Foto: Juris Urtāns, pārstāvis no Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes
Kopsummā dabas skaitīšanas trijās sezonās Latvijā ir atklātas divas līdz šim nezināmas alas, divas jaunas augu, piecas sēņu, piecas sūnu un četras ķērpju sugas, kā arī daudz jaunu atradņu citām retām sugām. Starp pārsteidzošākajiem atklājumiem minams arī jauns, līdz šim nezināms pilskalns Kurzemē.

Kā portālu "Tūrisma Gids" informēja Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) Dabas skaitīšanas vadītājas asistente Ilze Reinika, abas jaunatklātās alas atrastas Kurzemē, pirmajās divās skaitīšanas sezonās. Viena ala atrodas Brocēnu novadā, otra Skrundas novadā.

Savukārt pilskalns, kas arī atrodas Kurzemē, meklējams Dundagas novadā. "2018. gadā eksperte Rūta Abaija veica biotopu kartēšanu un pamanīju neparastu veidojumu. Pēc viņas iniciatīvas arī Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes eksperts vēlreiz apsekoja šo teritoriju dabā un 2019. gada pavasarī oficiāli atzina to par pilskalnu," tā Reinika.

Trešajā dabas skaitīšanas sezonā gan Vidzemē, gan Latgalē konstatēts jauns savvaļas ziedaugs – smaržīgais ancītis, divas jaunas piepju, viena ķērpju un trīs sūnaugu sugas, arī vēl viena lielās kosas atradne.

Dabas skaitīšanas eksperti, apsekojot biotopus, anketās fiksē tajā sastopamās sugas. Pateicoties viņu zināšanām, vērībai un profesionalitātei, tiek pamanīti dabas retumi, no kuriem daži ir vien pāris milimetru lieli, piemēram, ķērpji.

"Jaunas atradnes par izzudušām vai ļoti retām uzskatītām augu sugām ir nenovērtējami atradumi ar lielu zinātnisku un praktisku nozīmi, vienlaikus apliecinot dabas skaitīšanā iesaistīto speciālistu augsto profesionālo raudzi. Lai arī gads ir tikko sācies, mūs jau ir pārsteigusi ziņa par jaunu Latvijā pirmoreiz konstatētu sēņu sugu, ko atklājuši alu un atsegumu pētnieki. Aprīlī un maijā, kad tiks uzsākta arī citu biotopu grupu apsekošana, varam sākt gaidīt jaunu Latvijas dabas dārgumu atklājumus," pauž DAP ģenerāldirektors Andrejs Svilāns.

Līdz šim visās dabas skaitīšanas sezonās fiksētos dabas dārgumus iespējams skatīt virtuālas prezentācijas formātā dabas skaitīšanas skaitīkļos, kas līdz rudenim izvietoti Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī.

Dabas inventarizācija jeb dabas skaitīšana Latvijā tiek veikta kopš 2017. gada, kad eksperti piekrastē, pļavās, mežos, purvos, upēs un ezeros, alās, un iežu atsegumos pēta Eiropas Savienības (ES) nozīmes aizsargājamo biotopu izplatību un kvalitāti.

Dabas skaitīšanas jeb ES Kohēzijas fonda projekta "Priekšnosacījumu izveide labākai bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai un ekosistēmu aizsardzībai Latvijā" visas paredzētās aktivitātes tiks īstenotas līdz 2023. gadam. Plašāka informācija pieejama vietnē www.skaitamdabu.gov.lv un www.daba.gov.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!