Foto: DELFI
Dabas aizsardzības pārvalde (DAP), atzīmējot Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) tradicionālās Putnu vērošanas dienas, 6. un 7. aprīlī aicina piedalīties dažādos pasākumos visā Latvijā – gan darboties būrīšu un putnu mājokļu meistardarbnīcās, gan doties izzinošos pārgājienos un iepazīt spārnotos debesu iemītniekus, pastāstīja DAP sabiedrisko attiecību speciāliste Maija Rēna.

"Pavasara putnu dienas ir lieliska iespēja iepazīt mums līdzās esošos lielos, mazos, čivinošos, dziedošos lidoņus, vērot lielo migrācijas brīnumu un izprast norises dabā. Putni mums ir līdzās gan pilsētās, gan laukos un to klātbūtne gan liecina par bioloģisko daudzveidību, gan arī vienkārši priecē ikvienu ikdienā," pauž DAP ģenerāldirektors Juris Jātnieks.

Putnu vērošanas dienu mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību putnu migrācijas brīnumam – laikam, kad Latvijā no ziemošanas vietām atgriežas gājputni. Tā ir iespēja putnu draugiem visā Latvijā ornitologu pavadībā doties dabā un vērot putnus, izgatavot putnu būrīšus, kā arī piedalīties citās izglītojošās aktivitātēs. Putnu dienu aktivitātes aprīlī LOB sadarbībā ar DAP un citiem partneriem organizēs visā Latvijā, bet lielākie pasākumi norisināsies tieši 6. un 7. aprīlī.

Turpinājumā piedāvājam iepazīties ar DAP rīkotajiem Putnu vērošanas dienu pasākumiem.

Līgatnes dabas takas, 6. aprīlis

Līgatnes dabas takās no pulksten 9 līdz 12 notiks putnu vērošanas un klausīšanās pārgājiens, kuru vadīs LOB speciālists Mārtiņš Platacis. Ekskursijas sākums pie Līgatnes dabas taku informācijas centra. Pārgājiena dalībniekiem lūgums parūpēties par iešanai dabā piemērotiem apaviem un apģērbu.

Pieteikšanās ekskursijai un vairāk informācijas pa tālruni: 26857059.

Savukārt pie Dabas izglītības centra "Pauguri" ikviens interesents tiek aicināts piedalīties putnu būrīšu un mājvietu darbnīcā, iesaistīties dažādās tematiskās un izglītojošās spēlēs par putnu sugām un to dzīves vietām Latvijā, kā arī vienkārši baudīt pavasari un klausīties Līgatnes dabas taku putnu balsīs.

Ļaudona, 5. aprīlis

Pulksten 10 norisināsies putnu būrīšu darbnīca pie Teiču dabas rezervāta apmeklētāju centra Ļaudonā. Kopā ar DAP pārstāvjiem Dagni Vasiļevski un Sintiju Balodi varēs izgatavot būrīšus putniem dobumperētājiem. Organizatori aicina līdzi ņemt āmuru un tērpties laika apstākļiem piemērotā apģērbā. Pasākums norisināsies Aiviekstes ielā 3, Ļaudonā, Madonas novadā. Papildu informācija pa tālruni: 26587620.

Ludza, 5. aprīlis

Pulksten 12 norisināsies pasākums "Izbaudi Putnu dienas Ludzā". Tur notiks mākslinieces un DAP dizaineres Daigas Segliņas oriģinālzīmējumu izstādes "Daba spēlēs un zīmējumos" atklāšana, prezentācija "Putnu būri" un putnu būrīšu paraugdarbnīca, viktorīna un vides spēles par putniem.
Pasākums norisināsies Ludzas novadpētniecības muzejā, J.Kuļņeva iela 2. Papildu informācija un pieteikšanās pa tālruni 29139677 (Regīna Indriķe).

Alūksne, 6. aprīlis

Pulksten 10 norisināsies putnu vērošanas pārgājiens kopā ar ornitologu Elviju Kantānu. Dabas draugi dosies četru līdz sešu kilometru garā pārgājienā no Alūksnes muižas parka uz Pilssalu un Tempļakalnu, iepazīstot apkārtnes putnus. Pulcēšanās pārgājienam līdz pulksten 10 Alūksnē, Pils iela 74, pie Alūksnes Jaunās pils.

