Foto: DELFI
Vasaras sākums ir lielisks laiks, lai iepazīt Latvijas vērtības un vēsturisko mantojumu. Biedrība "Latvijas Piļu un muižu asociācija" (LPMA) jau 11. reizi organizē akciju "Apceļo Latvijas pilis un muižas 2023", kas noritēs no 1. jūnija līdz 28. oktobrim. Akcijā paredzēts vērienīgs balvu fonds uz kuru varēs pretendēt aktīvākie akcijas dalībnieki.

Latvijas piļu un muižu apceļošana allaž ir aizraujoša un izzinoša nodarbe, ko var baudīt ģimenes lokā, draugu kompānijā, romantiskā divvientulībā vai arī lielisko dabas un vēstures mantojumu izjust vienatnē.

Kultūrvēsturiskie objekti


Šogad akcijā piedalās 57 kultūrvēsturiskie objekti. Jau ierasti iespēju izzināt kultūras mantojumu un piedzīvot interesantus stāstus piedāvās – Aizputes pilsdrupas, Alūksnes Jaunā pils, Apriķu muiža, Arendoles muiža, Bīriņu pils, Cesvaines pils, Dundagas pils, Durbes pils, Dobeles pils, Gārsenes muiža, Elejas muižas parks un tējas namiņš, Jaunauces pils, Jaunlādes muiža, Jaunmoku pils, Jaunpils pils, Kazdangas pils un parks, Krāslavas pils komplekss, Krimuldas muiža, Krustpils pils, Kukšu muiža, Lielplatones muiža, Lielstraupes pils, Litenes muiža, Lūznavas muiža, Mālpils muiža, Padures muiža, Popes muiža, Preiļu muižas komplekss un parks, Rankas muiža, Spāres muiža, Strazdes muiža, Stāmerienas pils, Tiņģeres muiža, Tukuma Pils tornis, Turaidas pils, Vadakstes muiža, Valtenberģu muiža, Varakļānu muižas pils, Vārkavas (Vecvārkavas) muiža, Vecauces pils, Vecmēmeles muiža un Veselavas muiža.

Šogad kuplajam akcijas dalībnieku pulkam ir pievienojušās arī Aizputes pilsmuiža, Bakūzes muiža, Durbes pilsdrupas, Dzērves muiža, Grobiņas pilsdrupas, Ģipkas muiža, Embūtes pilsdrupas, Jezufinovas muiža (Ārdavas muiža), Kokneses viduslaiku pilsdrupas, Lielvircavas muiža, Valmiermuiža, Vecsalienas muiža, Vērgales muiža, Vilces muiža un "Villa Hochheim" (Talsu novada muzejs).

Piedalīšanās noteikumi


Piedalīties akcijā un saņemt balvas var divos veidos. Viens no variantiem – izveidot foto galeriju sociālajā medijā "Facebook" ar nosaukumu "Apceļotās Latvijas pilis un muižas 2023", tajā ievietojot fotogrāfijas, kurās uz apmeklētās pils vai muižas fona ir redzams LPMA ģerbonis vai logo (viens foto no katra objekta). Ziņa par izveidoto galeriju jāatsūta uz LPMA "Facebook" kontu.

Otrs variants ir jau iepriekšējos gados izmēģināts – ceļotājs pats izdrukā akcijas kontrollapu, kuru iespējams atrast Latvijas piļu un muižu asociācijas oficiālajā interneta vietnē. Pēc tam, dodoties uz objektiem, kas piedalās akcijā, lapā tiks veikta atzīme par apmeklējumu.

Lai piedalītos balvu izlozē, ikvienam ceļotājam šogad ir jāapmeklē vismaz 10 objekti. Taču pirms doties uz kādu no galamērķiem, rūpīgi iepazīstieties ar objekta piedāvājumiem un darba laikiem.

