Foto: Shutterstock
Daudziem šķiet, ka pēc iekāpšanas gaisa kuģī vissvarīgākais ir veikli atrast savu vietu un novietot rokas bagāžu pēc iespējas tuvāk sēdvietai, taču, lai lidojuma laikā justos komfortabli un rūpētos arī par savu veselību, jāpaveic vēl daži mazie darbiņi.

Bieži vien tas pats lidaparāts, kas tikko atlidojis uz konkrēto lidostu, izlaiž pasažierus un pēc īsa brīža dodas ceļā jau ar nākamajiem ceļotājiem. Tas nozīmē, ka īpaši daudz laika galdiņu, elkoņu balstu un drošības jostu dezinfekcijai neatliek, tāpēc pats vari iedomāties, cik daudz pirkstu nospiedumu uz tām varētu atrast. Šīs vietas varētu saukt par mikrobu paradīzi, tāpēc, lai ievērotu higiēnas normas, turi pie rokas dezinfekcijas salvetes, ar kurām notīrīt visas tuvumā esošās virsmas, kurām lidojuma laikā varētu pieskarties.

Kad tas izdarīts, apskati, kādā virzienā novietota virs galvas esošā, regulējamā gaisa plūsma. Iespējams, pēc skrējiena pa lidostu tās ieslēgšana ir tavs glābiņš, taču pretējā gadījumā pārliecinies, ka tā ir nogriezta, lai nebūtu jāsalst bez pamata vai izkāpjot nebūtu savilkta spranda.

Drošībai lidmašīnās jābūt prioritātei, tāpēc, arī tad, ja esi regulārs lidotājs, pārliecinies, ka konkrētajā gaisa kuģī zini visu nepieciešamo – kur atrodas tuvākā izeja, kā darbojas skābekļa padeves maskas, kur novietota glābšanas veste u.c. Reizēm glābšanas vestes atrodas zem krēsla un diemžēl ir pasažieri, kas tās paņem līdzi kā suvenīru pēc lidojuma, tāpēc savas drošības labad pārbaudi, vai tā tiešām tur atrodas.

Kad parūpējies par drošību un veselību, laiks pievērsties komfortam. Garās stundas var būt patiesi nogurdinošas, tāpēc katrs izvēlas ņemt līdzi sev tīkamāko laika kavēkli – grāmatu, mūzikas atskaņotāju, varbūt arī kakla spilvenu, lai varētu mierīgi pasnaust. Ieteicams visu nepieciešamo savākt pirms lidojuma uzsākšanas (ja vien tevis izvēlētais priekšmets var atrasties klēpī pacelšanās laikā), lai pēc tam nesagādātu problēmas blakussēdošajiem pasažieriem, kuriem nāktos celties katras iegribas gadījumā. Tas īpaši attiecināms uz tiem, kuri sēž vidus vai loga krēslos.

  • Protams, pastaipīt kājas garos lidojumos ir pat ieteicams, lai justos ērti. Šajā kolekcijā apkopotas dažādas idejas un vērtīgi padomi, kā īsināt nogurdinošās stundas līdz nonākšanai galamērķī.

Cilvēkiem, kuriem ir īpaši jutīgas ausis, vajadzētu jau laicīgi padomāt par veidiem, kā ierobežot netīkamo spiediena maiņu pacelšanās brīdi. Šeit talkā katrs ņemt ko vien vēlas – viens meklē kabatā košļājamo gumiju, cits – ledenes, bet vēl kāds mēģina izlīdzēties ar žāvāšanos. Jutīgu ausu īpašniekiem šīs pāris minūtes var būt patiesi neciešamas, taču nevar izslēgt iespējamību, ka arī paša lidojuma laikā tās par sevi neliks manīt. Tieši tāpēc pārliecinies par nepieciešamo "palīgu" esamību kabatā vēl pirms lidaparāts atstāj aiz sevis skrejceļu.

Starp citu, nepatīkamo sajūtu vēl vairāk var pastiprināt gāzētu dzērienu malkošana pirms lidojuma vai tā laikā. Ja tev ir šī problēma, negāzēti dzērieni, piemēram, ūdens, sula vai ledus tēja ir tavi sabiedrotie. Ko vēl nav ieteicams darīt lidojumu laikā, lasi te.

Ja neesi garastāvoklī, lai iepazītos ar blakussēdētāju, uzreiz pēc iekāpšanas ieliec austiņas (protams, izņem tās drošības demonstrācijas laikā). Tāpat pārbaudi, vai mobilais tālrunis un citas ierīces ir ieslēgtas lidojuma režīmā, lai neradītu nopietnākas problēmas.

Tas, vai lidojuma pieredze visiem pasažieriem būtu vienlīdz veiksmīga, atkarīgs arī vienam no otra. Plašāk par nerakstītajiem etiķetes noteikumiem lidmašīnā uzzini šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!