Tadenava, 7. aprīlis

Pulksten 10 putnu dienas būs arī Raiņa muzejā "Tadenava". Kopā ar DAP pārstāvi Dagni Vasiļevski varēs izgatavot būrīšus putniem dobumperētājiem. Organizatori aicina līdzi ņemt āmuru un tērpties laika apstākļiem piemērotā apģērbā. Papildu informācija pa tālruni 26587620.

Cibla, 12. aprīlis

Pulksten 10 norisināsies putnu būrīšu darbnīca bērnudārzā "Ezītis". Ciblas pirmsskolas iestādes audzēkņi un viņu vecāki kopīgi gatavos mājokļus putniem. Pasākumu organizē DAP Latgales reģionālā administrācija, bet putnu būru darbnīcu vada Dagnis Vasiļevskis. Papildu informācija pa tālruni 26112686.

Putnu dienas Ķemeru Nacionālajā parkā

6. aprīlī

Ekskursija uz Kaņiera ezeru un Dunduru pļavām ornitologa un gulbju pētnieka Dmitrija Boiko vadībā. Pasākums norisināsies no pulksten 10.30 līdz 14.30 (ekskursijas sākums ir saskaņots ar Rīgas vilciena pienākšanas laiku). Vieta: sākums un noslēgums – dzelzceļa stacijā "Ķemeri", taču autobuss piestās arī "Meža mājā". Obligāta pieteikšanās pa tālruni 28611079.

Ekskursija "Putni kūrtā". Pasākums norisināsies no pulksten 15.20 līdz 17.20 (ekskursijas sākums ir saskaņots ar Rīgas vilciena pienākšanas laiku) Vieta: sākums – dzelzceļa stacijā "Ķemeri", noslēgums – DIC "Meža māja". Nelielu pārgājienu cienītāji varēs pievienoties aizraujošai putnu vērošanas ekskursijai "Putni kūrortā", kas ļaus uzzināt arī jaunāko informāciju par Ķemeru kūrorta attīstības plāniem.

Putnu vērošanas ekskursija "Vakara krēslā". Naktsputnu mistēriju cienītāji šogad pirmo reizi varēs baudīt arī aizraujošu putnu vērošanas/klausīšanās ekskursiju "Vakara krēslā", kas sāksies ap saulrieta laiku. Pasākums norisināsies no pulksten 19.30 līdz 21.30. Obligāta pieteikšanās pa tālruni 26424972.

Putnu dienas aktivitātes Tumes kultūras namā. Tumes kultūras namā no pulksten 11 līdz 14 norisināsies pasākums "Satiec savu meistaru", kur dabas izglītības centrs "Meža māja" piedāvās interesantus stāstus un spēles par putniem.

7. aprīlī

Putnu vērošana Kaņiera ezerā norisināsies no pulksten 10 līdz 14. Vieta: "Cemex" putnu vērošanas tornis, kur ornitologa Viestura Vintuļa vadībā varēs vērot daudzos seklajam Kaņiera ezeram raksturīgos ūdensputnus. Interesenti aicināti izmantot vilcienu "Rīga-Ķemeri" vai "Tukums-Ķemeri" un ceļu no dzelzceļa stacijas līdz Kaņiera ezeram mērot ar velosipēdu, maršrutā iekļaujot arī citus, ne mazāk aizraujošus ĶNP apskates objektus.

Putnu vērošanas pārgājiens "Ķemeri–Slokas ezers–Jaunķemeri" norisināsies no pulksten 12.30 līdz 15 (pārgājiena sākums ir saskaņots ar Rīgas vilciena pienākšanas laiku). Vieta: sākums – dzelzceļa stacijā "Ķemeri", noslēgums – Jaunķemeros, no kurienes kursē autobusi gan Ķemeru, gan Rīgas, Talsu un Kolkas virzienā.

Aktivitātes dabas izglītības centrā "Meža mājā" būs pieejamas no pulksten 10.30 līdz 16.
Centrā tiks piedāvātas dažādas radošās darbnīcas, spēles, uzdevumi un putnu balsu atpazīšanas vingrinājumi. Interesentiem būs iespēja arī iepazīt Jogitas Cinkus pūču kolekciju.

Sīkāka pasākuma programma, konkrēto aktivitāšu norises detaļas atrodamas mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!