Foto: Shutterstock
Pēdējos gados Latvijā arvien populārāka kļūst atpūta dabā – pārgājieni, pastaigas pa dabas takām un pat skrējieni pa meža celiņiem vai jūras krastu. Speciālisti pozitīvi vērtē interesi par dabas bagātībām un vēlmi uzturēties svaigā gaisā, bet vienlaikus norāda, ka mūsu atpūtai un dvēseles mielošanai ar skaistiem saullēktiem un dabas ainavām var būt nepatīkami blakusefekti, ko izjutīs vide un dzīvnieki mums līdzās.

Sarunā ar "Tūrisma gidu" Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) dabas izglītības centra "Meža māja" vadītāja Agnese Balandiņa uzsver, ka dabā ir jādodas ar izpratni un cieņu, jo cilvēku izklaides un atpūta var būt postoša augiem un dzīvniekiem. Turklāt problēmas rada ne vien atstātie atkritumi un izmīdītās dabas vērtības, bet arī pasākumi, kuros piedalās daudz cilvēku, un zināšanu trūkums. Kā piemēru viņa min saullēkta vērošanu neskartās dabas teritorijās, vienlaikus veicot kādu aktivitāti. Lai to darītu, ir jābūt drošiem, ka pasākums netraucēs putnu ligzdošanai vai nesakritīs ar lidoņu pulcēšanās vietu migrācijas laikā. Viņa uzsver, ka šādā gadījumā putnu lidojums saullēktā nebūt nav uzskatāms par kaut ko skaistu.

Līdzīgās domās ir arī Pasaules Dabas fonda (PDF) direktors Latvijā Jānis Rozītis. Viņš atgādina, ka arī atkritumu atstāšana atpūtas vietās ir tūristu, nevis teritoriju apsaimniekotāju vaina. Par to, kādu postu dabai var nodarīt šķietama mīlestība pret to un kā salāgot savas vēlmes ar dabu, lasi turpinājumā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!