Foto: EPA-AFI
Tā kā Latviju lēnām pārņēmis rudens un līdz ar to arī aukstums, šoreiz iesakām vairākus pasākumus, ko var baudīt iekštelpās, bet tiem, kam aukstums nav šķērslis - doties uz Siguldu un iemēģināt bobsleja trasi un jauno ledu.

Halovīns Rīgā - zombiju parāde, ekskursija un karnevāls

Foto: AFP/Scanpix

Kā zināms, nedēļas nogale sākas piektdienā. Un šo piektdien daudz kur notiek pasākumi par godu "ķirbīšsvētkiem". Tā plkst. 19.00 un 20.00 muzejā "Cepuru pasaule" sola asinis stindzinošu ekskursiju, kas neesot domāta tiem, kam ir vāji nervi. Tajā stāstīšot par šausmīgākajiem Āfrikas tautu rituāliem un tradīcijām, kā arī to, kā mūsu senči ir izsaukuši pūķus, dažādu tautu spoku stāstus un daudz ko citu. Drosmīgākie varēšot pielaikot rituālās āfrikāņu maskas un cepures un piedalīties fotosesijā.

Ekskursijas notiks divās valodās: plkst. 19.00 latviešu valodā un plkst. 20.00 krievu valodā. Dalības maksa ir piecus eiro, iepriekš piesakoties pa tālruni 206 206 00 vai rakstot e-pastu: info@worldhat.net.

Ja šis nešķiet pietiekami šausminoši vai gribas turpināt vakaru ar dejām un mūziku, jādodas uz LU radio NABA klubu Nabaklab. Tomēr pirms tam jāparūpējas par briesmīgu masku, jo tur piektdienas vakarā notiks ikgadējais karnevāls "Pa ķirbi!", kurā uzstāsies vairākas pašmāju un ārvalstu mūzikas apvienības un dīdžeji, kā arī notiks dažādas performances, konkursi un citas Halovīna tematikai veltītas aktivitātes. 

Uz skatuves kāps vairākas mūzikas apvienības – pašmāju grupas "Inokentijs Mārpls" un "Rebel Riot", dziesminieks Johnny. B. Beast un ārzemju viesi – apvienība "Liblikas" no Igaunijas un "The Bojarski" no Krievijas. Par atbilstošu muzikālo atmosfēru starp un pēc koncertiem gādās DJ z:le.

Sākums paredzēts plkst. 21.00 un, ierodoties svētkiem atbilstošās maskās vai tērpos, ieejas maksa būšot ievērojami zemāka.

Ja tērps izdevies īpaši briesmīgs, to noteikti vajag parādīt pēc iespējas vairāk ļaudīm, tāpēc pirms karnevāla var pagūt piedalīties arī Zombiju parādē - plkst.19.00 tā sāksies pie Laimas pulksteņa un dosies cauri Vecrīgai līdz čehu alus darītavai un restorānam "Stargorod", kur visbiedējošākā parādes kostīma īpašnieks saņems dāvanā 50 litrus alus.

Helovīna svinēšana restorānā turpināsies ar svētkiem atbilstošu šovu, izturības konkursiem, tematiskām uzkodām un atribūtiku.

Tirdziņš sestdienas noskaņās

Sestdien, 1. novembrī, no plkst 10.00 rītā līdz 16.00 pēcpusdienā Krāsotāju ielā 12 – koka ēku renovācijas centra "Koka Rīga" telpās notiks rudens sezonas krāmu tirgus.

Vēsajā gadalaikā apkaimes iedzīvotāju iecienītais Avotu ielas krāmu tirgus būs atrodams telpās, lai gan tirgotāji, gan pircēji tirgus apmeklējumu varētu baudīt siltumā. Kā allaž, preču sortimentā būs gan dažādas mūsdienu sadzīves preces un apģērbi, gan arī retāki atradumi – vēsturiskas fotogrāfijas, nozīmītes, vintage apģērbi, nelieli interjera priekšmeti un jaunradītas lietas.

Oktobra beigās šis pasākums svinēja divu gadu jubileju – neviens no spontāni organizētā tirdziņa iniciatoriem 2012. gada rudenī netika plānojis pat otro tirdziņu, nemaz nerunājot par darbošanos vairāku gadu garumā, taču, atsaucoties apkārtējo iedzīvotāju izteiktajai vēlmei, šo sestdien Avotu ielas krāmu tirgus uzsāks savu trešo darbības gadu, informē tā rīkotāji.
Nākamais krāmu tirgus norisināsies 6. decembrī, un informācija par pieteikšanos un dalību atrodama avotuielasapkaime.blogspot.com

Pēc iepirkšajās tirdziņā par vienu eiro, tie, kas to vēl nav izdarījuši, varēs apskatīt www.kokariga.lv.

Ja iepirkšanās un tirgošanās neiet pie sirds, vērts apmeklēt Dabas muzeju un papriecāties par rudens krāšņajām veltēm. No 29. oktobra līdz 2. novembrim tur notiks rudens milžu izstāde "Ķirbis jūsu veselībai 2014", kurā būs iespēja aplūkot pārsteidzoši dažādos ķirbjus un ķirbjaugus, degustēt to izstrādājumus un muzeja kafejnīcā baudīt ķirbju ēdienus.

Neskatoties uz auksto jūniju, ķirbju raža šogad ir laba, un veselīgie milži ir gatavi pārsteigt izstādes apmeklētājus, sola Dabas muzejs. Šogad izstādē būšot liela izmēra ķirbji būšot vairāk nekā parasti, piemēram, no Rūjienas uz Rīgu tiks vestas 70 kilogramus smagas rudens ogas.

