Foto: Shutterstock
Strauji tuvojas vasara un gada gaidītākais laiks – atvaļinājumu sezona –, kas tā vien vilina doties ārpus mājas, izbaudīt ilgi gaidītos saules starus un mesties piedzīvojumu mutulī kopā ar ģimeni un mīļajiem. Tomēr jaunajiem vecākiem ārvalstu ceļojumi var būt izaicinoši, jo, dodoties ceļā kopā ar mazuli, nepieciešama rūpīga plānošana. Tāpēc pasažieru prāmis "DFDS" iesaka dažus noderīgus knifus, lai iecerētā atpūta neizvērstos galvassāpēs un būtu patīkama gan bērniem, gan vecākiem.

Kravā somu gudri


Ceļošana kopā ar mazuli būs daudz vienkāršāka bez smagiem un pārpildītiem koferiem, īpaši tāpēc, ka mazulis, visticamāk, būs jānēsā arī uz rokām. Lai gan sākotnēji var šķist, ka bērnam nepieciešams liels mantu daudzums, patiesībā svarīgi pieturēties tikai pie būtiskākā.

Līdzi ņemamo lietu sarakstā vispirms jāiekļauj personu apliecinošus dokumentus un nelielus našķus izsalkuma remdināšanai, kā arī vieglus, pārnēsājamus ratus, kas izturēs arī nelīdzenus ceļus un takas. Obligāti jāņem līdzi medikamenti, autiņbiksītes un mitrās salvetes, rezerves drēbes, kuras ir vienkārši uzvilkt un novilkt, lai rūpētos par tīrību un komfortu, neatkarīgi no atrašanās vietas. Nedrīkst aizmirst arī par bērna mīļāko rotaļlietu vai sedziņu, kas mazajam ceļotājam radīs drošības sajūtu.

Ceļot ar bērnu visērtāk ir ar savu automobili, kas gan vecākiem, gan mazajam ceļotājam neradīs lieku stresu. Tādēļ, ja ir vēlme mērot lielākus attālumus, vienlaikus neierobežojot līdzi ņemamās bagāžas apjomu, labs pārvietošanās līdzeklis būs kāds no "DFDS" prāmjiem, kas katru dienu kursē no Klaipēdas uz Zviediju un Vāciju.

Pavadiet laiku pie dabas


Ceļojums jebkurā gadījumā nozīmē atkāpi no ierastā ikdienas aktivitāšu grafika, kas bērnam var radīt stresu. Uzturēšanās skaļās un pārpildītās sabiedriskās vietās, cenšoties dienas laikā apskatīt pēc iespējas vairāk, bērnam var izrādīties pārāk smags pārbaudījums, tāpēc, ja iespējams, samazini šādas aktivitātes līdz minimumam.

Turpretī dabas skaņas ir īpaši nomierinošas, tāpēc veltiet vairāk laika pārgājieniem pa mežu, nesteidzīgām pastaigām pa parkiem vai pludmales apmeklējumam, iepazīstot vietējās ainavas. Pats galvenais – esi elastīgs un rēķinies, ka plāni var mainīties un neaprobežojies ar augstām ekspektācijām. Dažkārt mierīga laika pavadīšana ģimenes lokā, baudot dabas mieru, ir tieši tas, kas visvairāk nepieciešams.

Plāno laiku, lai mazinātu stresu


Ceļš no mājām līdz izvēlētajam galamērķim var būt nogurdinošs un stresa pilns, jo jādomā par bagāžas nodošanu, jāseko līdzi brauciena maršrutam, vienlaikus jārūpējas par bērna labsajūtu un drošību. Tāpēc pirms došanās ceļā dod sev pietiekami daudz laika, lai lēnām un bez steigas sagatavotos ceļojumam un vēlreiz pārliecinātos, vai par visu padomāts un viss ir paņemts.

Relaksējoši galamērķi


Pat ja esat ekstrēmā sporta un aktīvās atpūtas piekritēji un vienmēr meklē asas izjūtas, ģimenē ienākot mazulim, ceļojumi ieņems citu veidolu. Atpūtai ar bērnu vislabāk piemēroti relaksējoši galamērķi. Piemēram, piemērots laika pavadīšanas veids ir mierīgu piejūras pilsētu apceļošana vai gleznainu lauku ainavu iepazīšana, pavadot nakti nesteidzīgas mazpilsētas viesnīcā.

Par visu svarīgāka ir bērna veselība


Pirms jebkāda veida ceļošanas, tostarp ar automašīnu, lidmašīnu vai prāmi, pārliecinies, ka bērnam veiktas visas nepieciešamās vakcīnas. Imunizācijas grafika ievērošana ir ļoti svarīga, lai saglabātu mazuļa veselību visa mūža garumā, arī ceļojot. Ja plāno doties ārvalstu ceļojumā, ņem vērā, ka dažās valstīs nepieciešama papildu vakcinācija, tādēļ konsultējies ar sava bērna veselības aprūpes speciālistu, lai saņemtu individuālus padomus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!