Foto: Shutterstock

Sicīlija ir lielākā Itālijas sala un vieta, kurp tūristi brauc baudīt “la dolce vita” jeb “saldo dzīvi”: sauli, jūru un garšīgu ēdienu. Tagad vēl viena Sicīlijas pilsēta aicina pārcelties turp un sapni padarīt par realitāti.

Petralija Soprana, kas atrodas uz dienvidaustrumiem no salas administratīvā centra – Palermo, piedāvā naudas prēmijas saviem jaunajiem iedzīvotājiem. Pilsētas padome cer, ka šī programma palīdzēs palielināt iedzīvotāju skaitu un ienesīs dzīvību tukšajās mājās, raksta "Euronews".

2019. gadā Petralija Soprana tika atzīta par vienu no skaistākajiem ciematiem Itālijā. Taču, ja jūs tiešām gribat turp pārcelties un saņemt par to naudu, jārīkojas strauji.

5000 eiro jaunajiem iemītniekiem

Petralija Soprana jaunus iedzīvotājus vilina ar 5000 eiro izmaksu. Šo summu var saņemt individuālas personas vai ģimenes, kas nolems pārcelties turp uz pastāvīgu dzīvi.


Lai saņemtu šo grantu, programmas dalībniekiem municipalitātē ir jāiegādājas un pie nepieciešamības jāatjauno nekustamais īpašums. Tā pilsēta cer apturēt pēdējās desmitgadēs piedzīvoto iedzīvotāju skaita samazināšanos. Šobrīd Petralijā Sopranā dzīvo 2992 cilvēki. Granta pieteikumi jāiesniedz līdz 2023. gada 10. maijam un interesentiem jāvēršas pa tiešo pilsētas pārvaldē.

Dzīvot vienā no skaistākajiem Itālijas ciematiem

Petralija Soprana atrodas augstā pakalnā un atzīta par vienu no skaistākajiem ciematiem Itālijā. No šaurajām ieliņām, kas vijas starp viduslaiku akmens mājām, paveras fantastisks skats uz miglaino ieleju lejā un augstāko vulkānu Eiropā – Etnu.

Ciemata vienā malā uz klints izbūvēta monumentāla akmens baznīca.

Galveno laukumu grezno katedrāle, kas 10. gadsimtā, visticamāk, bija mošeja, jo tolaik šajā apvidū dzīvoja arābi. Uz normāņu stilā būvētā zvanu torņa joprojām saskatāmi bizantiešu-arābu laika rotājumi.

Izcili arābu arhitektūras piemēri, kas iekļauti UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, saglabājušies arī kaimiņos esošajā Palermo.


Dzīve Petralijā Sopranā rit mierīgi, ja neskaita daudzos vietējos svētkus kā svēto dienas, karnevālus un ēdienu svētkus. Viens no tādiem gadatirgiem veltīts lēcām, no kurām gatavo tradicionālo zupu ar savvaļas fenheļa un cigoriņu aromātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!