Divus gadus pēc tam, kad Sočos notika Ziemas olimpiskās spēles, šis Melnās jūras kūrorts kļūst arvien iecienītāks, un tūristu skaits tur palielinās. Tā kā Krievijas ekonomiku ietekmē rubļa vērtības smagais kritums, daudzi krievi nolemj mainīt arī ceļošanas paradumus un Alpu vietā izvēlas Soču slēpošanas trases, ziņo Reuters. Savukārt ārvalstnieki šī paša iemesla dēļ šogad daudz vairāk plāno ceļot uz Krieviju.

Soči atdzimst un uzplaukst

Krievu rublim zaudējot 50 procentus no tā vērtības pēdējo divu gadu laikā, naftas cenu krišanās un Rietumu sankciju pēc Krievijas agresijas Ukrainā dēļ, daudz mazāk vietējo iedzīvotāju var atļauties ceļot uz ārzemēm un tāpēc izvēlas atpūsties Melnās jūras kūrortā Sočos. Turklāt pēc teroraktiem un uzbrukumiem tūristiem, dramatiski samazinājusies vai vispār apstājusies ceļotāju plūsma uz Ēģipti un Turciju, kas vēsturiski bijuši ļoti iecienīti Krievijas tūristu ceļojumu galamērķi. To, ka krievi pašlaik uz ārzemēm brauc mazāk, pierāda arī Latvijas tūrisma dati, bet 2016. gada Jaungada svinībās Baltijas tūrisma pakalpojumu sniedzējiem vajadzējis pārorientēties uz citiem tūrisma tirgiem.

Par godu olimpiādei 2014. gadā Sošos krietni tika uzlabota slēpošanas kūrortu infrastruktūra, arī sniega šogad esot daudz, tādēļ krievu tūristi var netraucēti baudīt ziemas prieku. "Sniega pietiek, viss darbojas labi – pacēlāji un glābšanas serviss ir pieejams. Vīrietis nokrita un uzreiz ieradās glābēji, lai viņam palīdzētu. Tā ka viss ir labā kvalitātē. Pat labierīcības ir labas, kas patiesībā ir svarīgi," Reuters pastāstījusi tūriste no Maskavas Marija Gračeva. Viņa arī pastāstījusi, ka iepriekšējos gados kopā ar vīru ceļojusi uz ārzemēm, bet šogad esot apmierināta ar Soču piedāvāto pakalpojumu kvalitāti, trasēm un satriecošajiem skatiem uz miglā tītajiem Kaukāza kalniem. "Ja salīdzina ar Andoru, jo varu salīdzināt Sočus ar Andoru, – Turcijā viss ir daudz vienkāršāk un zemākā līmenī – tātad, ja salīdzinu ar Andoru, šeit viss ir lieliski, labā līmenī – pacēlāji, personāls," skaidrojis viņas vīrs Leonīds Gračevs. Tomēr viņš arī piebildis, ka cenu politikā nepieciešamas korekcijas, lai Sočus padarītu draudzīgākus ģimenēm. "Runa ir par slēpošanas kalna dienas biļetēm. Pašlaik tās nav domātas ģimenēm, piemēram, mēs šeit atpūšamies kopā ar bērniem, bet arī par viņiem jāmaksā kā par pieaugušajiem," stāstījis Gračevs.

Kā stāsta pašvaldības pārstāvji, pēdējo divu gadu laikā Sočos notikuši vairāk nekā 400 sporta un atpūtas pasākumi, kas padarījuši šo par populārāko kūrortu krievu tūristu vidū. Piemēram, "Krasnaya Polyana" pat Krievijas prezidents Vladimirs Putins nosaucis par savu iecienītāko slēpošanas kūrortu, un ik gadu tas piesaistot tūkstošiem tūristu no visas valsts.

"Mēs šeit bijām pirms 20 gadiem, un šeit nebija nekā. Tagad te ir iespaidīga infrastruktūra. Atceros, kā šeit slēpojam, un apkārtnē bija nelielas mājiņas, knapi redzamas, tagad viss ir gaišs, plašs un iespaidīgs, viņi uzbūvējuši īstu megapoli. Mums ļoti patika "Roza Khutor" – trases un nobraucieni ir lieliski, īpaši no rīta – izcili, ļoti labi sagatavoti," Reuters pastāstījusi Sočos sastaptā slēpotāja no Maskavas Irina Subota.

Krievijas aģentūra TASS publicējusi statistiku, kas rāda, ka pērn, pēc rubļa vērtības krituma un citām ekonomiskām un politiskām norisēm valstī, Sočos tūristu skaits pieaudzis par 6 procentiem. 2015. gadā Sočus apmeklējuši vairāk nekā seši miljoni tūristu. "Vēl pirms pavasara iestāšanās sagaidām, ka mūs apmeklēs divi miljoni viesu, jo tūristu plūsma ir ļoti liela. Ik dienu šeit slēpo aptuveni 5000 cilvēku. Lielākā daļa ir ļoti apmierināti, īpaši kūrortos "Krasnaya Polyana" un "Gorki Gorod"," stāsta "Krasnaya Polyana" direktors Dmitrijs Anfinogonovs.

Sočos slēpošanas sezona ilgstot līdz pat maija vidum, bet ap to laiku tūristiem jau pieejamas arī atpūtas vietas Melnās jūras krastos. 2016. gadā Sočos notikšos ap 180 sporta un atpūtas pasākumi, starp tiem arī Formula 1 sacensības.

Vājā rubļa dēļ pieaug arī ārvalstu tūristu skaits

Ārvalstu tūristu skaits Krievijā šovasar varētu pieaugt par 30 procentiem, liecina rezervāciju pašreizējie dati tiešsaistes reģistrāciju sistēmā "Momondo", raksta Themoscowtimes.com, atsaucoties uz laikrakstu "Kommersant". Tam par iemeslu ir rubļa vērtības kritums.

Lielākais pieprasījuma pieaugums esot no vācu tūristiem, kas rezervējuši visvairāk ceļojumu, un salīdzinājumā ar pērnā gada šo pašu laika periodu rezervāciju skaits no Vācijas pieaudzis par 34,6 procentiem, liecina pieejamie dati.

Savukārt rezervāciju skaits no Izraēlas pieaudzis par 55 procentiem, bet no Norvēģijas un Lielbritānijas attiecīgi par 127,9 un 143,9 procentiem, raksta Themoscowtimes.com.

Tāpat esot pieaudzis ceļojumu rezervāciju skaits uz citiem galamērķiem Krievijā, ne tikai uz tradicionāli populāro Maskavu Sanktpēterburgu. Ceļotāju skaits, kas vēlas braukt uz Jekaterinburgu pie Urāliem, palielinājies par 38 procentiem, bet uz Irkutsku Sibīrijā pieprasījuma pieaugums bijis pat 99,5 procenti, liecina "Momondo" publiskotie dati.

Tāpat lidojumu meklēšanas portālā "Skyscanner" ārvalstnieku rezervāciju skaits lidojumiem uz Krieviju jūnijā pieaudzis par 35 procentiem, salīdzinot ar pērno gadu.

Krievijas rublis kopš 2015. gada zaudējis 40 procentus savas vērtības salīdzinājumā ar ASV dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!