Foto: Vida Press

2016. gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, par 3,3 procentiem palielinājās Latvijas iedzīvotāju vairākdienu braucienu skaits pa Latviju un par 0,7 procentiem braucienu skaits uz ārvalstīm, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Pavadīto nakšu skaits braucienos pa Latviju pieaudzis par 10,6 procentiem, bet ārvalstīs – par 10,5 procentiem.

Pērn Latvijas iedzīvotāji devās 3,1 miljonos vairākdienu vietējā tūrisma braucienos pa Latviju ar vismaz vienu nakšņošanu īrētā vai privātā naktsmītnē, kas ir par 3,3 procentiem vairāk nekā 2015. gadā. Visbiežākie braucienu mērķi bijusi radu un draugu apciemošana un atpūta. Interesanti, ka krietni mazinājies republikas nozīmes pilsētu (Rīga, Daugavpils, Jelgava, Jēkabpils, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Valmiera vai Ventspils) īpatsvars kā galvenajam brauciena galamērķim.

Vairāku dienu vietējā tūrisma braucienos Latvijas iedzīvotāji pavadīja 7,2 miljonus nakšu, kas ir par 10,6 procentiem vairāk nekā 2015. gadā. Visvairāk jeb 83,8 procent nakšu pavadītas privātās naktsmītnēs (pie radiem un draugiem, vasarnīcās un citās bezmaksas naktsmītnēs). Vidējais brauciena ilgums pērn ir palielinājies par 0,2 diennaktīm, salīdzinot ar gadu iepriekš, sasniedzot 2,4 diennaktis.

Vidēji visīsākais brauciena ilgums (1,7 diennaktis) ir iedzīvotājiem vecumā no 45-54 gadiem, bet vidēji visilgākais (3,4 diennaktis) – iedzīvotājiem vecumā virs 65 gadiem.

Vairākdienu vietējā tūrisma braucienos Latvijas iedzīvotāji iztērēja 111,3 miljonus eiro, kas ir par 7,2 procentiem mazāk nekā gadu iepriekš. Braucienu izdevumu struktūrā vislielāko daļu veido transporta izdevumi uz/no galamērķa (35,0 %), izdevumi kafejnīcās un restorānos (12,6 %) un izdevumi par naktsmītnēm (12,5 %). Pārējos izdevumos ietilpst kultūras un izklaides pasākumu apmeklēšana, iepirkšanās u.tml. Vidējie izdevumi braucienā pērn bija 36,2 eiro, kas ir par 4,2 eiro mazāk nekā 2015. gadā.

Pērn Latvijas iedzīvotāji arī devušies 9,1 miljonā vienas dienas braucienos pa Latviju bez nakšņošanas, kas ir gandrīz par piektdaļu vairāk nekā 2015. gadā. Kopējie izdevumi palielinājušies par ceturto daļu, sasniedzot 217 miljonus eiro. Vidējie izdevumi vienas dienas braucienā pa Latviju bija 23,8 eiro, kas ir par 1,5 eiro vairāk nekā 2015. gadā.

Latvijas iedzīvotāju braucienu skaits pa Latviju sadalījumā pēc galamērķa reģiona, miljonos


Pērn Latvijas iedzīvotāji devušies 1,2 miljonos vairākdienu ārvalstu braucienos, kas ir par 0,7 procentiem vairāk nekā gadu iepriekš, liecina CSP informācija. Gandrīz divās trešdaļās gadījumu braucienu mērķis bijusi atpūta un piektdaļa braucienu bijusi pie radiem un draugiem. Visbiežāk Latvijas iedzīvotāji vairākdienu ārvalstu braucienos devās uz Lietuvu (17,0 %), Igauniju (16,8 %), Krieviju (9,8 %), Vāciju (6,7 %), Itāliju (5,8 %), Zviedriju (5,2 %), Apvienoto Karalisti (4,1 %), Poliju (3,7 %) un Baltkrieviju (3,1 %).

Dodoties ārvalstu vairākdienu braucienos, Latvijas iedzīvotāji visbiežāk izmantojuši gaisa transportu un gandrīz tikpat bieži vieglo automašīnu vai motociklu.

Ārvalstīs Latvijas iedzīvotāji pērn pavadīja 7,4 miljonus nakšu (radu, draugu mājokļos – 44,6 %, viesnīcās – 38,4 %), kas ir par 10,5 procentiem vairāk nekā 2015. gadā.

Vidējais brauciena ilgums pērn bija 5,9 diennaktis, kas palielinājies par 0,5 diennaktīm, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Vidēji garākie ārvalstu braucieni pērn bijuši Latvijas iedzīvotājiem vecuma grupā no 65 gadiem – 7,8 diennaktis.

Foto: DELFI

Vairākdienu ārvalstu braucienos Latvijas iedzīvotāji iztērēja 430 miljonus eiro, kas ir par 3,8 procentiem mazāk nekā gadu iepriekš. Vidējie izdevumi vienā braucienā bija 344 eiro, kas ir par 15,9 eiro mazāk nekā 2015. gadā. Izdevumu lielāko daļu veido transporta izdevumi uz/no galamērķa, kam seko izdevumi par naktsmītnēm un izdevumi kafejnīcās un restorānos. Pārējos izdevumos ietilpst kultūras un izklaides pasākumu apmeklēšana, iepirkšanās u.tml.

Vidējie izdevumi ārvalstu braucienos diennaktī pērn bija 58,1 eiro, kas ir par 8,6 eiro mazāk nekā gadu iepriekš. Ārvalstu braucienos vismazāk diennaktī tērēja Latvijas iedzīvotāji vecumā no 65 gadiem (40,7 eiro), bet visvairāk – vecumā no 35 līdz 44 gadiem (73,6 eiro).

Pērn Latvijas iedzīvotāji devās 0,7 miljonos vienas dienas ārvalstu braucienos bez nakšņošanas, kas ir par 44,2 procentiem vairāk nekā gadu iepriekš. Kopējie izdevumi šajos braucienos palielinājās par trešdaļu, sasniedzot 31,2 miljonus eiro. Vidējie izdevumi vienas dienas braucienam uz ārvalstīm samazinājās par 4,4 eiro, sasniedzot 45,2 eiro.

Dati iegūti izlases veida apsekojumā, katru mēnesi aptaujājot vidēji 980 cilvēkus, bet 2016. gadā kopā 11,8 tūkstošus privāto Latvijas mājsaimniecību iedzīvotājus vecumā no 15 gadiem.

Plašāka informācija par tūrisma statistiku pieejama CSP vietnē sadaļā "Tūrisms – galvenie rādītāji".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!