simtgadē. 1886. gadā atklātā statuja ir 93 metrus augsta un attēlo Libertasu, romiešu brīvības dievieti, kuras labajā rokā ir lāpa un kreisajā – grāmata ar ASV Neatkarības deklarācijas parakstīšanas datumu (1776. gada 4. jūlijs). Zem statujas drapērijas atrodas salauztas važas, kas simbolizē visu veidu kalpības un apspiešanas beigas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!