Izstādē speciālisti konsulēs par to, kā audzēt ķirbjus un ķirbjaugus, pastāstīs, kā uzturā lietojamas visas ķirbja sastāvdaļas, ieskaitot ziedus un stīgas, un notiks ķirbju izstrādājumu degustācija.

Būs iespējams apmeklēt arī izglītojošas lekcijas.

Vairāk informācijas: es.ldm.gov.lv

Nobrauc pa trasi ar lāpstu


Siguldas bobsleja un kamaniņu trasē ir sākusies ledus sezona un, braucienu iepriekš rezervējot, iespējami nobraucieni ar īstu ziemas sporta bobu. Savukārt ik sestdienu un svētdienu no plkst. 12.00 līdz 17.00 interesentiem tiek piedāvāti elpu aizraujoši nobraucieni ar tūristu bobu "vučko" un atrakciju "varde", teikts Siguldas Tūrisma informācijas centra mājaslapā.

Šogad Bobsleja un kamaniņu trasē "Sigulda" tiks aizvadīta otrā "Showel Race" jeb šļūkšanas ar lāpstu sacensību sezona. "OPEN Showel race" dalībnieki sacenšas, uz lāpstām šļūcot lejā pa bobsleja un kamaniņu trasi. Sacensības noris vairākos posmos, pēc kuriem tiek noteikts sezonas uzvarētājs. Tuvākais posms jau šajās brīvdienās, 1. novembrī.

Sacensībās nobraucienos ar lāpstām pa ledus trasi var sacensties ikviens ledus trašu sporta veidu cienītājs un entuziasts no 18 gadu vecuma. Šī gada sezonā plānotas sešas sacīkstes dāmām un kungiem, kā arī pieci sacensību posmi divnieku ekipāžām. Katrā sacensību posmā tiks apbalvoti ātrākie braucēji gan vīriešu, gan sieviešu, gan arī divnieku konkurencē. Sacensības kā ierasts norisināsies sestdienu vakaros, lai tās būtu pieejamākas lielākam interesentu skaitam.

Vairāk informācijas, sacensību nolikums un aktuālā informācija atrodama interneta vietnē skeleton.lv.

Ventspilī izstāde par ķēķa tradīcijām un vēsturi

Ventspils muzeja Livonijas ordeņa pilī var apskatīt Ventspils un Kuldīgas muzeju krājuma izstādi ar rosinošu nosaukumu "Kur mēs varētu aprunāties? Iesim ķēķī!".

Izstādē var iepazīt pārtikuša lauku saimnieka ķēķi no19. gsadsimta otrās puses, kur lielākā daļa dzīvei nepieciešamā tika sarūpēts pašu rokām, piepilsētas iedzīvotāja trūcīgo virtuvi, kur saplūst lauku un pilsētas dzīvesveids, 20. gsadsimta sākuma Ventspils turīgā pilsoņa virtuvi, kur saimniecība bija nodota ķēkšas rīcībā, 20.gadsi,ta 20.-30. gadu latvisko virtuvi, kara lauka virtuvi un ne tik senās pagātnes virtuvi - 20.gadsimta 50.-70. gadu virtuvi, kas labi iederētos jebkurā komunālajā dzīvoklī.

Izstādi veido vairāk nekā 450 krājuma priekšmeti. Laiku lokos būs iejutušies dažādi priekšmeti- sākot ar tējkarotīti, un beidzot ar 20.gadsimta 50.gados ražotu ledusskapi. Turklāt, katru virtuves epizodi papildina vēsturnieku sagatavota informācija par noteikto laiku un sabiedrību. Izstādei top arī muzejpedagoģiskā programma, kurā noteikti tiks izmantotas arī bezgala dažādās ēdienu receptes, kurām arī šajā izstādē atvēlēta īpaša vieta.

Uz Kauņu pie velniem

Sestdien no rīta ir īstais laiks doties nelielā ekskursijā pie kaimiņiem, un tā kā tieši sestdien ir Visu svēto diena, Turismagids.lv iesaka aizbraukt uz Kauņas Velnu muzeju. 

Pa ceļam vērts apstāties un izlocīt kājas Šauļos, iegriežoties Ruta šokolādes muzejā, lai iegādātos arī kādus našķus – Halovīnam taču tie piederas. Jāpiebilst, ka muzejā visa informācija par šokolādes vēsturi pieejama arī latviski. Muzejs atrodas pašā centrā, galvenās ielas malā, tāpēc to būs viegli atrast.

Kad vēders pilns ar labumiem, var doties tālāk, un jau pēc pusotras stundas būsiet Kauņā. Viens no šīs lietuviešu bijušās galvaspilsētas galvenajiem objektiem ir Velnu muzejs.
Muzejā ir visdažādākie velnu atveidojumi. Tā kolekcijā ir vairāk nekā 3000 eksponātu no visas pasaules. Kolekcijas aizsācējs bija gleznotājs Antans Žmuidzināvičs (1876–1966), kurš pats bija radījis daudzas skulptūras un ciļņus ar velniem. Starp citu, piektdien, 31. oktobrī, ir viņa dzimšanas diena.

Gadu gaitā, pateicoties dažādiem dāvinājumiem, muzeja kolekcija izaugusi tik liela, ka 1982. gadā tika uzcelta speciāla trīsstāvu ēka kolekcijas eksponēšanai. No dažādām kultūrām nākušie velni ir ļoti atšķirīgi – daži ir tīri mākslas objekti, kamēr citi ir inkorporēti sadzīves priekšmetos vai ir vienkārši suvenīri, daži reprezentē tautas teikas un mītus. Kolekcijā ir arī maskas, raganu un citu mitoloģisko un pasaku tēlu atveidojumi.

Savukārt par lietām un vietām, ko vēl var aplūkot Kauņā, lasiet šajā Turismagids.lv rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!