Foto: Shutterstock

Kaut arī ceļojums sniedz emocionālu baudu un dod iespēju atpūsties no ikdienas rutīnas, tomēr pārlidojumi un gari braucieni ar automašīnu var negatīvi ietekmēt organismu. Kristīne Raita Makkitiša (Kristin Wright McKitish), kas specializējas profilaktiskajā medicīnā, medijam "Travel and Leisure" sniedz piecus vērtīgus padomus, kas būtu jādara pirms ceļojuma, lai varētu pilnvērtīgi atpūsties un baudīt ilgi gaidīto atvaļinājumu.

Jādzer daudz ūdens


Makitiša uzsver, ka pietiekams ūdens daudzums ir jāuzņem visu laiku, taču īpaši svarīgi tas ir pirms lidojuma. "Lai organisms darbotos pilnvērtīgi un netiktu iedragāta imūnsistēma, dienā ir jāuzņem aptuveni divi līdz trīs litri ūdens," saka Makitiša. Tā kā lidojuma laikā organisms piedzīvo stipru dehidratāciju, jābūt piesardzīgiem, skaidro speciāliste. Turklāt viņa uzsver, ka lidojuma laikā ir jāizvairās no kofeīna un alkohola, jo abi izraisa vēl stiprāku organisma atūdeņošanos.

Jāstiprina imūnsistēma


Makitiša iesaka jau laikus parūpēties par imūnsistēmu, lai ceļojuma laikā organisms būtu vislabākajā formā. "Iesaku trīs līdz piecas dienas pirms ceļojuma sākt lietot imunitāti stiprinošus uztura bagātinātājus. Īpaši C un D vitamīnus." Turklāt jāatceras tos lietot arī ceļojuma laikā.

Kārtīgi jāizguļas


Pirms ceļojuma obligāti labi jāizguļas. Pirmkārt, tas mazinās stresu. Otrkārt, tas dos ceļojumam tik ļoti nepieciešamo enerģiju. "Miega laikā ķermenis veic savu svarīgāko funkciju – tas atjaunos un stiprina imūnsistēmu. Ceļojuma laikā bieži vien var saskarties ar vīrusiem, baktērijām un citām slimībām, tādēļ būtiski ir ļaut atpūsties organismam, tādējādi stiprinot imūnsistēmu," teic Makitiša. Protams, lai izvairītos no vīrusiem un baktērijām, jāievēro arī personīgā higiēna.

Fiziskas aktivitātes


Ceļojums ir ne vien atpūta, bet arī gana liela fiziskā slodze. Apskatot dažādus objektus, parasti sanāk sastaigāt krietni vairāk soļu nekā ikdienā pierasts. Tādēļ Makitiša iesaka pirms ceļojuma apmeklēt treniņus. "Treniņš palīdz ne vien uzlabot fizisko formu pirms ceļojuma, bet arī mazina stresu, ko rada plānošana un gatavošanās braucienam," stāsta Makitiša.

Ceļojuma plānošana


Tikpat svarīgi ir ļauties ceļojuma plānošanas priekam. Lieks stress pirms ceļojuma neuzlabos nedz fizisko, nedz mentālo stāvokli. Ja beidzot ir laiks baudīt atvaļinājumu, tad jāļaujas tam ar visu sirdi. Plānošanas laikā nevajag uztraukties par to, ka plāni nojuks vai kaut kas neizdosies. Labāk ir domāt par skaistajiem mirkļiem, ko sniegs ceļojums, bet, ja gadījumā kaut kas nojūk, tad vienmēr var rast rezerves plānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!