Foto: Publicitātes foto
Ceļošana nebūt nebeidzas ar soļa speršanu ārpus ierastā maršruta un fotosesiju Eifeļa torņa pakājē, turklāt nevajadzētu likt vienādības zīmi starp tūrisma braucieniem un laisku atpūtu bārā pēc smagas darba dienas. Bieži un "pareizi" ceļojot, cilvēks ne tikai atklāj sev plašo pasauli, bet arī dziedē ķermeni un prātu, gūst atbildes uz sarežģītiem jautājumiem, iepazīst sevi un rod risinājumus sasāpējušām problēmām, raksta "News.com".

Jāļaujas ne tikai ķermeņa, bet arī prāta lidojumam


Foto: Publicitātes foto

Laikā, kas atvēlēts ceļošanai, vienmēr jācenšas prātu uzturēt sapņainā stāvoklī. Domas, kas mūs pārsteidz, kamēr ceļojam, var kļūt par, piemēram, pamatu nākamajai lieliskajai biznesa idejai vai psiholoģisku atspēriena punktu, lai patvertos no mokošām pagātnes atmiņām.

Atkāpšanās no "normālā" dzīvesveida un ikdienas rutīnas tūrisma braucienu laikā ir kā treniņš smadzenēm, taču tā papildināšana ar īstām sportiskām aktivitātēm ir lieliska ideja, ļaujot atdzīvināt arī ķermeni. Turklāt ilgstoši braucieni vai lidojumi ļauj vienlaikus absorbēt arvien jaunu informāciju, tajā pašā laikā ļaujot nodoties nesteidzīgai esošo domu sakārtošanai.

Jāiemācās izmantot novērotāja pozīciju


Atrašanās vietā, kas cilvēkam iepriekš bijusi sveša, sniedz iespēju izvērtēt lietas un parādības no cita, pavisam "svaiga" skatpunkta. Nepieredzētas sajūtas sākotnēji var šķist arī nomācošas, taču tai pat laikā šāda pieredze ir neiedomājami interesanta: jaunas ainavas, skaņas, garšas un smaržas ne tikai piepilda jūsu pasauli ceļojuma laikā, bet nepazūd arī pēc atgriešanās mājās.

Lai ceļojot gūtu maksimālu baudījumu, zināšanas un pieredzi, nepieciešams kļūt par "sūkli" - uzņemt pēc iespējas vairāk fotogrāfiju un izdarīt piezīmes, kad vien iespējams. Iekšējās pasaules paplašināšana ir būtiska ne tikai radošās domāšanas attīstīšanai, bet arī biznesam, personīgajai izaugsmei un attiecībām.

Jāspēj atpazīt un pareizi pielietot "ceļošanas modeļus"


Foto: stock.xchng

Darbā un biznesā ir svarīgi sekot kādai shēmai, kas pagātnē sevi pierādījusi kā veiksmīgu. Līdzīgas nostādnes nepieciešamas arī ceļojot - prāta ievirzīšana kādā noteiktā gultnē ļaus iegūt vairāk ik uz soļa.

Vienkāršākie piemēri saistīti ar karšu lasīšanu tā vietā, lai par ceļa norādēm jautātu vietējiem, vai kopīgu iezīmju meklēšanu valodās un komunikācijā ar dažādu mentalitāšu cilvēkiem. Jāspēj veikt "piezīmes prātā" par dažādām formalitātēm, kas saistītas ar noteiktām darbībām - piemēram, reģistrācija kādā Šanhajas viesnīcā visticamāk daudz neatšķirsies no šī paša procesa Sanfrancisko hoteļos.

"Ceļošanas modeļus" lieliski var izmantot arī praktiskos nolūkos - kādēļ gan, piemēram, jūsu ofisa interjera dizainā neizmantot līdzīgus, ģeometriskus elementus, kādus redzējāt beķerejā Parīzē?

Jārod pielietojums vientulībai


Foto: PantherMedia/Scanpix

Ceļojot bieži nākas pavadīt mirkļus vienatnē. Izvairīties no tiem ir teju neiespējami, taču tas arī nav vajadzīgs - vientulībā ir spēks, un to var izmantot savām vajadzībām. Iegaumējiet sajūtas, kādas pārņem, kad esat vienatnē, jo īpaši - pilnīgā klusumā. Visticamāk jūsu prāts šādā situācijā lēnām "pārcilās" dažnedažādas nianses, kas saistītas ar pagātnes notikumiem, iegūtajām zināšanām, vispārēju skatījumu uz lietām un citu informāciju. Šādus domu uzplaiksnījumus vajadzētu pierakstīt - pat pēc vairākiem gadiem, ieskatoties ceļojumu piezīmēs, jūs varat nejauši uzdurties kādai ģeniālai idejai, gūt atbildi uz eksistenciālas dabas jautājumiem vai rast risinājumu kādai mokošai problēmai.

Jāspēj samierināties ar neveiksmēm


Foto: AFP/Scanpix

Kopš bērnības vairumam cilvēku pastāvīgi tiek mācīts, ka neveiksmju piedzīvošana ir pats ļaunākais, kas var notikt. Diemžēl akla sekošana noteikumiem vairumā gadījumu noved pie viduvējības, tādēļ no šādas izturēšanās un domāšanas formas būtu jāizvairās.

Piesardzība nekad nenāk par ļaunu, taču ceļojot noteikti jāspēj atraisīt sevi.

Apmaldīšanās nav nekas slikts - pareizā ceļa atrašana visticamāk kļūs par neaizmirstamu piedzīvojumu. Nebaidieties izmēģināt jaunas iemaņas - nav nekādas garantijas, ka kļūsiet par izcilu tango dejotāju, taču, ja nokļūsiet Argentīnā un to neizmēģināsiet, būsiet palaidis garām iespēju baudīt ko nepieredzētu.

Nav jābīstas cilvēkiem uzdot pat šķietami dīvainus un mulsinošus jautājumus - izmantojiet tūrista priekšrocības un noskaidrojiet līdz šim neizprasto.

Redzesloka paplašināšana ir vienīgais veids, kā padziļināt tā dēvētos prāta uzstādījumus. Solis ārpus ierastā ir veselīgs un ļoti ieteicams - izmantojiet atvaļinājumu, lai nodotos nezināmā izpētei, jaunu mērķu uzstādīšanai, kā arī dzīvesspara un motivācijas atgūšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!