Foto: Publicitātes attēli

Atlantā, ASV, bāzētais uzņēmums "Hermeus Corporation" ieguvis finansējumu, lai ķertos pie darba savu plānu īstenošanai. Uzņēmuma pārstāvji iecerējuši radīt lidmašīnu, kas ceļotu ar vidējo ātrumu vairāk nekā 5300 kilometriem stundā, ziņo CNN.

Ja viss izdotos, lidmašīna varētu veikt transatlantiskos lidojumus. Piemēram, ja pašlaik lidojums starp Londonu un Ņujorku aizņem vidēji vairāk nekā septiņas stundas, idejas autori cer, ka viņu radītais lidaparāts varētu šo pašu maršrutu veikt 90 minūtēs.

Lai arī līdz idejas pilnīgai realizēšanai vēl ir tāls ceļš ejams, jau tagad iesaistītie min, ka šāda lidaparāta izveide nebūs viegla. Sarežģīts ir arī jautājums par finansējumu šīs idejas pilnīgai attīstīšanai, turklāt aktuāls ir arī dabas piesārņojuma aspekts – lidojot ar tādu jaudu, tiks patērēts ievērojams daudzums degvielas. Tomēr, cerot atrisināt visus šo jautājumus, pārstāvji uzskata, ka viņiem ir pa spēkam šāda lidaparāta izveide.

Kā CNN atzinis viens no uzņēmuma dibinātājiem Eidžejs Piplika (AJ Piplica) – šādas lidmašīnas izveidei varētu būt nepieciešami desmit gadi. Turklāt lidojums starp Ņujorku un Londonu vienā virzienā varētu maksāt trīs tūkstošus ASV dolārus jeb aptuveni 2,7 tūkstošus eiro.

Jāpiebilst, ka šis nav pirmais uzņēmums, kas nācis klajā ar šādu ideju. 2018. gada jūnijā līdzīgu ieceri paziņoja "Boeing", paziņojot, ka šādas lidmašīnas izveide prasītu 20 līdz 30 gadus, turklāt maršrutu varētu veikt divās stundās.

Ja "Hermeus Corporation" ideja realizētos, viņu lidaparāts būtu krietni ātrāks par "Concorde" – lidmašīnu, kas 2003. gadā no Ņujorkas uz Londonu veica pēdējo lidojumu, mērojot šo distanci mazāk nekā četrās stundās, skaidrots CNN.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!