Notikumi jūnijā

Jau pirmajā jūnijā vari doties uz Bīriņu pili un, iesaistoties apceļošanas akcijā, izspēlēt Leģendu mednieku spēles ar 30 procentu atlaidi. Turklāt, ja esi Goda ģimenes kartes īpašnieks, tad ģimenei ieeja teritorijā būs bez maksas.

Krāslavas pils komplekss 1. jūnijā piedāvā 50 procentu atlaidi Porcelāna leļļu galerijas apmeklējumam (šāda iespēja ir pirmajiem 10 akcijas apmeklētājiem), bet pulksten 14 būs iespēja izbaudīt skaistu vēstures stāstījumu ekskursijas veidā bez maksas.

Ja patīk danči, mūzika un bērnu prieks, tad 1. jūnijā ir vērts doties uz Preiļiem, kur Preiļu muižas kompleksa parkā varēs izbaudīt skanošu un krāšņu pasākumu "Latvju bērni danci veda", turpat būs arī radošo aktivitāšu izziņas taka "Vēja soļu taka".

Vecsalienas muiža piedāvā aktīvas āra spēles un radošās meistarklases, tāpat 1. jūnija muižā notiks jaunas izstādes atklāšana.

Apriķu muiža gādās par patīkamiem pārsteigumu brīžiem – 1. jūnijā brauc ciemos un iepazīsti pārsteigumus muižas ķēķī!

Sestdienā, 3. jūnijā, par godu apceļošanas akcijas un vasaras sezonas atklāšanai Lūznavas muižā notiks Zaļumballe, kur ikviens tiek gaidīts no pulksten 19, lai iedejotu vasaras sākumu.

4. jūnijā varēsi baudīt Jaunauces pils dārza svētkus ar burvīgu mūziku un skaistu vidi visapkārt.

Jaunmoku pilī šajā dienā būs izstādes "Tauriņu uzlidojums" atklāšanas pasākums. Tauriņi vienmēr iekrāso spilgtāk muižu parkus!

Alūksnes novada muzeja telpās, 8. jūnijā, atklājot porcelāna izstādi Alūksnes Jaunās pils Svinību zālē, ikviens tiek aicināts uz publisko ekskursiju, kuras laikā varēs izzināt porcelāna apgleznošanu kopā ar mākslinieci Inesi Branti.

Otrajā mēneša sestdienā, 10. jūnijā, Krimuldas muižā varēs izbaudīt Vīnes mūzikas koncertu, kas notiks vakarpusē, pulksten 18. Tā ir brīnišķīga iespēja ļauties skaņu un mūzikas kvalitātes baudījumam!

Turpinot mūzikas tēmu, Ģipkas muiža 11. jūnijā aicina, doties uz Ģipkas baznīcu, kur tiks atskaņota Džakomo Pučīni opera "Māsa Andželika".

Varakļānu muižas pils 17. jūnijā piedāvās izstādes "Ogu Anniņas raksti" apmeklēšanu, kas noteikti ir apvienojama ar pastaigu muižas parkā.

Vasaras saulgriežu ielīgošanas koncertus un pasākumus varēs baudīt jau 21. jūnijā gan Dundagas pilī, Jaunpils pilī, Strazdes muižā, gan Lielplatones muižā, kur būs iespēja izbaudīt saulgriežu laivu braucienu. Savukārt Kokneses viduslaiku pilsdrupās būs iespēja vērot saulrietu un "Latvian voices" koncertu.

Pēc Jāņu dienas lustēm 29. jūnijā lustēties varēs turpināt Tiņģeres muižas, kur notiks atvērto durvju dienā – ar pankūku branču un radošām darbnīcām.

Jūnija svinēšana noslēgsies "Villā Hochheim" (Talsu novada muzejs), kur tiks svinēti Talsu pilsētas svētki – 30. jūnijā un 1. jūlijā. Tādējādi, uzsākot otro vasaras mēnesi, kurā turpināsies kultūrvēstures un kultūras baudīšanu pilīs un muižās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!