Foto: F64

No 1. janvāra Rīgā tiks ieviesta tā dēvētā tūrisma nodeva. To paredz Rīgas domes pieņemtie saistošie noteikumi par pašvaldības nodevu par atpūtnieku un tūristu uzņemšanu.

Līdz ar to visām tūristu mītnēm par viesu izmitināšanu būs jāmaksā nodeva viena eiro apmērā par katra ciemiņa nakšņošanas dienu, bet ne vairāk kā desmit eiro, ja viesis galvaspilsētā uzturas ilgāk.

Kā iepriekš informēja pašvaldība, nodeva par tūristu uzņemšanu esot plaši piemērota Eiropā. Tā ieviesta daudzās tūristu vidē populārās pilsētās, piemēram, Berlīnē, Amsterdamā, Romā, Venēcijā, Vīnē, Briselē, Lisabonā u.c.

Nodevas apmērs dažādās valstīs un pilsētās esot ļoti atšķirīgs un esot vairāki aprēķināšanas modeļi, piemēram, noteiktā likme pie pakalpojuma cenas, diferencētā maksa atkarībā no tūristu mītnes kategorijas vai sezonas, vai arī par katru nakšņojumu.

No nodevas gūtos ieņēmumus pilsēta izmantos tūrisma jomu atbalstošu vai tūrisma infrastruktūru attīstošu projektu īstenošanai un Rīgas starptautiskās atpazīstamības veicināšanai.

Rīgas pašvaldība līdzīgus noteikumus pieņēma jau 2019. gadā, paredzot tūrisma nodevas ieviešanu no 2021. gada, bet Covid-19 pandēmijas radītā krasā tūristu skaita samazinājuma dēļ nodevas ieviešanu atlika.

Ar nodevu neapliks tās naktis, ko Rīgas tūristu mītnēs pavadījuši bērni līdz 18 gadu vecumam.

Nodevas administrēšanu nodrošinās Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvalde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!