Foto: PantherMedia/Scanpix
No 1. septembra par atpūtu Itālijas galvaspilsētas viesnīcās būs jāmaksā divas reizes lielāks nodoklis, piemēram, nedēļas atpūta četrzvaigžņu viesnīcā vienam cilvēkam izmaksās par 42 eiro dārgāk.

Šādas nodokļu izmaiņas Itālijas valdība apstiprināja tikai pirms piecām nedēļām, un tie paredz, ka pieczvaigžņu viesnīcā vienai personai papildus maksai par istabu jāšķiras arī no septiņiem eiro iepriekšējo trīs eiro vietā par katru nakti.

Nakšņojot četru zvaigžņu viesnīcā, nodokļa summa par vienu nakti ir seši eiro, līdzšinējo trīs eiro vietā, bet trīszvaigžņu viesnīcā četri eiro par personu, savukārt divu zvaigžņu viesnīcā nodoklis par nakti ir trīs eiro un vienas zvaigznes – divi eiro līdzšinējā viena eiro vietā. Par uzturēšanos jauniešu hosteļos šādu maksu neiekasē, savukārt kempingos un tā sauktajās B&B viesnīcās tiek iekasēta zemākā nodokļa likme – divi eiro par nakti. 

Viesnīcu nodoklis jeb "tassa di soggiorno", ko iekasē, viesim atstājot viesnīcu, tika ieviests 2011. gadā, lai finansētu pilsētas atjaunošanu un uzturēšanu. Tā kā pāreja uz jauno nodokļu likmi ilga tikai piecas nedēļas, tūrisma jomā strādājošie jau izteikušies ļoti kritiski par šo lēmumu, jo tas nozīmēšot, ka par jau veiktajām rezervācijām cenas starpība jāsedz pašiem uzņēmējiem. Laikraksts The Telegraph min kādu viesnīcu operatoru, kam šis lēmums izmaksās vairāk nekā 120 tūkstošus mārciņu jeb aptuveni 152 tūkstošus eiro. 

Tāpat vairāki tūroperatori jau sākuši pārdot ceļojumus 2015. gadam, kuros nav iekļauta šī maksa, tāpēc viņu arī pārstāvji ir sašutuši par straujo nodokļu celšanu, jo tūrisma nozares specifika parasti neparedz tik straujas izmaiņas, bet gan plānošanu un rezervācijas vismaz gadu uz priekšu. Šis Itālijas valdības lēmums negatīvi ietekmēšot visu nozari, uzsvēruši viesnīcu un tūrfirmu pārstāvji.

Jāpiebilst, ka šā gada sākumā Itālija atcēla noteikumus, kas ļāva Eiropas Savienības pilsoņiem, kas vecāki par 65 gadiem apmeklēt 225 valsts muzejus, galerijas un vēsturiskās pilsētas bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!