Laikā, kad pie mums vēl visai auksts, Čehijas galvaspilsētā jau plaukst pumpuri, un saule silda seju, pastaigājoties pa Kārļa tiltu. Šis ir īstais brīdis, lai dotos uz Zelta Prāgu un baudītu tās viesmīlību.

Foto: DELFI

Prāga, simts torņu pilsēta, iekļauta UNESCO mantojuma sarakstā un ir viena no pasaules skaistākajām pilsētām. Tās vēsturisko centru var izstaigāt vienas dienas laikā, bet, lai tiešām izbaudītu pilsētu, vajadzētu ieplānot nedaudz ilgāku laiku, un pasēdēt kādā Šveika dzimtenes krodziņā un nobaudītu čehu lepnumu – alu (Čehijā ir vairāki simti alusdarītavu, un tās atrodamas arī Prāgas apkaimē), kas, starp citu, ir lētāks par ūdeni pudelē, apēstu kādu pēc kanēļa un svaigiem cepumiem smaržojošu, siltu trdeļņiku (Trdelnίk), ko uz speciāla ruļļa uzceps tieši jūsu acu priekšā.

Foto: DELFI

Bet pēc tam aizietu līdz katedrālei un pilij, apskatītu Veco Ebreju kapsētu (attēlā zemāk) un Prāgas neparastos pulksteņus – gan to, kas slavenajā Ebreju kvartālā un iet uz pretējo pusi, nekā ierasts, gan seno astronomisko pulksteni ar tā izrādēm.

Foto: DELFI

Prāga ir pilna ar vēl citām neparastām un ļoti savdabīgām vietām un objektiem. Ja tādi interesē, vakara pastaigas maršruta pieturpunktiem derēs, piemēram, čehu skandalozā mākslinieka Dāvida Černija darbi, kas izvietoti visā pilsētā un spējuši nokaitināt daudzus, bet pārsteigt vēl vairāk. Ik dienu tos apskatīt dodas tūkstošiem cilvēku. Tūristu visiecienītākā ir skulptūra "Piss" (2004), kas atrodas iepretim Kafkas muzejam, netālu no Kārļa tilta. Šajā darbā attēloti divi zaļi, mehāniski bronzas vīri, kas, metāla locekļus grozot, ar robotisku baudu apčurā Čehijas karti. Tas ir ironisks saržs par Briseles čurājošo puisīti un Austrumeiropas pilsētām joprojām raksturīgo "ne-saturēšanu", kas – jo īpaši zīmīgi – piemeklē britu vecpuišu ballīšu tūristus, kuri fizioloģisko vajadzību kārtošanai iecienījuši nacionālas nozīmes pieminekļus (vai nu latviešiem tas jāstāsta?). Ielūkojoties ciešāk, var manīt, ka ūdens strūkla uz baseina virsmas zīmē tikko samanāmus burtus – abu metāla vīru "darba rīki" var tikt ieprogrammēti ar īsziņas palīdzību. Tieši tā - ikviens var aizsūtīt īsziņu, un tie "iezīmēs" jūsu vēstījumu ūdenī.

Foto: DELFI

Cits Černija darbs apskatāms kāda vecpilsētas nama pagalmā, pie čehu valstsvīra, dramaturga Vāclava Havela mājas. (Starp citu, arī Havels labi sapratis humoru un bijis Černija cienītājs) Tas ir apgāztais jātnieks, kas piestiprināts pie griestiem ar kājām gaisā, un ir alegorija par vienu no Prāgas simboliem, bronzas skulptūru, kurā attēlots Sv. Vāclavs zirgā – arī tā atrodas pavisam netālu, Vāclava laukā, pretī Nacionālajam muzejam (attēlā zemāk).

Foto: DELFI

Tāpat Prāgā ir vairāki objekti, kas veltīti slavenajam absurda meistaram Francam Kafkam un pārsteidz ar asprātību un skatījumu bez aizspriedumiem.

Interesanta vieta, ko apskatīt, ir arī Bītlu siena, kas nosaukta par godu slavenajam Liverpūles četriniekam. Tā apzīmēta un aprakstīta krāsainiem uzrakstiem, bet, ja kāds domā, ka grupa šeit bijusi, tad tā gan nav taisnība. Tomēr šī ir iecienīta jauniešu atpūtas vieta.


Foto: DELFI

Vecpilsētā, sākot no pulksten 10, var pulcēties arī pie slavenā Astronomiskā pulksteņa, kas atrodas vecā Rātsnama sienā, un kopā ar krietnu baru citu tūristu noskatīties gadsimtiem seno figūru izrādi, kas notiek katru stundu. Pulkstenim ir vairāk nekā 600 gadu un tas ir viens no pilsētas simboliem.


Foto: DELFI

Viena no skaistākajām un mierpilnākajām vietām Prāgā ir Pils dārzi Mazajā kvartālā (Malá Strana). Ziedos slīgstošās ābeles, aprikozes un ķirši starp nelielajām vecpilsētas mājiņām pavasarī spēj apburt un sajūsmināt ikvienu, pat neskatoties uz to, ka tur ir visai daudz tūristu. Turpat, kalna galā, ir arī slavenā Prāgas pils. Tā pati, ko fotogrāfijās ierasts redzēt fonā Kārļa tiltam. Tā esot pasaules lielākā pils, un pa tās pagalmiem, dārziem, muzejiem un citām telpām iespējams klaiņot visu dienu. Turpat ir arī Vita Katedrāle, kas ir viena no skaistākajām Eiropā un kur glabājas arī Prāgas dārgumi.

Foto: DELFI

Prāgā ir arī brīnišķīgas jūgendstila celtnes kvartālā, kas atgādina mūsu Alberta ielu, drosmīgajiem disidentiem veltīti pieminekļi (piemēram, iepretim Operai, kur pašsadedzinājies jaunietis, protestējot pret padomju varu), objekti par godu krietnajam kareivim Šveikam un daudz kas cits. Lai tos visus apskaītu un atrastu, vērts tūrisma centrā nolīgt gidu vai pievienoties kādai grupai, jo šeit minētās ir tikai dažas skaistas un neparastas vietas, ko apskatīt Prāgā pavasarī. Par citām lasiet arī šeit.

Kā nokļūt Prāgā?

Foto: DELFI

No Rīgas uz Prāgu var aizlidot ar tiešo "airBaltic" reisu. Tāpat uz Čehijas galvaspilsētu kursē autobuss no Rīgas autoostas.

Ērts veids, kā nokļūt Prāgā, ir arī brauciens ar privāto auto. Skatiet maršrutu kartē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!